Δεν μιλώ μόνο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε ως συγγενής θύματος τρομοκρατίας, αλλά ως σοκαρισμένος πολίτης που παρακολουθεί το μεγαλύτερο τρομοκράτη της χώρας, το πιστόλι της 17Ν να βγαίνει με άδεια από τη φυλακή, τόνισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Όπως είπε ο Δημήτρης Κουφοντίνας απολαμβάνει προνόμιο της Δημοκρατίας που τραυματίζει με το γεμάτο μίσος λόγο του.
«Δικαιούται άδεια ο Κουφοντίνας; Εμείς είμαστε υπέρ της λογικής των αδειών υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις. Και αυτό είναι να έχει δείξει μεταμέλεια», τόνισε.
Όπως είπε στην περίπτωση Κουφοντίνα αυτό δεν υπάρχει. Μέσα από το δημόσιο λόγο του παραμένει αμετανόητος. Λειτουργεί ως ο ουσιαστικός ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Ζήτησε από την κυβέρνηση μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα. «Μην πείτε ότι δεν σχολιάζετε αποφάσεις της δικαιοσύνης. Είναι διοικητικού χαρακτήρα απόφαση».
Όπως είπε και ο Χρ. Ξηρός είχε βγει με άδεια (σ.σ. επί ΝΔ) και «τον ψάχναμε», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Κυριάκος Μητσοτάκη η απελευθέρωση έρχεται σε μια στιγμή που στα Εξάρχεια δημιουργείται μια νέα γενιά τρομοκρατών. Αυτή την πραγματικότητα κάποιοι προσπαθούν αν την ονομάσουν «εμμονή» της ΝΔ. «Είναι υπαρκτός κίνδυνος για τον οποίο δεν θα πάψουμε να προειδοποιούμε».
«Έχετε χάσει κάθε μέτρο, κάντε αυτό που πρέπει απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Η κοινωνία ζητά μηδενική ανοχή όχι μόνο για τους τρομοκράτες, αλλά και για όσους τους εγκωμιάζουν με τα λόγια τους».
Η σκέψη μας είναι στους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων της 17 Νοέμβρη, τόνισε, αναφέροντας ένα προς ένα τα ονόματα.
Η Δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά αμύνεται, κατέληξε. Η ανοχή σε όσους εργάζονται εις βάρος της πρέπει να είναι μηδενική.
Απαντώντας ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είπε ότι σε ένα κράτος δικαίου λειτουργούν οι θεσμοί «έναντι πάντων». Ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι είναι υπέρ των αδειών «αλλά ότι για κάποιους δεν θα ισχύουν, γιατί έχουμε διαφορές».
«Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με μια απόφαση, είτε δικαστηρίου είτε μικτού οργάνου θα πρέπει να δούμε αν ελήφθη στα πλαίσια του νόμου», τόνισε ο υπουργός.
Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει έχει ψηφιστεί για πρώτη φορά το 1989 και αναθεωρήθηκε το 1999 και έγιναν κάποιες τροποποιήσεις ο Ν. Δένδιας.
«Εμείς δεν αλλάξαμε κάτι στο νομοθετικό πλαίσιο», ξεκαθάρισε. και συμπλήρωσε ότι είναι αδιανόητο να ζητείται από την κυβέρνηση να πάρει θέση σε ένα θέμα με το οποίο δεν είχε καμία εμπλοκή.
Αναφέρθηκε δε στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της «μεταμέλειας», λέγοντας ότι αυτό εκτός νομικού πλαισίου.
«Ο νόμος στον πολιτισμένο κόσμο καταδικάζει πράξεις και όχι απόψεις, οι πράξεις καταδικάστηκαν».
Όπως δε συμπλήρωσε οι πράξεις ήταν και παραμένουν ειδεχθείς.