Ο κόκορας με μακαρόνια είναι ένα αγαπημένο, πεντανόστιμο, πατροπαράδοτο φαγητό. Μια κλασική συνταγή για το τραπέζι για όλη τη οικογένεια.
Υλικά (για 6 άτομα)
1 πακέτο μακαρόνια Νο. 5
1 κόκορας σε μερίδες (2 κιλά περίπου)
1 κρεμμύδι
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
1 κονσέρβα ντοματάκια στο χυμό τους
4 φρέσκες ώριμες ντομάτες
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 μπαχάρια
2 γαρίφαλα
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
1 πρέζα ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
– Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κομμάτια του κόκορα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
– Σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε την ντομάτα, τα ντοματάκια στο χυμό τους, την κανέλα, τα μπαχάρια, τα γαρύφαλλα, τη δάφνη, το σκόρδο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
– Βράζετε τον κόκορα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1 ώρα.
– Όσο βράζει το φαγητό, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται.
– Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό.
– Τα σουρώνετε, βγάζετε τον κόκορα από την κατσαρόλα, βγάζετε και πετάτε την κανέλα, τα μπαχάρια, τα γαρύφαλλα, τη δάφνη και ρίχνετε μέσα τα μακαρόνια για να πάρουν μια βράση.
– Τα ανακατεύετε να πάει η σάλτσα παντού, σερβίρετε τον κόκορα με τα μακαρόνια σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζετε με το τυρί.
Tip
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μακαρόνια με χυλοπίτες, χωριάτικες.