PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κοινό μέτωπο κόντρα στη Δύση φτιάχνουν Πούτιν και Σι



Ο Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσαν ως στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης, καθώς ο Κινέζος ηγέτης αναχώρησε από τη Μόσχα την Τετάρτη. Από την άλλη, ο Κινέζος ηγέτης δεν έκανε καμία δήλωση υποστήριξης του πολέμου που έχει ξεκινήσει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Σι έκανε μια ισχυρή επίδειξη αλληλεγγύης προς τον Πούτιν έναντι της Δύσης, αλλά αναφέρθηκε ελάχιστα στη σύγκρουση στην Ουκρανία και δήλωσε την Τρίτη ότι η Κίνα έχει μια «αμερόληπτη θέση». Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι οι προσπάθειες του Σι να παίξει τον ρόλο του ειρηνοποιού είχαν αποδώσει αποτελέσματα.

Πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ

Ωστόσο, καθώς ο Σι αποχωρούσε είπε στον Πούτιν: «Τώρα υπάρχουν αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνια. Όταν είμαστε μαζί, οδηγούμε αυτές τις αλλαγές». «Συμφωνώ», είπε ο Πούτιν, στον οποίο απάντησε ο Σι: «Να προσέχεις τον εαυτό σου αγαπητέ φίλε, σε παρακαλώ».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Σι-Πούτιν, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η θέση της Κίνας δεν είναι αμερόληπτη και κάλεσε το Πεκίνο να πιέσει τη Ρωσία να αποχωρήσει από το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας, προκειμένου να τερματιστεί η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με τον Σι

Ολοκληρώνοντας τις συνομιλίες, ο Πούτιν τόνισε ότι η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν μία σειρά από συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και ότι ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός στην Κίνα θα αυξηθεί.

Χαρακτήρισε «επιτυχείς και εποικοδομητικές» τις συνομιλίες και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Είπε ότι έθεσαν επί τάπητος το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Power of Siberia 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα. Ο ίδιος υπογράμμισε την ενεργή συνδρομή της Ρωσίας στη δημιουργία ατομικού σταθμού στην Κίνα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει σε συνεχή επαφή με τον Σι στο μέλλον.

Ο γεωπολιτικός εφιάλτης των ΗΠΑ

Η ιδέα μιας στρατηγικής συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας απασχολεί εδώ και καιρό τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ. Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν πρόσφατα έρθει πιο κοντά στο Ιράν – έναν άλλο ορκισμένο εχθρό των ΗΠΑ.

Αλλά η σχέση τους, παρά τα θερμά λόγια στο Κρεμλίνο αυτή την εβδομάδα, παραμένει πολύ μακριά από μια στρατιωτική σύνδεση και δεν είναι μια επίσημη συμμαχία όπως αυτές, για παράδειγμα, που διατηρούν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη για να αποτρέψουν τη Ρωσία και στον Ειρηνικό, εν μέρει για να εξισορροπήσουν τη δύναμη της Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του σχολιασμού της συνόδου κορυφής, προσπάθησαν να το διατηρήσουν έτσι, προειδοποιώντας εδώ και εβδομάδες ότι η Κίνα δεν θα πρέπει να παρέχει όπλα ή πυρομαχικά που η Μόσχα χρειάζεται επειγόντως με τις δυνάμεις της να αγωνίζονται σε πολλά μέτωπα εναντίον της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Κίνα αποκομίζει ήδη σημαντικά οφέλη από τον πόλεμο στην Ουκρανία – από την άποψη του αυξημένου εμπορίου και της δυνατότητας να αγοράζει σε χαμηλές τιμές ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο που έχει αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ανεπιθύμητο αντίβαρο σε αυτή την κατάσταση.

Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν επαίνεσε τον Σι για ένα ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε τον περασμένο μήνα και κατηγόρησε το Κίεβο και τη Δύση για την απόρριψή του. Η Δύση βλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας ως τέχνασμα για να κερδίσει ο Πούτιν χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να εδραιώσει τη κυριαρχία του στα κατεχόμενα εδάφη.

Το σχέδιο 12 σημείων της Κίνας δεν έχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα τερματιστεί ο αιματηρός πόλεμος που διαρκεί πάνω από ένα χρόνο και έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν.

Η Δύση έχει προσπαθήσει να απομονώσει τη Ρωσία μέσω παγκόσμιων κυρώσεων και ο Πούτιν αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η Κίνα δεν έχει υποστηρίξει καμία από τις κινήσεις αυτές και η Δύση ανησυχεί ότι μπορεί να βοηθήσει τον εξοπλισμό της Ρωσίας στη σύγκρουση, κάτι που το Πεκίνο έχει αρνηθεί.

Καθώς ο Σι και ο Πούτιν ολοκλήρωναν τις συνομιλίες τους την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε προκαταρκτική συμφωνία με το Κίεβο για ένα τετραετές πακέτο δανείων ύψους περίπου 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη διαλυμένη χώρα.

Ξεχωριστά, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να επιταχύνουν την παράδοση στην Ουκρανία 31 αρμάτων μάχης Abrams μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ. Το Κίεβο ζητούσε διακαώς άρματα μάχης καθώς και άλλο εξελιγμένο δυτικό στρατιωτικό υλικό, καθώς η σύγκρουση έχει επιβραδυνθεί σε πόλεμο φθοράς με τις δύο πλευρές να υφίστανται βαριές απώλειες.

Συνεχίζονται οι μάχες στη Μπαχμούτ

Στο έδαφος, ακούγονταν εκρήξεις εισερχόμενων και εξερχόμενων πυρών πυροβολικού στην πόλη Τσάσιβ Γιαρ, δυτικά της Μπαχμούτ, μιας μικρής ανατολικής πόλης που βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων μαχών εδώ και μήνες. Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι οι σφοδρότερες μάχες συνεχίζονται κοντά στο Μπαχμούτ και την Αβντίεβκα στα νότια. Μεταξύ πολυκατοικιών στο Τσάσιβ Γιαρ, κυρίως ηλικιωμένοι κάτοικοι έκαναν ουρά για νερό και τρόφιμα που παρέδωσε ομάδα της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης.

Ο Oleksii Stepanov δήλωσε ότι βρισκόταν στο Μπαχμούτ μέχρι πριν από πέντε ημέρες, αλλά εκκενώθηκε όταν το σπίτι του καταστράφηκε από πύραυλο. «Ήμασταν στην κουζίνα και ο πύραυλος πέρασε από την οροφή. Η κουζίνα ήταν το μόνο που έμεινε όρθιο», δήλωσε ο 54χρονος. Στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία, η διοίκηση της Σεβαστούπολης δήλωσε ότι ανέστειλε τα δρομολόγια των πλοίων γύρω από την πόλη-λιμάνι, λίγο αφότου ο κυβερνήτης της δήλωσε ότι μια ουκρανική επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους αποκρούστηκε από την αεράμυνα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι μια έκρηξη στο Τζανκόι, στα βόρεια της χερσονήσου της Κριμαίας, κατέστρεψε ρωσικούς πυραύλους κρουζ που προορίζονταν για χρήση από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Η Μόσχα έχει εξαπολύσει μια μαζική χειμερινή επίθεση χρησιμοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες φρεσκοκληθέντες εφέδρους και καταδικασθέντες που στρατολογήθηκαν ως μισθοφόροι από τη φυλακή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Χωρίς TikTok για ένα χρόνο η Αλβανία

Peristeri News

Οι ΗΠΑ απέφυγαν το shutdown την τελευταία στιγμή

Peristeri News

Βίντεο: Η στιγμή της σύλληψης του δράστη της επίθεσης στο Μαγδεμβούργο

Peristeri News

Leave a Comment