Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν τη λειτουργία των υπηρεσιών τους για το κοινό στην πρεσβεία και τα προξενεία τους στο Πακιστάν.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν τη λειτουργία των υπηρεσιών τους για το κοινό στην πρεσβεία και τα προξενεία τους στο Πακιστάν εν μέσω ανησυχιών για τυχόν επιθέσεις εναντίον τους, μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν από αμερικανούς κομάντος στην πόλη Αμποταμπάντ.
“Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ και τα προξενεία στις πόλεις Πεσάβαρ, Λαχόρη και Καράτσι του Πακιστάν είναι κλειστά για το κοινό για “τρέχουσες υποθέσεις όπως η θεώρηση διαβατηρίων κ.λπ., μέχρι νεωτέρας”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Αλμπέρτο Ροντρίγκες.
Οι αμερικανικές αποστολές θα παραμείνουν ανοικτές για άλλες υποθέσεις, όπως παροχή έκτακτης βοήθειας για τους πολίτες τους.
Οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού τις εγκαταστάσεις τους μετά το θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν από αμερικανικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ισλαμαμπάντ.
Αναλυτές έχουν διατυπώσει ανησυχίες ότι αντάρτες που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις για λόγους εκδίκησης.
Η πακιστανική εφημερίδα Dawn γράφει σήμερα ότι οι πακιστανοί Ταλιμπάν που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα έχουν απειλήσει με επιθέσεις το Πακιστάν και τις ΗΠΑ. “Αν ο μπιν Λάντεν έγινε μάρτυρας, εμείς θα πάρουμε εκδίκηση για το θάνατό του και θα εξαπολύσουμε επιθέσεις κατά της αμερικανικής και της πακιστανικής κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφάλειάς τους”, γράφει η εφημερίδα ότι δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ικανοποίηση αργά χθες Δευτέρα για την ανακοίνωση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Σε δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, του πρεσβευτή της Γαλλίας στο ΟΗΕ Ζεράρ Αρόντ, εκφράζεται ικανοποίηση για την ανακοίνωση την 1η Μαΐου 2011 του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Υπογραμμίζεται ότι ο μπιν Λάντεν “δεν θα είναι πλέον σε θέση” να πραγματοποιεί τέτοιες ενέργειες και επαναλαμβάνεται ότι “η τρομοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνδεθεί με μια θρησκεία, μια εθνικότητα, έναν πολιτισμό ή μια οργάνωση”.
“Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνωρίζει τη σημαντική αυτή εξέλιξη και τις άλλες επιτυχίες που σημειώθηκαν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ ζητεί από όλα τα κράτη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας”.
Ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης την εποχή που σημειώθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε ότι γεύεται την “αντεκδίκηση” που αποτελεί γι’ αυτόν ο θάνατος του μπιν Λάντεν.
Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC o Τζουλιάνι είπε ότι ένιωσε “πραγματική ικανοποίηση, ανακούφιση και αντεκδίκηση”, όταν έμαθε για το θάνατο του μπιν Λάντεν.
Ο μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σχεδόν δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που προκάλεσαν το θάνατο σχεδόν 3.000 ανθρώπων στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη και την Πενσιλβάνια.
“Είναι μια θετική εξέλιξη που ο μπιν Λάντεν δεν είναι πλέον στη ζωή και αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα στις προσπάθειες πάταξης της τρομοκρατίας. Ωστόσο ο θάνατος αυτός δεν θα επαναφέρει στη ζωή τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου ούτε θα απαλύνει σε τίποτε τον πόνο”, διευκρίνισε.
Επίσκεψη του πρωθυπουργού Γκιλάνι στο Παρίσι
Το Πεκίνο εκφράζει ικανοποίηση για τον θάνατο του μπιν Λάντεν
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ρεζά Γκιλάνι αναχώρησε σήμερα για το Παρίσι, όπου θα επιδιώξει να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του τόσο με τη Γαλλία, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ομάδα των 8, δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Ισλαμαμπάντ.
Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.
Οταν ερωτήθηκε σχετικά με την χρονική σύμπτωση της επίσκεψής του στη Γαλλία, που πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν από αμερικανική ομάδα κρούσης στο βόρειο Πακιστάν, ο πακιστανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επίσκεψη είχε προγραμματισθεί προ πολλού.
Η Γαλλία είναι μία εξαιρετικά σημαντική χώρα. Είναι μία σημαντική χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ομάδας των 8, της οποίας σήμερα ασκεί την προεδρία. Κατά συνέπεια , θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με το Παρίσι”, είπε.
Στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα συνεχίσει τη συνεργασία της με το Πακιστάν για την αντιμετώπιση της δράσης των ενόπλων εξτρεμιστικών οργανώσεων, παρά τα ερωτηματικά σχετικά με το ποιος εγνώριζε ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα κρυβόταν στο πακιστανικό έδαφος.
“Η ορθή επιλογή είναι να συνεργασθούμε το Πακιστάν και να αντιμετωπίσουμε τους εξτρεμιστές, αντί να σηκώσουμε απελπισμένοι ψηλά τα χέρια και να αποχωρήσουμε, πράγμα που θα αποτελούσε καταστροφική επιλογή”, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο βρετανός πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν θα επιτρέψει στη Βρετανία να επιτυταχύνει την αποχώρηση των στρατιωτικών της δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε:
“Πρόκειται σαφώς για μία θετική εξέλιξη, δεν νομίζω (όμως) ότι θα μεταβάλει αναγκαστικά τα χρονοδιαγράμματα, αλλά θα την χρησιμοποιήσουμε για να πούμε στους ταλιμπάν ότι ήλθε η ώρα να αποσυνδεθείτε από την αλ Κάιντα, να εγκαταλείψετε τη βία, να αποδεχθείτε τις αρχές του αφγανικού συντάγματος’ “.
Η Βρετανία, η οποία διατηρεί σήμερα δύναμη 9.500 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, έχει ανακοινώσει ότι θα έχει αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη χώρα μέχρι το 2015.
Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου δήλωσε ότι το Πεκίνο θα ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειες του Πακιστάν στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Επιλέγοντας να μην καταστήσει την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν σημείο τριβής με τις ΗΠΑ, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο θάνατος του ηγέτη της αλ Κάιντα αποτελεί σημαντικό γεγονός, θετική εξέλιξη στον διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν διεθνώς για τον εντοπισμό του κρησφύγετου του μπιν Λάντεν τόσο κοντά στο Ισλαμαμπάντ, γεγονός που δείχνει ότι η πακιστανική ηγεσία δεν έχει εξαντλήσει τις προσπάθειές της στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι “το Πακιστάν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας”.
“Η αποφασιστικότητα της πακιστανικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι σθεναρή και οι ενέργειές της αποφασιστικές….Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά το Πακιστάν στη διαμόρφωση και εφαρμογή της δικής του αντιτρομορκαιτκής στρατηγικής που θα βασίζεται στις δικές του εθνικές συνθήκες”, τόνισε η εκπρόσωπος υποστηρίζοντας τη θέση του σημαντικότερου συμμάχου της Κίνας στη νότια Ασία.