Για «πανηγυρισμούς της κυβέρνησης» που «δεν μπορούν να κρύψουν ότι η χτεσινή συμφωνία του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο» κάνει λόγο το ΚΚΕ.
Όπως υποστηρίζει, «η λεγόμενη “μεταμνημονιακή” περίοδος, όχι μόνο δεν θα συνοδευτεί από ουσιαστική ελάφρυνση για τα εργατικά-λαϊκά στρώματα, αλλά περιλαμβάνει νέες επιβαρύνσεις. Τα πελώρια δημοσιονομικά πλεονάσματα, η ασφυκτική επιτήρηση και έγκριση της πορείας των “μεταρρυθμίσεων” απ’ τους “θεσμούς”, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων των Μνημονίων και η ολοκλήρωση όλων όσων “εκκρεμούν”, αποκαλύπτουν το πραγματικό αποτέλεσμα της συμφωνίας».
Σύμφωνα με τον Περισσό, «το παράρτημα της συμφωνίας περιγράφει αναλυτικά όλα τα μέτρα για τα οποία δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση, θρυμματίζοντας ολοκληρωτικά τον μύθο περί “τέλους της λιτότητας” και μεταμνημονιακής βελτίωσης της ζωής των εργαζόμενων.
Η συμφωνία, η οποία προβλέπει τσάκισμα των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, μείωση των δαπανών για την υγεία, τσεκούρωμα των κοινωνικών παροχών, επιτάχυνση των πλειστηριασμών, ελάχιστο μισθό που να εγγυάται την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, επενδύσεις όπου τις χρειάζεται το κεφάλαιο, νέα απελευθέρωση της ενέργειας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αποδεικνύει πως η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί νέες θυσίες για τους εργαζόμενους, φθηνή εργατική δύναμη και απόλυτη ελευθερία στο μεγάλο κεφάλαιο για την προώθηση των επενδύσεών του.
Πρόκειται για μέτρα που απαιτεί, διαχρονικά, η άρχουσα τάξη στη χώρα, μέσα απ’ τις τοποθετήσεις του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μέτρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και γι’ αυτό λαμβάνει πολλαπλά συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της».
Κατά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, «το αποτέλεσμα της συμφωνίας δείχνει ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης για τον χρόνο επιμήκυνσης των ομολόγων του EFSF και γενικότερα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους, οδηγεί σε νέα επιδείνωση.
Η βιωσιμότητα του χρέους βασίζεται στα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3.5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και το μεσοσταθμικό πλεόνασμα 2.2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, γεγονός που επισφράγισε η συμφωνία για μια ακόμα φορά».
Όπως σημειώνει το ΚΚΕ, «η διατήρηση της εποπτείας απ’ τους “θεσμούς”, των τρίμηνων αξιολογήσεων και των αναφορών στην ΕΕ για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και της πρόβλεψης για προτάσεις επιπλέον μέτρων ως προαπαιτούμενα για τα μέτρα “ελάφρυνσης” του χρέους, δείχνουν απ’ τη μία την ανάγκη των δανειστών να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή του χρέους και απ’ την άλλη πως οι ελληνικές κυβερνήσεις με τον “μπαμπούλα” της αξιολόγησης θα προωθούν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη».