PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κίνα: Επεισόδια σε νέες διαδηλώσεις στην Γκουάνγκτζου



Νέες διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην πόλη Γκουάνγκτζου, σε συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες κινεζικές πόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Όπως δείχνουν πλάνα που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που φορούσαν ολόσωμες λευκές προστατευτικές στολές και κρατούσαν ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους για να μη τους χτυπήσουν αντικείμενα που εκτοξεύονταν εναντίον τους. Σε άλλο βίντεο, εικονίζονται συλληφθέντες με χειροπέδες.

Τρία χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η δυσαρέσκεια και η κόπωση για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση του ιού ξεχειλίζει. Η κινεζική πολιτική «zero COVID», με τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα πυροδότησε τις τελευταίες ημέρες μεγάλες διαδηλώσεις σε πόλεις της Κίνας. Δυτικοί αναλυτές βλέπουν στις διαδηλώσεις το μεγαλύτερο κύμα πολιτικής ανυπακοής αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πριν από μια δεκαετία. Βασικό όργανο ασφαλείας της Κίνας αξίωσε χθες Τρίτη να παταχθούν οι «εχθρικές δυνάμεις».

Στο μεταξύ οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ελαφριά μείωση των κρουσμάτων SARS-CoV-2 σε 24ωρη βάση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κάνοντας λόγο για 37.828 μολύνσεις, 4.288 με συμπτώματα της COVID-19 και 33.540 ασυμπτωματικές, τις οποίες μετρούν χωριστά. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, επίσης για δεύτερη συνεχόμενη ημερα.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στην ασιατική χώρα με 1,4 δισ. κατοίκους παρέμεινε αμετάβλητος, σε 5.233 νεκρούς επί συνόλου 319.536 μολύνσεων με συμπτώματα, σύμφωνα με τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναχώρησε για το Πεκίνο, όπου αύριο Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο. «Ο Σαρλ Μισέλ προσκλήθηκε από τον πρόεδρο Σι. Όταν σε προσκαλεί ο Κινέζος πρόεδρος, λες όχι;», διερωτήθηκε Ευρωπαίος αξιωματούχος, απαντώνας στις επικρίσεις για το ταξίδι του κ. Μισέλ, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν «ατυχές». Η επίσκεψή του, λίγο καιρό έπειτα από αυτήν που έκανε στο Πεκίνο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στις αρχές Νοεμβρίου, δίνει συνέχεια στον «στρατηγικό διάλογο για την Κίνα» μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, διευκρίνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Σαρλ Μισέλ, έχοντας «εντολή» από τους 27, ανταποκρίθηκε «στην προσωπική πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος Σι» στην πρόσφατη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, εξήγησε. Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο κ. Μισέλ θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ε.Ε.» στη διάρκεια των συνομιλιών, θα «θίξει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών» και «εννοεί να έχει ειλικρινή διάλογο» με τον Σι Τζινπίνγκ, πρόσθεσε.

«Η στιγμή αυτής της επίσκεψης επελέγη πολύ σωστά, λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επιχειρηματολόγησε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Μισέλ «θα παροτρύνει τον πρόεδρο Σι να αξιοποιήσει την επιρροή του για να λάβει τέλος η επίθεση της Ρωσίας» και «θα αναλύσει τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από την Ε.Ε.». Αναμένεται επίσης να συζητηθεί η αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το ταξίδι καταγράφεται εν μέσω εντατικών συνομιλιών μεταξύ των Ευρωπαίων για το πώς πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στην Κίνα, με φόντο την επιδείνωση των εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον και τη στιγμή που η Ε.Ε. επιδιώκει να μειώσει το αβυσσαλέο έλλειμμά της στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τον ασιατικό γίγαντα. Η Ε.Ε. θεωρεί – ταυτόχρονα – την Κίνα «εταίρο», «οικονομικό ανταγωνιστή» και «συστημικό αντίπαλο», διατύπωση που υιοθετήθηκε το 2019. Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την υιοθέτηση από τους 27 το 2021 κυρώσεων μετά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων.

Ο Σαρλ Μισέλ καλείται να συνθέσει από τη μια θέσεις χωρών όπως η Γερμανία, που έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Κίνα, κι από την άλλη χωρών όπως η Λιθουανία, που προκάλεσε οργή στο Πεκίνο διότι δέχθηκε αντιπροσωπεία της Ταϊβάν.

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Ρωσία: Επιβατικό τρένο συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία

Peristeri News

Ρωσία: Συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας του αντιστρατήγου Κιρίλοφ

Peristeri News

Η οικονομία της Αργεντινής του Χαβιέ Μιλέι βγήκε από την ύφεση

Peristeri News

Leave a Comment