PeristeriNews.gr
Κοινωνία

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αμελητέος κίνδυνος ελονοσίας στην Ελλάδα



«Η Ελλάδα αποτελεί τόπο ασφαλή, με αμελητέο κίνδυνο ελονοσίας, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται κανένα ειδικό μέτρο προφύλαξης από όσους επισκέπτονται τη χώρα μας», διαβεβαιώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα τέσσερα σποραδικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης που εμφανίστηκαν τη φετινή περίοδο έως τώρα «δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωση στο θέμα».

Σύμφωνα με το Κέντρο, κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή ασθενείς που τεκμαίρεται ότι μολύνθηκαν εντός Ελλάδος, εμφανίζονται συστηματικά στη χώρα από το 2009. Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί: 7 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 42 το 2011, 20 το 2012, 3 το 2013, 0 το 2014 και 6 το 2015.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ακόμη ότι «για την αντιμετώπιση της ελονοσίας έχει εκπονηθεί Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υγείας με τη συμμετοχή πολλών φορέων, το οποίο εφαρμόζεται και κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης». Διευκρινίζει επίσης ότι τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, που αποτελούν σημαντικό αν και όχι απόλυτο  μέτρο προστασίας, είναι στην ευθύνη των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών και η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει ξεκινήσει από την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού.

Σε ό,τι αφορά τις μεταγγίσεις αίματος, σημειώνει ότι επειδή η ελονοσία είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης από ασθενή που φέρει στο αίμα το παράσιτο της ελονοσίας, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου. «Ουσιαστικό στοιχείο των μέτρων αυτών – με την ακραία σχολαστικότητα των μέτρων ασφαλείας αίματος – είναι ο αποκλεισμός από αιμοδοσία των λεγόμενων ‘επηρεαζόμενων περιοχών’, δηλαδή περιοχών όπου έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Ο χαρακτηρισμός αυτός και η λίστα των ‘επηρεαζόμενων περιοχών’ χρησιμοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για την έκδοση κατάλληλων οδηγιών προς τις υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας», εξηγεί το Κέντρο.

Διευκρινίζει ακόμη ότι στην πρόσφατη Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης  για την Ελονοσία (11/08/16), κατά την περσινή περίοδο 2015 καταγράφηκαν έξι κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, τα οποία οδήγησαν στο χαρακτηρισμό ως επηρεαζόμενων οικισμών από οκτώ διαφορετικούς Δήμους.  Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι περιοχές αυτές θεωρούνται ακόμη «επηρεαζόμενες» παρότι τα περιστατικά που τις κατέταξαν στην κατηγορία αυτή εμφανίστηκαν την περσινή χρονιά, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η φετινή περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών 2016 χωρίς καταγραφή εγχώριας μετάδοσης προκειμένου να «αποχαρακτηρισθούν». Αντίστοιχα, κατά την τρέχουσα  περίοδο μετάδοσης 2016 έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) Αχαΐας, Ηλείας και Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα την προσθήκη οικισμών από τέσσερις επιπλέον σήμους, ενώ κανένα από τα περιστατικά ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης που εμφανίστηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016 (έως σήμερα) δεν συνδέεται με Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει τέλος ότιθ αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2011-2012, μετά την εφαρμογή συστηματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος, ειδικά στις περιοχές που εμφανίστηκαν συρροές.

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ

Με δηλώσεις του στο Πρακτορείο FM  ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα κρούσματα ελονοσίας που σημειώθηκαν στη χώρα μας. Όπως είπε κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφεται ένας μικρός αριθμός -περίπου 50- κρουσμάτων.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ επεσήμανε ότι τα κρούσματα συνδέονται στη μεγάλη τους πλειονότητα με άτομα που έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία (υποσαχάρια Αφρική, νότια Ασία, και νότια Αμερική). «Υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν σε αυτές τις χώρες ή έρχονται από εκεί και είναι δυνατόν να νοσούν και να χρειάζονται προστασία», πρόσθεσε.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί στενά όλες τις περιπτώσεις όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα ελονοσίας, διαβεβαίωσε «Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι και η απαγόρευση να γίνεται αδιακρίτως αιμοδοσία σε αυτές τις περιοχές, χωρίς δηλαδή να έχει ελεγχθεί προηγουμένως το αίμα, χωρίς να ελεγχθεί ο αιμοδότης και για αυτό το νόσημα», τόνισε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

Διευκρίνισε επίσης ότι στους δήμους όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα υπάρχει μια συνεχής επαγρύπνηση η οποία διαρκεί, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα (όπως ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων), δύο χρόνια.

«Ήδη από την προηγούμενη χρονιά έχουμε οκτώ δήμους που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία -όπου ο έλεγχος των αιμοδοτών προβλέπει και τον έλεγχο πιθανής ύπαρξης ελονοσίας- και σε αυτούς τους οκτώ προστέθηκαν άλλοι τέσσερις φέτος.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ τόνισε ότι αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε τις χρονιές 2011 και 2012, η οποία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή αλλά και στον αριθμό των κουνουπιών. Προσέθεσε ακόμη, ότι εκτός από τα κουνούπια, εξίσου «υπεύθυνες» για τη μετάδοση της νόσου είναι και οι σκνίπες.

«Πρέπει γενικώς να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να προφυλασσόμαστε όχι μόνο από την ελονοσία αλλά και από τη λεϊσμανίαση και τον ιό Ζίκα», είπε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

Στη λήψη προληπτικών μέτρων περιλαμβάνεται η τοποθέτηση κουνουπιέρας, η χρήση ειδικών αντικουνουπικών σκευασμάτων και οι έγκαιροι ψεκασμοί.

Προβληματισμένος ο δήμαρχος Λαγκαδά

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας την ενίσχυση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, καθώς, όπως υπογράμμισε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, δύο από τα τέσσερα εγχώρια κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά είπε ότι τα ζητήματα που μπαίνουν είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι και «η δημιουργία χώρου προσφύγων πολύ κοντά στη λίμνη του Αγίου Βασιλείου, όπου δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών στο μέγιστο βαθμό (αεροψεκασμοί κ.τ.λ.) λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών που υπάρχουν από τη συνθήκη Ραμσάρ».

Σημείωσε ακόμη ότι απαγορεύεται προσωρινά η αιμοδοσία για έξι μήνες στην περιοχή καθώς αυτό είναι μια από τις πρώτες βασικές αρχές που εφαρμόζει το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας.

Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ

Στο θέμα παρενέβη και το ΠΑΣΟΚ με σχόλιό του: «Δώδεκα δήμοι της χώρας σε καραντίνα για ελονοσία. Τελικά το εννοούσαν όταν έλεγαν ότι τα πράγματα θα ξαναγίνουν όπως ήταν, απλά δε μας είχαν πει ημερομηνία», ανέφερε η ανακοίνωση του Τομέα Υγείας του κόμματος.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Πότε θα κλείσουν για Χριστούγεννα τα σχολεία

Peristeri News

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις για την επέτειο

Peristeri News

Ξεφεύγει ο Δήμος Περιστερίου και τιμωρεί επιχείρηση στον πεζόδρομο που ζητά τα αυτονόητα

Peristeri News

Leave a Comment