Μια αυθεντική ανατολίτικη γεύση με πεντανόστιμα κεμπάπ και φανταστικές σπιτικές πίτες. Ετοιμάστε τα και καλέστε κόσμο για κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά
Για τα κεμπάπ
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα ή ελιά
300 γρ. κιμάς αρνίσιος, από σπάλα ή «χεράκι»
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
1 πιπεριά Φλωρίνης, τριμμένη (ή πολτοποιημένη)
1 κουτ. σούπας καυτερό μπούκοβο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας ούζο
100 ml νερό
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
½ κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
1½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού ξίδι
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
πίτες για σουβλάκι
Εκτέλεση
Σάλτσα γιαουρτιού
– Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της σε ένα μπολ και την βάζω στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρω.
Κεμπάπ
– Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνω αρχικά τα δύο είδη κιμά καλά, μέχρι να αναμειχθούν πλήρως. Προσθέτω τα κρεμμύδια, τη φρυγανιά, την πιπεριά, το μπούκοβο, την πάπρικα, το καγιέν (αν το χρησιμοποιήσω), το κύμινο, το ούζο και αλάτι και τα ζυμώνω καλά με τα χέρια. Οσο ζυμώνω, προσθέτω σταδιακά το νερό και το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξω ένα αρκετά συμπαγές και συνεκτικό μείγμα.
– Σκεπάζω το μπολ και αφήνω το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο, για να αναμειχθούν καλά τα αρώματα.
– Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά, μαζί με την σχάρα του φούρνου, η οποία πρέπει να είναι καυτή για να μην κολλήσουν τα κεμπάπ επάνω της και κομματιαστούν στο γύρισμα. Μπορούμε να ζεστάνουμε επίσης την ηλεκτρική ψησταριά.
– Κόβω το μείγμα σε 6 μεγάλα (ή 12 μικρότερα) ίσα κομμάτια και με τις παλάμες μου τα πλάθω μακρόστενα, σαν χωριάτικα λουκάνικα, ελαφρώς πεπλατυσμένα.
– Λαδώνω ελαφρώς την καυτή σχάρα και βάζω επάνω τα κεμπάπ. Τα ψήνω για 6 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά εξωτερικά και να ψηθούν στο εσωτερικό τους. Αν θέλω να τα ψήσω στο φούρνο, τα βάζω σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνω στους 200ºC, για 5 – 7 λεπτά από κάθε πλευρά.
Tip
Σερβίρω τα κεμπάπ με τη σάλτσα γιαουρτιού, πίτες για σουβλάκι, ελαφρώς ψημένες μέχρι να μαλακώσουν και, στην εποχή τους, ώριμες ντομάτες.