Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες καθαρισμού της πλημμυρισμένης από την κόκκινη τοξική λάσπη περιοχής της Ουγγαρίας.
Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες καθαρισμού της πλημμυρισμένης από την κόκκινη τοξική λάσπη περιοχής της Ουγγαρίας, που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και οικολογική καταστροφή, ανακοίνωσαν οι αρχές της Βουδαπέστης.
Η Τιμέα Πετρότσι, εκπρόσωπος της ουγγρικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών διευκρίνισε ότι τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τρεις και όχι έξι αγνοούμενους.
“Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, υπάρχουν τέσσερις νεκροί και τρεις αγνοούμενοι, 123 τραυματίες, 61 από τους οποίους νοσηλεύονται, κυρίως με εγκαύματα που προκλήθηκαν από την τοξική λάσπη”, είπε.
Η ουγγρική κυβέρνηση έχει κηρύξει από χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις επαρχίες του δυτικού τμήματος της χώρας, έπειτα από τη διάρρηξη, προχθές Δευτέρα, δεξαμενής του εργοστασίου αλουμίνας του Αζκα, και την εκροή 1,1 εκατομμυρίου τόννων τοξικής λάσπης που πλημμύρισε τα γειτονικά χωριά.
Το συμβάν έλαβε διαστάσεις οικολογικής καταστροφής, απειλώντας την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής γύρω από τον Δούναβη.
Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Διαχείρισης των Υδάτων, τον Σαντορ Τοθ, η λάσπη θα μπορούσε να φθάσει σε τέσσερις ή πέντε ημέρες το Δούναβη, το δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό στην Ευρώπη μετά τον Βόλγα.
Οι ειδικοί προσπαθούν να εξουδετερώσουν την διαβρωτική επίδραση της λάσπης κυρίως με γύψο.
Όπως είπαν, η κόκκινη λάσπη πρόκειται να κάνει στείρο ένα μεγάλο μέρος του εδάφους με το οποίο ήρθε σε επαφή, σε μια έκταση περίπου 40 τετρ. χλμ. και σκοτώνει τα ψάρια στον Μαρσάλ.
Ήδη, εκατοντάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στο ποτάμι, δήλωσε μια φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Τιμέα Πετρότσι, ανέφερε σήμερα ότι τα αρδευτικά κανάλια δεν απειλούνται από τη μόλυνση, αλλά για προληπτικούς λόγους, “είναι απαγορευμένη η χρήση του νερού των γεωτρήσεων”.
Απαγορεύεται επίσης η κατανάλωση φυτικών προϊόντων από τις πλημμυρισμένες περιοχές, όπως και το κυνήγι και το ψάρεμα στις επαρχίες όπου ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.