Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την άρση των αδικιών- τι θα παρουσιάσει στην τρόικα.
Στροφή 180 μοιρών στη φορολογική πολιτική των προκατόχων του επιχειρεί ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, με αφορμή την εφαρμογή των άδικων – κατά κοινή ομολογία – τεκμηρίων, τα οποία:
Έχουν επιφέρει σημαντικά φορολογικά βάρη στους συνεπείς φορολογούμενους,
Έχουν γονατίσει την αγορά,
Χωρίς να έχουν περιορίσει τη φοροδιαφυγή.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην Καραγιώργη Σερβίας μελετούν την κατάργηση, στην ουσία, των τεκμηρίων και την αντικατάστασή τους από ένα νέο σύστημα, που θα βασιστεί στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Πώς ακριβώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα;
Με δεδομένο ότι από την επόμενη χρονιά κάθε δαπάνη που πραγματοποιούμε, θα καταγράφεται στο έντυπο του Πόθεν Έσχες, το οποίο θα συνυποβάλλεται μαζί με τη φορολογική δήλωση, ο υπολογισμός του εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση αυτά τα στοιχεία. Δηλαδή, με βάση τις δαπάνες, που πραγματοποιούμε – μεταξύ άλλων – για κάθε είδους αγορές, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας της οικίας μας, τα τυχόν καταβληθέντα ενοίκια.
Σε συνδυασμό με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, που ήδη θα είναι καταγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, δηλαδή – εκτός από τα εισοδήματα – τα ακίνητα, οι καταθέσεις και όπου αλλού ο φορολογούμενος έχει τοποθετήσει τα χρήματά του, θα υπολογίζεται το εισόδημα, που έχει στη διάθεσή του, ώστε να μπορεί να το επικαλεστεί – αν χρειαστεί – για να καλύψει το πόθεν έσχες του.
Πρόκειται, στην ουσία, για επέκταση του μέτρου της ανάλωσης κεφαλαίου, που σήμερα χρησιμοποιείται, όταν προκύπτουν θέματα από τα τεκμήρια.
Στην ίδια κατεύθυνση, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να επαναφέρουν τα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι κάθε είδους τεχνίτες κατοικιών, ώστε να μην υπάρχει ο πειρασμός για τους φορολογούμενους να δηλώσουν τις σχετικές δαπάνες και να τους αυξηθεί το εισόδημα. Θυμίζουμε ότι το 2009 ίσχυε η μείωση από το εισόδημα του 100% των δαπανών από επισκέψεις σε γιατρούς και δικηγόρους.
Με το σύστημα αυτό, εκτιμάται ότι δεν θα επιβαρύνονται οι συνεπείς και ειλικρινείς φορολογούμενοι, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων το εισόδημά τους θα υπερβαίνει τις δαπάνες τους, ενώ τώρα το τεκμαρτό ξεπερνά το πραγματικό, αυξάνοντας κατακόρυφα το φορολογικό βάρος.
Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των κινήτρων για λήψη απόδειξης θα βοηθήσει στον περιορισμό των φοροφυγάδων και όσων επιμελώς αποκρύβουν εισοδήματα.
Όλα αυτά, βέβαια, για να γίνουν πράξη, θα πρέπει να έχουν το πράσινο φως από την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Μαυραγάνης θα θέσει το συγκεκριμένο θέμα στη συνάντηση, που θα έχει με τους επικεφαλής εκπροσώπους των δανειστών μας μέσα στην εβδομάδα.