Προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
Την κατάργηση του νόμου 4250 για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνοντας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις ότι «θα αναποδογυρίσουμε το σχέδιο, εμείς τις κάνουμε για τον λαό και το κράτος μας, όχι για τους δανειστές μας».
Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Κατρούγκαλος, ερωτηθείς για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνει: «Φυσικά. Σχεδόν όλοι οι θεσμικοί νόμοι, να μην υπερβάλω, θα υπάρχουν και καλά πράγματα, που θα τα κρατήσουμε. Με την αξιολόγηση, αυτοί που δίνουν παραπάνω από τον εαυτό τους στην δουλειά τους να μπορούν να έχουν μια πιο γρήγορη εξέλιξη, να μπορούν να επιλέγονται πιο δικαιοκρατικά στις θέσεις των προϊσταμένων».
Προσθέτει δε: «Στο θέμα της αξιολόγησης, που ξέρω ότι η ΑΔΕΔΥ έχει διαφορετική άποψη, τους κάλεσα για να τους πω ότι για μένα αυτοί είναι οι φυσικοί μου συνομιλητές και δεν θα κάνω μια διοίκηση χωρίς τη δική τους συνεργασία, αλλά στο τέλος εγώ θα νομοθετήσω. Επομένως, τους παρακάλεσα θερμά να μου πουν τις απόψεις τους για την αξιολόγηση. Αν επιμείνουν και δεν έρθουν με καμία πρόταση για την αξιολόγηση, μοιραία θα πρέπει να κάνω ένα σύστημα με τα χαρακτηριστικά που σας είπα, χωρίς να έχω πρόθεση να τους τιμωρήσω, γιατί τους θεωρώ πραγματικά δικούς μου συνεργάτες…».
«’Οταν θα καταλάβει ο δημόσιος υπάλληλος ότι δεν πρόκειται αυτός ο οποίος κάνει καλά τη δουλειά του να πάθει τίποτα, ότι ακόμα και ο μέτριος θα βοηθηθεί, δεν έχουμε σκοπό να τον διώξουμε, τότε οι πραγματικοί λουφαδόροι, αυτοί που έχουν μπει στη Δημόσια Διοίκηση για να κάνουν και μία άλλη δουλειά δίπλα ή αυτοί που βλέπουν τον πολίτη αφ’ υψηλού θα καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αν δεν το καταλάβουν, εντάξει, αυτοί δεν θα φύγουν από την αξιολόγηση, θα φύγουν ακριβώς με αυτά που προβλέπονται» υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τους επίορκους, ο κ.Κατρούγκαλος τονίζει ότι «θα επιταχυνθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες μόλις ανασυγκροτήσουμε τα πειθαρχικά συμβούλια. Και τελειώνουν για δύο λόγους: αφενός για να φύγουν αυτοί που έχουν βάλει πράγματι το δάκτυλο στο μέλι και αφετέρου να πάψουν να ταλαιπωρούνται και οι αθώοι άνθρωποι».
Ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. «Ακόμα όμως δεν ξέρουμε πώς θα κατανεμηθούν. Αυτό είναι ένα ζήτημα συνολικό της κυβέρνησης» σημειώνει.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Αν χρειαστεί, ενδεχομένως να χρησιμοποιήσω ένα μικρό κομμάτι όμως από την ήδη προϋπολογισθείσα δαπάνη για την πρόσληψη 15.000 υπαλλήλων, που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτό χρειάζεται, να υπάρχει δηλαδή μια ένεση νέου αίματος στη Διοίκηση. Και γιατί μετά τις αιματηρές περικοπές του τελευταίου διαστήματος, μίκρυνε κατά το 1/3 το κράτος, δεν μίκρυνε γιατί έγιναν απολύσεις, αλλά γιατί αποκαρδιωμένοι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι φεύγανε εθελοντικά στη σύνταξη εσπευσμένα. Αυτό δεν είναι μόνο αιμορραγία αριθμητική. Επειδή αυτοί που φεύγανε είναι τα στελέχη της Διοίκησης, αυτοί που είχαν τη θεσμική μνήμη, η Διοίκηση αυτή τη στιγμή έχει πέσει πάρα πολύ» τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογραμμίζει τέλος ότι θα κρατήσει την tasc force στο υπουργείο. «Ως σύμβουλο όμως και όχι αφεντικό. Αυτή είναι η βασική διαφορά. Εμείς είμαστε τα αφεντικά των μεταρρυθμίσεών μας και όποιος θέλει να μας βοηθήσει ως υπηρέτης του δικού μας σχεδίου και όχι ανάποδα. Γιατί το άλλο ούτε καν στις τριτοκοσμικές χώρες δεν θα έπρεπε να γίνεται. Κι όμως γίνεται δυστυχώς Οταν είμαστε εμείς που σχεδιάζουμε τις μεταρρυθμίσεις και όταν θέλουμε να έχουμε τεχνικό σύμβουλο που για εμάς θα δουλεύει, θα μας συμβουλεύει, δηλ. θα μας δίνει τις καλές πρακτικές άλλων κρατών, είναι προς το συμφέρον μας να το κάνουμε» επισημαίνει.