PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κατάρ: Έκκληση για «ανοικτό και ειλικρινή» διάλογο



Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας και απομονωμένο διπλωματικά από τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο σε μία κίνηση συντονισμένη με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ απηύθυνε σήμερα έκκληση για διάλογο «ανοικτό και ειλικρινή» για τη έξοδο από την κρίση, υπολογίζοντας στην μεσολάβηση του Κουβέιτ, της μοναδικής χώρας του Κόλπου που δεν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ντόχα.

Ο ηγέτης του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι είχε την νύκτα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του του Κουβέιτ και αποφάσισε να αναβάλει ομιλία του προς τον λαό του Κατάρ για να δοθεί χρόνος για μεσολάβηση.

Νωρίτερα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Θάνι είχε δώσει την διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξει κλιμάκωση» και δεν θα εφαρμοσθούν αντίμετρα εκ μέρους της χώρας του, συμμάχου των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

«Η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικού χαρακτήρα», είπε. «Υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν συμφωνούμε, αλλά οι τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε είναι περισσότεροι από εκείνους όπου διαφωνούμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Το Κατάρ θέλει να δώσει στον Σέιχ Σάμπαχ αλ-Αχμαντ Αλ-Τζαμπέρ αλ-Σάμπαχ την ικανότητα «να αναλάβει δράση και να επικοινωνήσει με όλες τις πλευρές της κρίσης και να προσπαθήσει να ελέγξει το θέμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν κατά του Κατάρ έχουν άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στους πολίτες του καθώς και στις οικογενειακές σχέσεις στην περιοχή του Κόλπου, επαναλαμβάνοντας ότι η Ντόχα δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή αντιμέτρων.

Το Κατάρ «θεωρεί ότι οι διαφορές ανάμεσα σε αδελφές χώρες πρέπει να επιλύονται με διάλογο», επέμεινε.

«To Κατάρ έδωσε ένα δισ. δολάρια στον ISIS για λύτρα»

της Erika Solomon

Το Κατάρ πλήρωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής του οικογένειας, οι οποίοι είχαν απαχθεί στο Ιράκ, όπου είχαν πάει για κυνήγι. Και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη δραματική απόφαση χωρών του Κόλπου να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Ντόχα.

Μέλη οργανώσεων στην περιοχή και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν στους Financial Times ότι η Ντόχα κατέβαλε αυτά τα χρήματα για να απελευθερωθούν 26 μέλη μιας κυνηγετικής αποστολής στο νότιο Ιράκ και άλλα 50 άτομα που είχαν συλληφθεί από τζιχαντιστές στη Συρία.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η κυβέρνηση του Κατάρ πλήρωσε δύο από τις κυριότερες δυνάμεις που περιλαμβάνονται στις «μαύρες λίστες» της Μέσης Ανατολής: ένα παρακλάδι της αλ-Κάιντα που πολεμά στη Συρία και αξιωματούχους της ιρανικής ασφάλειας.

Η συμφωνία αυτή έγινε τον Απρίλιο και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γείτονες του Κατάρ για τον ρόλο της μικρής αυτής χώρας σε μια περιοχή που μαστίζεται από ανταγωνισμούς και συγκρούσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της να λάβουν την απροσδόκητη απόφαση να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα.

Το Κατάρ αρνείται ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες των γειτόνων του είναι ανυπόστατες. Αν και η κυβέρνηση αρνείται επισήμως να σχολιάσει τις πληροφορίες για τα λύτρα, ένας αξιωματούχος που πρόσκειται σε αυτήν αναγνώρισε ότι καταβλήθηκαν. Δήλωσε όμως άγνοια για το ακριβές ποσό.

Το Κατάρ, ένας σύμμαχος των ΗΠΑ που φιλοξενεί μια αμερικανική στρατιωτική βάση, έχει προκαλέσει επανειλημμένα την οργή των γειτόνων του, που το κατηγορούν για απρόβλεπτη συμπεριφορά.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο έχει αξιοποιήσει τον τεράστιο πλούτο του για να ενισχύσει τις σχέσεις του με όλες τις μεγάλες δυνάμεις, από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία.

Οι επικριτές του όμως το κατηγορούν ότι προσπαθεί να παίξει ένα ρόλο που δεν ανταποκρίνεται στο διπλωματικό του βάρος και ότι χρησιμοποιεί το κανάλι Αλ Τζαζίρα ως προπαγανδιστικό εργαλείο.

Η Ντόχα είχε στο παρελθόν επαφές με διάφορες οργανώσεις, από τους αντάρτες του Νταρφούρ μέχρι τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και τη Χαμάς της Γάζας. Το επίσημο επιχείρημα ήταν ότι προσπαθούσε να παίξει μεσολαβητικό ρόλο σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις.

Οι επικριτές της όμως, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί αυτές τις επαφές για να τα έχει καλά με όλους και ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις στη Λιβύη και τη Συρία. Απόδειξη, η πρόσφατη συμφωνία για τους ομήρους.

«Αν θέλετε να καταλάβετε πώς το Κατάρ χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές, είναι αρκετό να δείτε αυτή τη συμφωνία», δηλώνει στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης που έχει λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή ομήρων στη Συρία.

«Και δεν είναι η πρώτη φορά. Εχουν γίνει κι άλλες τέτοιες συμφωνίες από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα».

Οι Financial Times μίλησαν με ανθρώπους που αναμίχθηκαν στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων του Κατάρ. Και έμαθαν ότι καταβλήθηκαν 700 εκατομμύρια δολάρια σε Ιρανούς και σιίτες συμμάχους τους στο Ιράκ, καθώς και 200 με 300 εκατομμύρια σε ισλαμιστικές οργανώσεις της Συρίας, και κυρίως στην οργάνωση Ταχρίρ αλ-Σαμ που έχει σχέσεις με την αλ-Κάιντα.

Αυτό που ενόχλησε περισσότερο τους γείτονες του Κατάρ στον Κόλπο, πάντως, ήταν το πρώτο μέρος της συμφωνίας, που αφορά την πληρωμή λύτρων στο Ιράν.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν μια ιρακινή σιιτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν, γνωστή ως Κατα’έμπ Χεζμπολάχ, απήγαγε πολίτες του Κατάρ τον Δεκέμβριο του 2015. Όπως φαίνεται, οι όμηροι αυτοί κρατήθηκαν στο Ιράν. Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, ο σκοπός της απαγωγής ήταν να αποκτήσει το Ιράν έναν μοχλό πίεσης για την απελευθέρωση σιιτών μαχητών που είχαν απαχθεί από την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Ταχρίρ αλ-Σαμ στη Συρία.

Η ανταλλαγή των ομήρων είχε επίσης σχέση με την εκκένωση τεσσάρων πόλεων στη Συρία, από τις οποίες οι δύο είχαν περικυκλωθεί από τζιχαντιστές και οι άλλες δύο από Σιίτες. Ενας δυτικός διπλωμάτης είπε ότι το Κατάρ απέκτησε έτσι ένα πρόσχημα για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων του.

«Το Ιράν και το Κατάρ αναζητούσαν για καιρό ένα πρόσχημα και τελικά το βρήκαν», τόνισε.

Σύμφωνα με δύο στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης που έχουν επαφή με τις οργανώσεις που πληρώθηκαν, το Κατάρ χρησιμοποίησε τη συμφωνία για την εκκένωση των πόλεων προκειμένου να πληρώσει 120 με 140 εκατομμύρια δολάρια στην Ταχρίρ αλ-Σαμ. Αλλα 80 εκατομμύρια καταβλήθηκαν στην ισλαμιστική οργάνωση Αχράρ αλ-Σα.

«Οι Καταρινοί πληρώνουν τους πάντες. Και τι πετυχαίνουν; Να φέρουν την καταστροφή μας», είπε ο διοικητής μιας συριακής αντάρτικης οργάνωσης.

Σιίτες μαχητές του Ιράκ, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, λένε ότι το Ιράν έλαβε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια και έδωσε ένα μερίδιο σε αυτούς. Η συμφωνία όμως δεν τους ικανοποίησε και γι’αυτό αποφάσισαν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειές της. «Οι Ιρανοί πήραν το μερίδιο του λέοντος», λέει ένας από αυτούς.

«Ισως όλη αυτή η συμφωνία για τους ομήρους να ήταν ένας κακός υπολογισμός», λέει ο Γκερντ Νόνεμαν, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Georgetown University του Κατάρ. «Ο σκοπός ενδεχομένως να ήταν μόνο η απελευθέρωση των ομήρων και όχι η διοχέτευση χρημάτων στο Ιράν».

Ένα άλλο σκοτεινό κεφάλαιο αυτής της συμφωνίας είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι τον περασμένο Απρίλιο ότι η κυβέρνησή του κατέσχεσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που ανακαλύφθηκαν σε καταρινά αεροσκάφη. Δεν είναι σαφές αν το ποσό αυτό είναι μέρος της προαναφερθείσας συμφωνίας ή κάτι άλλο.

«Τα χρήματα βρίσκονταν σε βαλίτσες. Μπορείτε να το διανοηθείτε;», λέει ανώτατος αξιωματούχος.

(*) Η Ερικα Σόλομον είναι ανταποκρίτρια των Financial Times στη Βηρυτό

Πηγή: Financial Times

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Η Πολωνία αναλαμβάνει την εξαμηνιαία προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Peristeri News

Η Ρωσία σταμάτησε τις εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Peristeri News

Στο σκοτάδι το Πουέρτο Ρίκο

Peristeri News

Leave a Comment