Για προβλήματα στην καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας κάνουν λόγο δύο κυριακάτικες εφημερίδες.
Σύμφωνα με το «Βήμα», η κυβέρνηση χρεώνει λάθη στον ΕΟΔΥ ως προς την καταγραφή των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να ξεφύγει η κατάσταση στο δεύτερο κύμα.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, υπήρξε ουσιαστικά ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να μην ενημερώνεται σωστά η λίστα που υπήρχε στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Ανάλογες πληροφορίες δημοσιεύονται και στην κυριακάτικη «Δημοκρατία», κάνοντας λόγο για καθυστερημένη ενημέρωση των ειδικών κατά μία εβδομάδα.
Τα «δύο στρατόπεδα»
Οι παραπάνω πληροφορίες φαίνεται πως δημιούργησαν «δύο στρατόπεδα» μεταξύ των ανθρώπων που διαχειρίζονται την πορεία της πανδημίας.
Οι δύο εφημερίδες αναφέρουν ότι από τη μία πλευρά είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας με το Νίκο Χαρδαλιά κι από την άλλη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Η απάντηση του ΕΟΔΥ
«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας αποτελούν δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που φιλοξενούνται σε κυριακάτικα έντυπα», αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
«Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».
Τονίζει ότι «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων».
Προσθέτει ότι περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
«Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” του ΕΟΔΥ», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Καταλήγει ότι «οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων».