Η καρυδόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό σιροπιαστό γλυκό ταψιού, με βασικό υλικό της την καρυδόψιχα.
Υλικά
10 αυγά
10 κουταλιές της σούπας καρύδι χοντροκομμένο (ή ψιλοκομμένο αναλόγως πως το προτιμάτε)
10 κουταλιές σιμιγδάλι χονδρό
10 κουταλιές ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Λίγο γαρύφαλλο σε σκόνη
Λίγη κανέλα σε σκόνη
2 βανίλιες
Σιρόπι
300 γρ.ζάχαρη
600 mlνερό
Φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τα καρύδια, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνει μια ελαφριά μαρέγκα. Την ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα σιμιγδαλιού με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 28 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα της καρυδόπιτας.
Ψήνουμε στους 180°C για 50 λεπτά.
Όταν κρυώσει καλά, φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά.
Χαράζουμε την καρυδόπιτα σε κομμάτια και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη για 3-4 ώρες μέχρι να το απορροφήσει καλά.