Viber
PeristeriNews.gr
Οικονομία

Κάρτα εργασίας το 2011



Σημαντικό όφελος για τον εργοδότη αλλά και για τον εργαζόμενο θα έχει η εφαρμογή της κάρτας εργασίας, επεσήμανε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σημαντικό όφελος για τον εργοδότη αλλά και για τον εργαζόμενο θα έχει η εφαρμογή της κάρτας εργασίας, επεσήμανε, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Η ένταξη της επιχείρησης στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής (κάρτα εργασίας), από κοινού με την έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση, σταδιακά, από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι το 2013 των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%, που κατανέμεται αναλογικά στους εργοδότες και στους εργαζόμενους.

Το όφελος από την εφαρμογή της κάρτας εργασίας για τον εργοδότη θα είναι η σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άρα η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Ο εργαζόμενος κερδίζει διπλά. Η μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς αυξάνει το καθαρό του εισόδημα και ταυτόχρονα περιορίζεται η δυνατότητα του ασυνεπή εργοδότη να αυθαιρετεί σε σχέση με το ωράριο εργασίας, τη διευθέτηση του χρόνου, τις αποδοχές κ.λπ.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα.

Εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 1.300 ευρώ έχει ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούνται από τον εργοδότη 208 ευρώ και επομένως καθαρό εισόδημα προ φόρου 1.092 ευρώ, εφόσον η επιχείρηση εφαρμόζει το μέτρο της κάρτας εργασίας θα έχει όφελος:

– Τον Ιούλιο του 2011 20,8 ευρώ το μήνα, δηλαδή αύξηση στο καθαρό εισόδημα του 1,9% (με μείωση των εισφορών 10%).

– Το 2013 το όφελος αντίστοιχα θα είναι 52 ευρώ το μήνα, δηλαδή αύξηση στο καθαρό εισόδημα 4,8%. (με μείωση των εισφορών 25%).

Αντίστοιχα για την επιχείρηση το όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι:

– Τον Ιούλιο του 2011 36,4 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο.

– Το 2013 91 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο.

Η χρήση της κάρτας εργασίας δίνει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής απεικόνισης της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου, καθώς και του ωραρίου εργασίας. Τα στοιχεία καταχωρούνται On-Line στο κεντρικό σύστημα (Ι.Κ.Α., Σ.ΕΠ.Ε., Ο.Α.Ε.Δ.).

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας θα διασυνδέεται ηλεκτρονικά εκτός από τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ και με τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Θεσμοθετείται επίσης, η υποχρέωση του ΣΕΠΕ να επιβάλλει κυρώσεις και για την ανασφάλιστη εργασία (αρμοδιότητα που μέχρι σήμερα είχε μόνο το ΙΚΑ), ενώ η συνεχής μετακίνηση των επιθεωρητών στην περιφέρεια διασφαλίζει αντικειμενικότητα στον έλεγχο.

Παράλληλα, αντικειμενικοποιούνται και αυστηροποιούνται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και την οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, όταν διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

“Στόχος μας είναι να περιορίσουμε αισθητά την εισφοροδιαφυγή και να διευρύνουμε την ασφαλιστική βάση” τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας. “Να πληρώνουν περισσότεροι, αν είναι δυνατόν όλοι, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση για όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Νέα ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ «κουρεύει» πρόστιμα έως 50%

Peristeri News

Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα

Peristeri News

Πόσοι πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας 2025

Peristeri News

Leave a Comment