Την ανάγκη η Αρκτική να προστατευθεί από το κυνήγι φυσικών πόρων, στο οποίο έχουν επιδοθεί διάφοροι ενεργειακοί όμιλοι, επισήμανε ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.
Την ανάγκη η Αρκτική να προστατευθεί από το κυνήγι φυσικών πόρων, by I Want This” href=”http://www.zougla.gr/perivallon/article/kampanaki-tou-oie-gia-to-kinigi-fisikon-poron-stin-arktiki”>λήψη μέτρων», υπογράμμισε ο Στάινερ.
«Οι βεβιασμένες ενέργειες για την εκμετάλλευση τεράστιων κοιτασμάτων θα έχουν επιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν με μεγάλη προσοχή από όλες τις χώρες, με δεδομένες τις παγκόσμιες συνέπειες και τα ζητήματα που διακυβεύονται», προειδοποίησε προσθέτοντας ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην Αρκτική θα μπορούσαν να απειλήσουν ευάλωτα οικοσυστήματα.
Η υπηρεσία γεωλογικών ερευνών των ΗΠΑ υπολογίζει ότι στην Αρκτική βρίσκεται το 30% των άγνωστων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και το 15% του πετρελαίου, παγκοσμίως. Ήδη αρκετές εταιρείες ετοιμάζονται για γεωτρήσεις σε περιοχές, όπου ο πάγος έχει υποχωρήσει, παρά τους κινδύνους, τις τεχνικές δυσκολίες και το τεράστιο κόστος.
Το UNEP κάλεσε τις οκτώ χώρες του Αρκτικού Συμβουλίου να διασφαλίσουν ότι τυχόν εκμετάλλευση αυτών των πόρων θα γίνει με υπεύθυνο τρόπο, αφού αξιολογήσουν τους κινδύνους για τα οικοσυστήματα και τους πληθυσμούς. Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί πάντοτε ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.