Την αποσύνδεση του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς από τη διαδικασία του νέου εκλογικού νόμου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
«Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, από τον τόπο διαμονής τους, καθίσταται προτεραιότητα. Η σχετική ρύθμιση έρχεται – σύντομα και αυτόνομα – στην Βουλή και ελπίζω στο ζήτημα αυτό να υπάρξουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Διότι αν υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφισθεί από 300 βουλευτές, είναι αυτό» τόνισε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ν.Δ. κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να ανοίξει τις πόρτες της σε πολίτες που δεν ήταν κοντά της, αλλά παράλληλα και τη σκέψη των στελεχών της σε νέες ιδέες.
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί που σκέφτηκαν πολύ να μας ψηφίσουν και δεν το έκαναν, για διάφορους λόγους. Πρέπει να αισθάνονται ικανοποίηση από τα πρώτα δείγματα γραφής. Αυτό δεν κατεβάζει τον δείκτη των προσδοκιών. Αυτός ο ρυθμός που έχουμε καλλιεργήσει πρέπει να συντηρηθεί σε βάθος χρόνου» σημείωσε. Αναφερόμενος στη διεύρυνση της επιρροής της Ν.Δ. στην κοινωνία, είπε πως «ως κυβέρνηση διεκδικούμε να είμαστε η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ως παράταξη πρέπει να γίνουμε το προοδευτικό ρεύμα όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων».
Μιλώντας για τα νέα καθήκοντα που δημιουργεί στον κομματικό μηχανισμό η νέα συγκυρία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι οργανωμένες δυνάμεις της Ν.Δ. καλούνται να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά να μην απορροφηθούν από αυτήν.
«Αντίθετα, οφείλουν να γίνουν οι καθημερινοί πολιτικοί βηματοδότες της. Να μεταφέρουν τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά και να επιστρέφουν δημιουργικά σε αυτήν όλες τις κεντρικές μας επιλογές. Συχνά, όταν ένα κόμμα κερδίζει εκλογές και έρχεται στην εξουσία, απογυμνώνεται ο κομματικός μηχανισμός του. Δεν πρέπει να διαπράξουμε το ίδιο σφάλμα. Το κτήριο εδώ στο Μοσχάτο θα είναι ζωντανό και η καρδιά της Ν.Δ. θα χτυπάει πάντα εδώ» υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μια σειρά από καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα. Αναφέρθηκε στην επέτειο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει αφετηρία ενός νέου δημιουργικού ρεύματος του Ελληνισμού, και ταυτόχρονα ευκαιρία που θα προσφέρει στο Έθνος τη νέα αυτογνωσία του και θα του δώσει ξανά αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια και πρωταγωνιστικό ρόλο. «Να επανασυστήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος. Να δείξουμε αυτοπεποίθηση. Είναι η ευκαιρία που θα προσφέρει στο έθνος τη νέα αυτογνωσία του, που θα του δώσει αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια. Ήρθε η ώρα οι σύγχρονοι Έλληνες να κάνουμε τη δική μας επανάσταση στον 21ο αιώνα» είπε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε επίσης ότι «οι αντίπαλοί μας μπορεί να ηττήθηκαν, αλλά δεν κατέθεσαν τα όπλα» και πως «συνεχίζουν, σαν να μην μεσολάβησαν εκλογές, να επιμένουν να περιγράφουν μία εικονική πραγματικότητα για το παρελθόν και να διαστρέφουν την αλήθεια του σήμερα.
Σύντομα ο λαϊκισμός θα αντεπιτεθεί, αξιοποιώντας τα προγεφυρώματα που διατήρησε στην κοινωνία. Γι’ αυτό και οι ιδεολογικές μας θέσεις πρέπει να αποκτήσουν νέα δυναμική. Η πολιτική δράση μας να απλωθεί. Και δύναμή μας να παραμείνει η ενότητά μας» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας πως τα όπλα της κυβέρνησης της Ν.Δ., παραμένουν η αλήθεια, η δουλειά και οι χειροπιαστές λύσεις στα προβλήματα, και σύμμαχος η πολιτισμένη πολιτική συμπεριφορά.
«Το δικό τους ύφος και ήθος αποδοκιμάστηκε και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Προχωράμε δίχως να ξεχνάμε. Χτίζουμε και δεν βρίζουμε. Δημιουργούμε, αντί να κατηγορούμε» υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι στις 7 Ιουλίου η Ελλάδα γύρισε σελίδα και η Ν.Δ. πέτυχε ένα εντυπωσιακό ποσοστό που άγγιξε το 40%.
«Συγκροτήσαμε την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά από 10 χρόνια κρίσης. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την αρχή μιας νέας μεταπολίτευσης. Η χώρα βηματίζει ήδη σε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα, αλήθειας, συνέπειας και κυρίως αποτελέσματος» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε πως «η πολιτική ζωή της χώρας αναβαθμίζεται, πνέει άνεμος ελπίδας και η αξιοπιστία της χώρας επιστρέφει στις διεθνείς αγορές, καθώς δανειστήκαμε με το χαμηλότερο επιτόκιο εδώ και πολύ καιρό».
Μιλώντας για τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, τα οποία θα έχουν ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Πέμπτη, είπε ότι δίνουν το στίγμα της νέας διακυβέρνησης. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρώτες μειώσεις των φόρων, στη ρύθμιση των 120 δόσεων καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτήν, στο νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των δήμων και στη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο, όπως είπε, καταργείται με τη σημερινή του μορφή, καθώς «επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους ανήκουν».
Τόνισε, επίσης, ότι ξεκίνησε δοκιμαστικά η λειτουργία του αριθμού «112», ο οποίος θα είναι σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα Χριστούγεννα και «η κοινωνία διαπιστώνει ότι το κράτος υπάρχει, κινείται και νοιάζεται».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για νέο γραμματέα της Π.Ε. τον μέχρι σήμερα γραμματέα Προγράμματος Γιώργο Στεργίου, ενώ στη θέση του αναπληρωτή γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής έχει οριστεί ο Στέλιος Κονταδάκης. Τέλος, ο Ιωάννης Μπρατάκος ανέλαβε γενικός διευθυντής της Ν.Δ.
Πηγή: ΑΜΠΕ