PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο



Νέα ηχηρά μηνύματα προς την Άγκυρα και τον ολοένα και πιο προκλητικό Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του και για την επερχόμενη, νέα στήριξη των πολιτών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκτόξευση της τιμής της βενζίνης.

Για τα Ελληνοτουρκικά

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς. Η χώρα εκτός από την αποτρεπτική ικανότητα, έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και βρίσκεται μέσα σε ένα πλαίσιο χωρών που θεωρούν ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται με τη βία και ότι οι διάφορες πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε για την Τουρκία ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μάλιστα είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Νομοτελειακά, κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και όπως είπα και στον ίδιο πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και να αντιλαμβανόμαστε ότι τα επιχειρήματα δεν μπορούν να αγγίζουν τη σφαίρα του παραλόγου. Με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο και αυτά που λέει η Τουρκία, σχετικά με τα νησιά, είναι παράλογα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα ξαναζήσουμε κρίση»

Μιλώντας για την οικονομία ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξαναζήσουμε κρίση, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Είπε ότι η Ελλάδα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και έτσι κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο άνοιξε το 2010, ενώ του χρόνου η χώρα μας θα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.

“Η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο χρέος όμως τα spreads, η απόσταση δηλαδή που χωρίζει το ελληνικό επιτόκιο δανεισμού από το γερμανικό, δεν αυξάνεται. Και αυτή τη στιγμή, αν για κάτι μπορώ να πω ότι είμαι υπερήφανος, είναι ότι η εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της χώρας το 2019”, υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι έχουμε μία πιο θωρακισμένη οικονομία απέναντι στις μεγάλες φουρτούνες των διεθνών εξελίξεων τονίζοντας ότι έχουμε πόλεμο, κάτι το οποίο πριν από ένα χρόνο δεν θα μπορούσε καν να μας περάσει από το μυαλό.

“Και πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες και να τους πούμε ότι προφανώς έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά θα υπάρχουν δυσκολίες”, συνέχισε, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού παγκόσμια εδώ και 40 χρόνια.

“Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, νομίζω το αντιλαμβάνονται όλοι. Και νομίζω ότι είναι και λίγο γραφικό -ξέρετε- κάθε φορά που υπάρχει ένα παγκόσμιο εισαγόμενο πρόβλημα από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο και μέχρι τον πληθωρισμό η αντιπολίτευση να μιλάει για «κρίση Μητσοτάκη». Αλλά το προσπερνώ αυτό γιατί νομίζω ότι δεν έχει οποιαδήποτε επίπτωση στο πώς βλέπουν οι Έλληνες πολίτες τα πράγματα…”, πρόσθεσε.

«Θα πιέζω για ευρωπαϊκή λύση»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να βρει ακόμα μια λύση ευρωπαϊκή στο ζήτημα των τιμών του φυσικού αερίου και είναι προς το παρόν κατώτερη των περιστάσεων.

“Θα εξακολουθώ να πιέζω για μια ευρωπαϊκή λύση. Τώρα κάτι βλέπω να κινείται για πρώτη φορά από πλευράς Επιτροπής. Όμως εμείς ήρθαμε και είπαμε ότι δεν γίνεται ο Έλληνας πολίτης, καταναλωτής, επιχειρηματίας, ειδικά ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, να μείνει απροστάτευτος απέναντι σε αυτές τις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βάλαμε πολλά χρήματα στο τραπέζι. Χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, χρήματα τα οποία πήραμε και παίρνουμε πίσω από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας φορολογώντας τα υπερκέρδη τους με 90%. Με 90%! Όταν το είπα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όλοι με κοίταξαν με απορία και άρχισαν να σκέπτονται μήπως πρέπει να κάνουν το ίδιο για να μπορέσουν και αυτοί να χρηματοδοτήσουν τέτοιες πολιτικές”, συμπλήρωσε.

Ρεύμα – Fuel Pass

Ειδικά για το ρεύμα αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο και επισήμανε πως ήδη οι λογαριασμοί έρχονται μειωμένοι, ενώ για την βενζίνη είπε ότι πράγματι έχουμε αυξημένες τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί διαχρονικά είχαμε υψηλούς φόρους.

Επ’ αυτού είπε ότι δεν θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης γιατί έτσι “θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς”, διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις.

“Όμως, τι θα κάνουμε; Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο…”, ανέφερε σημειώνοντας πως θα αφορά τους επόμενους μήνες.

Tόνισε ωστόσο, ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σας δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από δω και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο. Θέλουμε να κάνουμε μία παρέμβαση για τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Για να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η παρέμβαση θα αφορά τους επόμενους μήνες.

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν πληρώνουμε τον πόλεμο αλλά τη ρήτρα Μητσοτάκη”, ο πρωθυπουργός είπε πως “έτσι είναι αν έτσι το πιστεύει”.

Ειδικά για τη ρήτρα αναπροσαρμογής είπε ότι με την παρέμβαση της κυβέρνησης από τον Ιούλιο εξουδετερώνονται οι απότομες αυξήσεις και η ρήτρα αναπροσαρμογής. “Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ αφελής για να πιστεύει ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα εθνικών πολιτικών μία παγκόσμια κρίση στην ενέργεια”, ανέφερε.

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Επανένωση, όχι επιστροφή»

Mιλώντας για διαχρονικό αίτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, ο πρωθυπουργός είπε πως αυτό σήμερα εκφράζει την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της παγκόσμιας κοινότητας.

“Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους”, ανέφερε σημειώνοντας πως πριν από λίγες μέρες πετύχαμε την επιστροφή του «θραύσματος Fagan», το οποίο τοποθετήθηκε στο σημείο όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν ένα αντίγραφο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας. “Και έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Και κάτι τελευταίο το οποίο νομίζω ότι έχει τη σημασία του: αυτή η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Αυτός ήταν και ο λόγος στον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό ακριβώς το θαύμα της τέχνης στην ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο”, υπογράμμισε τονίζοντας πως θα αποτελούσε μια πολύ τολμηρή κίνηση και από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να συμβολίσει την ξεχωριστή σημασία που έχει η Αθηναϊκή Δημοκρατία στην παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε και να κάνουμε πιο ισχυρή τη σημερινή δημοκρατία στον 21ο αιώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτή η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα επισημαίνοντας πως αυτές είναι ιστορικές εκκρεμότητες, οι οποίες δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.

“Πιστεύω, όμως, ότι η βρετανική κοινή γνώμη σε συνδυασμό και με την πίεση η οποία ασκείται και από την UNESCO μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε τη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο. Και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο Βρετανικό Μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων το οποίο και το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο πιστεύω ότι θα βρει μια πολύ ελκυστική πρόταση, προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητα σημαντικό κομμάτι της μόνιμης συλλογής του”, συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, πως πιστεύει ότι δεν υπάρχει επισκέπτης που να έρχεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και να μην διαπιστώνει, κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των πρωτότυπων και των αντιγράφων, τον αυτονόητο χαρακτήρα του αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

«Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα», ήταν μια από τις φράσεις κλειδιά του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως και το ότι «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές». Και αυτή η δεύτερη φράση ήταν που προκάλεσε συζητήσεις. Κλείνοντας όμως την συζήτηση για τις εκλογές είπε ότι όσο θα ερωτάται θα απαντά μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και επίσης ξέκοψε κάθε σενάριο για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η συμβουλή στον Ανδρουλάκη

Στο ερώτημα αν θα συγκυβερνούσε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, σχολίασε καυστικά τη φράση «από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δε θα δει ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας» λέγοντας: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας. Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Βουλή: Άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Peristeri News

Στον Λίβανο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Peristeri News

Βουλή: Ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025

Peristeri News

Leave a Comment