PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο



«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, για να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα από την άνοδο των τιμών του ρεύματος. Την αναλυτική παρουσίαση των μέτρων θα κάνει αύριο (17/7) το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες υπάρχει μια «τεράστια έξαρση τιμών στη χονδρική ενέργεια σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Το αποτέλεσμα από αυτή τη στρέβλωση της αγοράς είναι ότι θα χτυπήσει τους λογαριασμούς ρεύματος Αυγούστου», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «επειδή δεν μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα, λαμβάνουμε μέτρα».

«Εκτιμώ ότι αυτή η διαταραχή θα είναι προσωρινή. Παρά ταύτα, και ένας μήνας υψηλών λογαριασμών για ένα νοικοκυριό το οποίο σήμερα δοκιμάζεται, ειδικά τον μήνα Αύγουστο, όταν τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ – ελπίζω να συνεργαστεί λίγο ο καιρός και συνολικά να μην έχουμε συνθήκες περιφερειακού καύσωνα, διότι κι αυτές προκαλούν τις υψηλές τιμές ενέργειας – και για έναν μήνα να μπορούμε να ανακουφίσουμε τα τιμολόγια, γι’ αυτόν τον έναν μήνα που έχουμε μία στρέβλωση στην αγορά, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε», προσέθεσε.

«Ο Πολακισμός θα πάρει θέση στο νέο λεξικό Μπαμπινιώτη»

Ο πρωθυπουργός σχολίασε αρχικά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως ήταν ένα «άγριο συμβάν».

«Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες μας. Πολιτική βία και τρομοκρατία είχαμε και στην πατρίδα μας. Επιτυχία της δημοκρατίας είναι να επιλύει διαφωνίες πολιτικά. Είμαστε αντίπαλοι και όχι εχθροί, το έχω πει πολλές φορές. Καλό όλοι να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό που συμβαίνει. Πολιτικές ‘ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε’ που ακούστηκαν, στην πατρίδα μας δεν έχουν θέση», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προφανώς υπάρχει τοξικότητα και στην πατρίδα μας. «Είδαμε χθες αδιανόητες αναφορές από τον κ. Πολάκη κατά μίας γυναίκας, δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δυστυχώς, ο Πολακισμός θα πάρει θέση στο νέο λεξικό Μπαμπινιώτη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση Αυγενάκη, ο πρωθυπουργός απάντησε πως υπήρξαν άμεσες κυρώσεις, με συνοπτικές διαδικασίες, και τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Δικαιωθήκαμε για την υπόθεση Novartis»

Μιλώντας για τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «δικαιώνεται αυτό που είχαμε πει για πολιτική συνομωσία. Δόθηκαν πολλά λεφτά, προκειμένου κάποιοι να επιτελέσουν ρόλο τους ως προστατευμένοι μάρτυρες, μόνο που αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα», όπως είπε.

Και προσέθεσε: «Πολύ καλά κάνουν και ζητούν να βγουν οι κουκούλες, δεν ξεχνάμε τι έγινε. Η Δικαιοσύνη θα το αποφασίσει. Υπάρχουν στοιχεία που της επιτρέπουν να το κάνει. Αυτό που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ό,τι πιο άθλιο έχω δει στην πολιτική: Δέκα πολιτικά πρόσωπα να στοχοποιούνται για μία υπόθεση στημένη από την αρχή έως το τέλος».

Για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «είμαστε μία κυβέρνηση που εκλέχθηκε για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αυτές υλοποιούμε. Ορίζοντάς μας είναι η τετραετία. Οι πολίτες είχαν δυνατότητα να στείλουν μήνυμα και το έστειλαν: ‘Δεν αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από τη ΝΔ, αλλά καθόμαστε στην άκρη και περιμένουμε να σας αξιολογήσουμε’. Προφανώς είναι θέμα και προσώπων και πολιτικών», τόνισε.

«Ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο»

Για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως είναι ένα πανευρωπαϊκό, ένα δομικό πρόβλημα και υποστήριξε πως «αρχίζουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση τιμών. Είναι μια πρώτη θετική ένδειξη. Εκτιμώ ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο. Σε ένα βαθμό δούλεψαν τα μέτρα», ανέφερε και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν φαινόμενα καρτελοποίησης στην αγορά, που οφείλει να ελέγξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Σημείωσε πως «δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να πέσουν οι τιμές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε το εισόδημα των νοικοκυριών. Κεντρικός στόχος της πολιτικής μας είναι η αύξηση των μισθών».

«Δεν θα πάω στη ΔΕΘ σαν Άη Βασίλης»

Ξεκαθάρισε, για μία ακόμη φορά, πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μείωση ΦΠΑ, παρότι το ζητούν επισταμένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Δεν μπορώ να υιοθετήσω ένα μέτρο που θα στερήσει χρήματα από τον προϋπολογισμό και θα είναι αναποτελεσματικό».

Απαντώντας σε ερώτηση για αν θα ανακοινώσει πακέτο παροχών στη ΔΕΘ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα απογοητεύσω όσους πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος να έρθω στη ΔΕΘ σαν Άη Βασίλης. Η προσήλωση στη δημοσιονομική τάξη είναι δεδομένη γι’ αυτή την κυβέρνηση».

Όσο για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «αναζητούμε στοιχεία και αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα το κάνουμε. Δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις από πέρυσι, έχουμε όμως μεγάλη αύξηση σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Μας απασχολεί, διότι θέλουμε οι συμπολίτες μας να μπορούν να κάνουν διακοπές».

Τελευταία προειδοποίηση στους γιατρούς πριν την επίταξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει την σύγκρουση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι «απειλούνται» με επίταξη, για να καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ.

«Έχουμε πράγματι πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία, σε κάποιες ειδικότητες, πρωτίστως παθολογίας, για να καλύψουμε τι; Πρωτίστως εφημερίες. Σε αυτές τις πόλεις όπου υπάρχουν αυτά τα νοσοκομεία ή σε αυτά τα νησιά, έχουμε πάρα πολλούς ιδιώτες γιατρούς και με δύο εφημερίες τον μήνα το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί», ανέφερε αρχικά.

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι πριν αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα τα οποία είναι πιο σκληρά, ζητώ πραγματικά από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και από όλους να αναλογιστούν εδώ όχι την ατομική ευθύνη, αλλά την κοινωνική ευθύνη».

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος»

Όπως είπε, «όταν μπορεί να υπάρχουν 10 ιδιώτες γιατροί κάπου και ζητάμε δύο εφημερίες τον μήνα, τις οποίες τις πληρώνουμε, δεν τις ζητάμε δωρεάν, για να μπορέσει ένα περιφερειακό νοσοκομείο να ανταποκριθεί, δεν ζητάμε κάτι φοβερό. Και γι’ αυτό πριν φτάσουμε στο σημείο να αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο, θα έλεγα, σκληρά μέτρα, εγώ κάνω μια έκκληση. Είμαστε διατεθειμένοι – και το υπουργείο – να συζητήσουμε και με όλους τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους εκεί όπου έχουμε το πρόβλημα».

«Κάνω μια τελευταία έκκληση – το τονίζω το ‘τελευταία έκκληση’ – διότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί συναινετικά, ωραία, με μια συνεννόηση των τοπικών ιατρικών συλλόγων», υπογράμμισε μάλιστα.

Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε θετικά: «Αλλιώς, έχουμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Ναι, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Τονίζω και πάλι για τι μιλάμε: δύο, άντε τρεις εφημερίες τον μήνα, τις οποίες πληρώνουμε αδρά για να μπορέσει η τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, το οποίο τελικά τους αφορά όλους. Διότι προφανώς είναι καλό για μια πόλη, για μια τοπική κοινωνία, για ένα νησί να έχει ένα νοσοκομείο, το οποίο καλύπτει τις βασικές ανάγκες».

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το Κυπριακό»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα εθνικά μας θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε αρχικά για το Κυπριακό, τονίζοντας πως «θα είναι μια δύσκολη μέρα το Σάββατο για τον Ελληνισμό. Εγώ ήμουν έξι χρονών, οι πρώτες μου αναμνήσεις ως παιδί ήταν αναμνήσεις από το 1974, από την εισβολή».

«Πενήντα χρόνια μετά, εξακολουθούμε να έχουμε το ένα τρίτο μιας ευρωπαϊκής χώρας υπό κατάληψη, υπό κατοχή ουσιαστικά. Είναι μία ευκαιρία, όπως κάθε τέτοια ημερομηνία – δεν είναι επέτειος, η επέτειος παραπέμπει συνήθως σε κάτι το οποίο είναι ένα ευχάριστο γεγονός – μια ευκαιρία αναστοχασμού για το τι ενδεχομένως και εμείς δεν κάναμε καλά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε: «Ναι, είμαι αισιόδοξος, συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ορισμένους όρους οι οποίοι είναι απαράβατοι: ότι πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία».

Μήνυμα στα Σκόπια: «Ούτε βήμα προς την ΕΕ εάν…»

Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βόρεια Μακεδονία, αρχικά ανέφερε πως η Συμφωνία «είχε άλλες αδυναμίες, αλλά το ένα άρθρο της Συμφωνίας των Πρεσπών που αφορά την ενιαία ονομασία, το erga omnes, το όνομα ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’ έναντι όλων, δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης ούτε νομικής ερμηνείας. Αυτό είναι το όνομα της χώρας και δεν μπορεί κανείς να την αποκαλεί με άλλο όνομα«», υπογράμμισε.

«Και αυτό είναι κάτι το οποίο το κατέστησα απολύτως σαφές στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, εντός της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ότι βρίσκεται σε αυτό το τραπέζι γιατί ακριβώς υπεγράφη μια συμφωνία την οποία αυτή τη στιγμή δεν τηρεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η Ελλάδα προφανώς και έχει όπλα», διευκρινίζοντας πως δεν αναφέρεται στα όπλα που απορρέουν από την ίδια τη Συμφωνία, «αλλά το μεγαλύτερο όπλο το οποίο έχει στην διάθεσή της είναι ότι είναι ‘τοποτηρητής’ της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων».

«Και είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία προσέγγιση προς την Ευρώπη, ούτε βήμα, εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό μέσα από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι το όνομα της χώρας είναι αυτό, είναι έναντι όλων. Να επαναληφθεί δηλαδή το προφανές, αυτό το οποίο έχουν υπογράψει, έτσι δεν είναι; Δεν ζητάμε κάτι διαφορετικό. Pacta sunt servanda», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ερωτηθείς για την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, απάντησε χαρακτηριστικά: «no comment, όπως λένε και οι Αγγλοσάξωνες».

Παράλληλα, ερωτηθείς για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη σε «μαύρο χρήμα» στα κόμματα, τόνισε πως το θέμα αυτό «ο κ. Κασσελάκης το άνοιξε για το κόμμα του, στο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν. Άρα, νομίζω ότι πρώτα ας λύσουν τα εσωτερικά τους – αν έπαιρναν ή δεν έπαιρναν, ποιος έπαιρνε, αν αναφερόταν στον κ. Τσίπρα ή όχι – και μετά να μιλήσει για τη Νέα Δημοκρατία», ενώ σημείωσε πως ο ίδιος έχει καταθέσει το «πόθεν έσχες» του, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε «με καθυστέρηση, όχι πόθεν έσχες, δήλωση πρώτης περιουσιακής κατάστασης».

«Σέβομαι την άποψη Καραμανλή-Σαμαρά, αλλά…»

«Εγώ σέβομαι και τιμώ πρόσωπα τα οποία έκατσαν σε αυτή την καρέκλα. Είναι τέως πρωθυπουργοί, έχουν μια σωρευμένη εμπειρία, έχουν τις απόψεις τους. Με κάποιες από αυτές δεν συμφωνώ, είναι προφανές αυτό, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν. Αυτό σημαίνει ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Και έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ξέρετε, να μπορούμε να αντέχουμε και τη διαφορετική άποψη», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει αν τον ενόχλησε η κριτική εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή στις πολιτικές της κυβέρνησης.

«Η άποψη όπως εκφράζεται είναι μια άποψη ενός τέως πρωθυπουργού. Ο ένας είναι ακόμα βουλευτής, ο άλλος δεν είναι, γι’ αυτό και δεν νομίζω ότι πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο. Ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία. Όμως, η πολιτική αυτή τη στιγμή της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα το οποίο και υλοποιεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση στις «πατριωτικές ανησυχίες» των ψηφοφόρων της ΝΔ

Όπως ανέφερε, μάλιστα: «Έχω κερδίσει πέντε εθνικές εκλογές, έχουμε μάλλον ως Νέα Δημοκρατία. Δεν μου αρέσει ο πρώτος ενικός γιατί είναι πάντα μια συλλογική προσπάθεια. Έχουμε πάρει δύο φορές ποσοστά 40%. Δεν φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να ξαναπάρει αυτά τα ποσοστά. Άρα, κάτι σωστό κάναμε ως προς το αποτέλεσμα».

Για να καταλήξει: «Δεύτερον, στους πολίτες μας οι οποίοι έχουν πιο πατριωτικές ανησυχίες, θα τους απαντήσω να κοιτάξουν με πολύ προσοχή αν σήμερα η θέση της χώρας αμυντικά, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία, σε αυτό που αποκαλούμε στη διπλωματία, στην ήπια διπλωματία, είναι πιο ισχυρή ή λιγότερο ισχυρή. Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή. Όταν η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα σε οποιοδήποτε διεθνές φόρουμ: ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεθνείς οργανισμούς, η άποψή της μετράει. Και στους δείκτες της σκληρής, θα έλεγα, αποτροπής. Για δείτε την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, επειδή άκουσα και διάφορες απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας ότι δήθεν αδυνατίζουμε την άμυνα της χώρας. Είμαστε σοβαροί; Μια χώρα η οποία έχει Rafale, αναβαθμισμένα F-16, ελικόπτερα Romeo, Belh@ra, υποβαθμίζει την άμυνα της χώρας;».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Peristeri News

ΠΑΣΟΚ: Στις συντάξεις δίνεται αύξηση 2,4%, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο 2,7%

Peristeri News

Επέστρεψε στην ΚΟ της ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης

Peristeri News

Leave a Comment