PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Αύξηση κατώτατου μισθού και συντάξεων το 2025



Σειρά παροχών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την αύξηση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

– Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται πάνω από 2 εκατ. συντάξεις από 2,2% έως 2,5%

– Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός το 2025

– Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους το 2025

– Από την έκτακτη εισφορά διυλιστηρίων 243 εκατ. ευρώ από Δεκέμβριο 2024 θα δοθούν ως έκτακτη ενίσχυση σε 670.000 συνταξιούχους και δικαιούχους επιδόματος παιδιού που θα λάβουν επιπλέον δόση. 220.000 δικαιούχοι ΑμεΑ επιδομάτων θα ενισχυθούν με 200 ευρώ.

– Η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται με 22% και θα αυξηθεί το ποσό κατά 130 ευρώ.

– Αύξηση 20% αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης σε Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική.

– Μείωση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές

– Καταργείται το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο

– Καταργείται ο ειδικός φόρος σταθερής τηλεφωνίας 5% σε συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100 mbs

– Μονιμοποίηση επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

– Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά έως 18 ετών.

– Μειώνεται στο μισό το ελάχιστο φορολογητέο ποσό σε περιοχές με 1500 κατοίκους αντί των 500 κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά χωριά κωμοπόλεις στην ελληνική ύπαιθρο.

– Τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν πλέον με αυτά των πολυτέκνων ανεξάρτητα από το εισόδημα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα παρέχεται δωρεάν ο έλεγχος γονιμότητας για γυναίκες 30 έως 35 ετών. «Οφείλουμε να τονώσουμε την οικογένεια», τόνισε.

«Πλήρης οδικός χάρτης για το μέλλον»

«Μιλάω για έναν πλήρη οδικό χάρτης για το μέλλον», ανέφερε. «Η σύζευξη της εθνικής ανάπτυξης με την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών γιατί δεν έχει νόημα για τον πολίτη αν δεν αυξάνεται το εισόδημα», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη σημασία της συμμετοχής νέων και γυναικών στην αγορά εργασίας, την ανάγκη συμμετοχής τεχνολογικών μέσων στις εργασίες, την πράσινη μετάβαση, τη μείωση των παρενεργειών μιας γρήγορης ανάπτυξης που «το είδαμε σε κάποια νησιά με την κρουαζιέρα».

«Κάθε χωροταξική μεταβολή οφείλει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον. Θεμέλιο της ανάπτυξης πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού», σημείωσε.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η αντιμετώπιση του δημογραφικού που συνδέεται με τη στέγη.

Μίλησε για την ανάγκη αντιμετώπισης των νέων κλιματικών συνθηκών που φέρνουν εντονότερα φαινόμενα.

«Δεν έχω σήμερα σάκο με αλόγιστες παροχές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όταν μεγάλα κράτη όπως η Γαλλία είναι στο μικροσκόπιο για τις δαπάνες. Δεν θα επιτρέχω να συμβεί στην Ελλάδα αυτό», τόνισε.

Ο απολογισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Κόμματα έβλεπαν το κράτος ως λάφυρο»

«Βρίσκομαι στη ΔΕΘ για έκτη χρονιά ως πρωθυπουργός. Είμαι εδώ ως πιο έμπειρος μετά από δοκιμασίες και κρίσεις. Είμαι ξανά μαζί σας αποφασισμένος να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας, κάνοντας πράξη δεσμεύσεις για τις οποίες οι πολίτες επέλεξαν την κυβέρνηση. Για να βρει το 2027 την Ελλάδα μια ευρωπαϊκή χώρα», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Το 2027 να έχουμε ένα κράτος χωρίς παθογένειες. Με την επόμενη γενιά να αισθάνεται πως θα ζήσει καλύτερα. Ξέρω πως είναι μια μακρά διαδρομή. Το έχω ονομάσει πολυδύναμο εκσυγχρονισμό. Ο δρόμος της εθνικής προόδου άνοιξε», συνέχισε.

«Η Ελλάδα αλλάζει. Όχι μόνο από το 2019 όπου οι πολίτες άφησαν πίσω τους 50 φόρους και αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός. Η Ελλάδα αλλάζει χρόνο με τον χρόνο. Να θυμίσω τι έλεγα πέρυσι, από το ίδιο βήμα: Τότε δεσμευόμουν ότι θα ανακτήσουμε επενδυτική βαθμίδα, πετύχαμε. Δεσμεύτηκα για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, το πετύχαμε. Δεσμεύτηκα για τις τριετίες. Αυτά έγιναν πράξη με μία συνεπή πολιτική, όχι με δανεικά», τόνισε.

«Υποσχέθηκα περισσότερους εκπαιδευτικούς και έγιναν 10.000 διορισμοί σε έναν χρόνο. Είπα για νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δείχνει μισό εκατομμύριο παραπάνω απασχολούμενους από το 2019», επεσήμανε.

«Αυξήσαμε το ποσό των εφημεριών για τους γιατρούς», είπε και τόνισε πως «τα κόμματα έβλεπαν το κράτος ως λάφυρο».

«Μίλησα για φορολογική δικαιοσύνη. Οι ταμειακές συνδέθηκαν με το POS, ήρθε το Iris. Μας έλεγαν πως αυτά δεν γίνονται. Να που γίνονται μαζί με τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την επιστολική ψήφο», είπε.

«Μετά από 100 χρόνια εκσυγχρονίστηκε ο δικαστικός χάρτης. Φέραμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας και αυξήθηκαν θεαματικά οι υπερωρίες. Υπάρχουν μεγάλα και μικρά που τα είπαμε και τα κάναμε. Από το panic button μέχρι το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την εφαρμογή MyCoast, τον καθαρισμό των οικοπέδων και τόνισε πως «δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη των επιχειρήσεων».

Σημείωσε πως η κυβέρνηση επέβαλλε πρόστιμα για αισχροκέρδεια. «Αλλαγές για τους πολλούς ενοχλούν λίγους ισχυρούς. Αν έχουν και ΜΜΕ μπορεί να τα χρησιμοποιούν κατά της κυβέρνησης. Εμείς λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό», σημείωσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Απόφαση της ΝΕ Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Peristeri News

ΣΥΡΙΖΑ: Η Πολιτική Γραμματεία κήρυξε έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη

Peristeri News

ΠΑΣΟΚ: Ανακηρύχθηκαν οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος

Peristeri News

Leave a Comment