Μία αμφίρροπη εκλογική μάχη, με τους δύο βασικούς υποψηφίους να θριαμβολογούν αμφότεροι τη νίκη τους, αλλά κανέναν από τους δύο να εξασφαλίζει πλειοψηφία – όπως αναμενόταν – ολοκληρώθηκε στο Ισραήλ.
Με σχεδόν όλους τους ψήφους καταμετρημένους ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο κεντροδεξιός Μπένι Γκαντς φαίνεται να κατέχουν από 35 έδρες στην Κνεσέτ, έτοιμοι να μπουν στον χωρό των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
«Παραδοσιακά», κανένα κόμμα στο Ισραήλ δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία στις εκλογές, οπότε πάντα δημιουργούνται κυβερνήσεις συνασπισμού.
Καθώς ωστόσο τα δεξιά και τα θρησκευτικά κόμματα βγαίνουν ενδυναμωμένα από το σημερινό αποτέλεσμα, αυτό δίνει ένα προβάδισμα στον Νετανιάχου, καθώς ανοίγεται ένας πιο εύκολος γι’ αυτόν δρόμος να σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιο από αυτά.
Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ευθύς αμέσως μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων. Ο Νετανιάχου δεν θα ζητήσει απαραίτητα τη στήριξη του κόμματος που εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους, αλλά εκείνου που θα έχει τη στήριξη και των άλλων κομμάτων, προκειμένου να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρξε καθαρή νίκη για κανέναν από τους δύο βασικούς υποψηφίους, έστω και αν και οι δύο αργά τη νύχτα υποστήριζαν το αντίθετο. «Εμείς κερδίσαμε», έλεγε ο Γκαντς την ίδια ώρα που ο Νετανιάχου μιλούσε επίσης για μία «τεράστια νίκη».
Εάν ο Νετανιάχου εξασφαλίσει τελικά μία πέμπτη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο, το καλοκαίρι θα θεωρείται πλέον ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας.
Η επανεκλογή του θα του δώσει ένα σημαντικό προβάδισμα στη μάχη που δίνει προκειμένου να αποφύγει τις ποινικές κατηγορίες σχετικά με μία σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς για τα οποία διώκεται.
Μία πέμπτη θητεία του θα επιβεβαιώσει επίσης την κλίση της χώρας προς τα δεξιά και θα σβήσει τις οποίες ελπίδες για λύση μέσω του διαλόγου στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη.