Nέες αναζωπυρώσεις από τη Γάζα μέχρι τον Λίβανο σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες, με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να εισέρχεται σε καινούργια φάση μετά την εκεχειρία της 24ης Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, εξέδωσαν ανακοίνωση αναφέροντας ότι βομβάρδισαν το Τελ Αβίβ με μπαράζ πυραύλων σε απάντηση για τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Νετανιάχου: «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί»
Στο μεταξύ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο (2/12), ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει επίσης να εργάζεται για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να τους φέρουμε πίσω, για να ολοκληρώσουμε αυτή την αποστολή αλλά και για να καταστρέψουμε τη Χαμάς και για να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα αποτελεί πια απειλή για εμάς και ότι δεν θα υπάρχει καμία ομάδα που να απειλεί το Ισραήλ από τη Γάζα», είπε χαρακτηριστικά.
«Λέω καθαρά και ξάστερα: Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας… Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πετύχουμε αυτούς τους στόχους εκτός από τη νίκη και κανένας τρόπος να κερδίσουμε εκτός από την χερσαία εισβολή», τόνισε.
Τουλάχιστον 13 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA), το οποίο ανέφερε πως τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.
«Τα θύματα διακομίστηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια», μετέδωσε το WAFA.
Τον απολογισμό των θυμάτων στον καταυλισμό Νουσεϊράτ επιβεβαίωσε και ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera.
Εν τω μεταξύ, το προσκείμενο στη Χαμάς πρακτορείο Shehab μεταδίδει εικόνες από νυχτερινούς βομβαρδισμούς που αναφέρει ότι έπληξαν τοποθεσία κοντά στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν επεκτείνει τις επιχειρήσεις τους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής.
Έκτοτε, τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 650 τραυματίστηκαν, ανέφερε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, συμπληρώνοντας πως περισσότεροι από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Νέα προειδοποίηση από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ
Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κάλεσε το Σάββατο το Ισραήλ, το οποίο επανέλαβε τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, να προστατεύσει τους άμαχους Παλαιστίνιους, προϋπόθεση -σύμφωνα με τον ίδιο- για μια νίκη επί του πεδίου κατά της Χαμάς.
Ο πρώην στρατηγός, ο οποίος πολέμησε κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και ηγήθηκε της μάχης κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, εξήγησε ότι κράτησε «ένα ή δύο πράγματα για τη μάχη μέσα σε πόλεις», κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Φόρουμ για την Εθνική Άμυνα του Ινστιτούτου Ρίγκαν, στην Καλιφόρνια.
«Το μάθημα που πρέπει να πάρει κανείς δεν είναι ότι έχει σίγουρη τη νίκη σε έναν πόλεμο στον αστικό ιστό, αν προστατεύει τους αμάχους. Το μάθημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να κερδίσει έναν πόλεμο στην πόλη παρά μόνο αν προστατεύει τους αμάχους», τόνισε.
«Σε αυτό το είδος μάχης, το κέντρο βάρους είναι ο άμαχος πληθυσμός. Και αν τον σπρώξετε στην αγκαλιά του εχθρού, αντικαθιστάτε μια τακτική νίκη με μια στρατηγική ήττα», πρόσθεσε, πιστεύοντας ότι «όπως η Χαμάς, το Ισλαμικό Κράτος ήταν βαθιά ριζωμένο σε αστικές περιοχές».
Η ομιλία του επικεφαλής του Πενταγώνου έγινε την επομένη της επανέναρξης των μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπου ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επταήμερη εκεχειρία.
Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για τη λήξη της εκεχειρίας, η οποία επέτρεψε την απελευθέρωση περίπου 100 ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων.
Ο πόλεμος ξέσπασε μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τις αρχές.
Εν είδει αντιποίνων, το Ισραήλ εξαπέλυσε καταστροφικούς βομβαρδισμούς κατά του παλαιστινιακού εδάφους, και στις 27 Οκτωβρίου άρχισε χερσαία επίθεση.
Τα ισραηλινά πλήγματα -τα οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους περισσότεροι από 6.150 ηλικίας κάτω των 18 ετών- έχουν εντείνει την οργή κατά του Ισραήλ σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και ένοπλες οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.
Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία κυρίως έγιναν στόχος μιας σειράς επιθέσεων κατά τις οποίες τραυματίστηκαν σχεδόν εξήντα Αμερικανοί.
Η Ουάσινγκτον απέδωσε την ευθύνη σε οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν και απάντησε με αεροπορικές επιδρομές.
«Δεν ανεχόμαστε καμία επίθεση εναντίον αμερικανικού προσωπικού», διαβεβαίωσε ο Λόιντ ‘Οστιν. «Όσο συνεχίζουν, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα στρατεύματά μας και για να πληρώσουν το τίμημα αυτοί που επιτίθενται», προειδοποίησε.