Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ισλανδία οδεύει προς μια απροσδόκητα ισχυρή υποστήριξη από τους ψηφοφόρους, μετά την πορεία της εξαρτημένης από τον τουρισμό οικονομίας του Βόρειου Ατλαντικού που βυθίστηκε στην ύφεση λόγω της πανδημίας.
Ο συνασπισμός της πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ, μια σύμπραξη κομμάτων που «κοιτούν» στα αριστερά και τα δεξιά, αναμένεται να ενισχύσει την πλειοψηφία του για να κερδίσει συνολικά 39 έδρες στο 63μελές κοινοβούλιο, Althingi, με περίπου τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί προκαταρκτικά, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RUV.
Οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει ότι το τριμερές μπλοκ θα δυσκολευόταν να διατηρήσει τον έλεγχο της νομοθετικής εξουσίας εν μέσω εκκλήσεων για περισσότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή.
Ενώ τα κόμματα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση είχαν δώσει ενδείξεις πριν από τις κάλπες ότι θα μπορούσαν να επιλέξουν να συνεχίσουν με τον τρέχοντα συνασπισμό, δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία ότι οι πολίτες θα τους επιλέξουν.
Η χώρα προσπάθησε να διαφοροποιήσει την οικονομία της για να αποφύγει τα σκαμπανεβάσματα που σημειώθηκαν κατά την πανδημία. Ο τουρισμός εκτινάχθηκε την τελευταία δεκαετία και έγινε η κινητήριος δύναμη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που προκάλεσε την κατάρρευση του υπερμεγέθους τραπεζικού τομέα της χώρας.
Όπως και στη γειτονική Νορβηγία, η οποία είχε επίσης εκλογές αυτόν τον μήνα, οι ανησυχίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη προέκυψαν ως θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και πάλι δεν κατάφεραν να επηρεάσουν σημαντικά το αποτέλεσμα.
Το αντισυστημικό Πειρατικό Κόμμα που επιδιώκει την ουδετερότητα του άνθρακα για την Ισλανδία έως το 2035, πέντε χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, πιθανότατα θα έχει μείωση της υποστήριξής του.
Το κίνημα της οικολογικής αριστεράς της πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ αναμένεται να χάσει έως και δύο έδρες στο κοινοβούλιο, με το Κόμμα της Προόδου να μαζεύει τα χαμένα κέρδη. Ο τρίτος εταίρος, το συντηρητικό Κόμμα Ανεξαρτησίας με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργό Μπιάρνι Μπενέντικτσον, θα παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα, παρόλο που ο αριθμός των εδρών του πιθανότατα θα σημειώσει μικρές αλλαγές.
Στα σχόλιά της κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς, η Γιάκομπσντοτιρ αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης «έως ότου το αποτέλεσμα είναι σαφές».