“Ελληνικό” θα είναι κατά το ήμισυ και πλέον το φετινό 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (6-15 Νοεμβρίου), καθώς οι 77 από τις προβαλλόμενες ταινίες του (μικρού, μεγάλου μήκους και κινουμένων σχεδίων) θα … “μιλούν” ελληνικά!
Οι σύγχρονοι Έλληνες κινηματογραφιστές δημιουργούν ταινίες νουάρ, ταινίες που αποτυπώνουν την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, μέγιστα κοινωνικά ζητήματα όπως το “τράφικινγκ”, ταινίες για τον έρωτα και τον θάνατο, την οικονομική και κοινωνική παρακμή.
Συνολικά θα προβληθούν 21 ταινίες μεγάλου μήκους, 16 ταινίες μικρού μήκους (οι βραβευμένες στο φεστιβάλ Δράμας) και 40 ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων που αναδεικνύουν το πολύμορφο τοπίο του εγχώριου κινηματογράφου.
Παράλληλα, η φετινή διοργάνωση προγραμματίζει τιμητικό αφιέρωμα στον Έλληνα κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη, ο οποίος έχει υπηρετήσει επί έξι δεκαετίες τον ελληνικό κινηματογράφο (από το ξεκίνημά του στη Φίνος Φιλμ σε ηλικία 15 ετών και τη μαθητεία δίπλα στον Φιλοποίμενα Φίνο και τον Ντίνο Κατσουρίδη, ως την καταξίωσή του ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ δεκάδων ταινιών του παλιού και νέου ελληνικού κινηματογράφου).
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ και του αφιερώματος στον κινηματογραφιστή θα προβληθεί σε πρεμιέρα η ταινία “Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955 – 2015” σε σκηνοθετική επιμέλεια του ίδιου. Το φιλμ καταγράφει τη δημιουργική του διαδρομή, γεμάτη με εικόνες, πρόσωπα, στιγμές και αγαπημένους συνεργάτες.
Από τις …αφηγήσεις του Ντούτσε στα σύγχρονα ελληνικά animation
Αρχής γενομένης από το πρώτο κινούμενο σχέδιο του Σταμάτη Πολενάκη με τίτλο “Ο Ντούτσε αφηγείται…” μέχρι τη νέα γενιά δημιουργών, η τέχνη του κινούμενου σχεδίου στην Ελλάδα ενέχει ιδιαίτερο εξελικτικό ενδιαφέρον.
Το αφιέρωμα του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στα “70 χρόνια ελληνικού κινούμενου σχεδίου” διοργανώνεται σε συνεργασία με την “ASIFA Hellas” (Ένωση Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων) και παρουσιάζει μια ανθολογία από 40 μικρού μήκους animation φιλμ, τα οποία αναδεικνύουν διαχρονικά την τέχνη του κινούμενου σχεδίου στην Ελλάδα. Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφιερώματος, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου (ώρα 12.30, Αποθήκη Γ’, Λιμάνι), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο “Οργανωμένη παραγωγή animation – Στρατηγική για την επίτευξη ενός δύσκολου στόχου”, με ομιλητές εκπροσώπους της ASIFA Hellas.
Οι ελληνικές ταινίες του 2015
Σε ειδική προβολή θα παρουσιαστεί το Chevalier της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, ένα διασκεδαστικό όσο και ανταγωνιστικό παιχνίδι χαρακτήρων με πρωταγωνιστές μια ομάδα ανδρών που εγκλωβίζονται πάνω σε ένα σκάφος. Το φιλμ έρχεται στη Θεσσαλονίκη μετά τις συμμετοχές στα φεστιβάλ του Λοκάρνο, του Λονδίνου (βραβείο καλύτερης ταινίας) και του Σαράγεβο (βραβείο ερμηνείας για το σύνολο του καστ και Ειδική Μνεία της Επιτροπής).
Η νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, To ξύπνημα της άνοιξης, εστιάζει με τολμηρή ματιά σε πέντε εφήβους που στήνουν μια ένοπλη συμμορία, ξετυλίγοντας ένα χρονικό προδοσίας και κατάρρευσης, με φόντο μια Αθήνα σε παρακμή.
Η κεντρική ηρωίδα της ταινίας Silent του Γιώργου Γκικαπέππα είναι μια πολλά υποσχόμενη σοπράνο που χάνει μυστηριωδώς τη φωνή της, κλείνεται στον εαυτό της και έρχεται σε σύγκρουση με την οικογένειά της.
Το Smac του Ηλία Δημητρίου αφηγείται μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, με πρωταγωνιστές μια καρκινοπαθή γυναίκα κι έναν άστεγο, η ευεργετική συνάντηση των οποίων θα αλλάξει ριζικά τις ζωές τους.
Ένας μοναχικός, διαζευγμένος πατέρας που χάνει άδικα τη δουλειά του και ετοιμάζει την εκδίκησή του πρωταγωνιστεί στην ταινία Invisible του Δημήτρη Αθανίτη.
Τη θεματική των σχέσεων διερευνά η ταινία, Το κυπαρίσσι του βυθού, του Νίκου Κορνήλιου, με πειραματική διάθεση μέσα από μια αφήγηση όπου εναλλάσσονται όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα.
Οι πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες που παρουσιάζουν φέτος στο 56ο ΦΚΘ, νέοι Έλληνες δημιουργοί είναι οι εξής:
Interruption του Γιώργου Ζώη (για την αναμέτρηση ζωής και τέχνης με “σκηνικό” μια διαδραστική θεατρική παράσταση που ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί).
Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου (εμπνευσμένο από το έργο του Κώστα Καρυωτάκη) του Κύρου Παπαβασιλείου, αποτυπώνει αινιγματικά την υπαρξιακή οδύσσεια ενός περιπλανώμενου ανθρώπου.
Η Ηρώ Δοντά και η Ναταλία Στράτου υπογράφουν την ταινία “Tabula Rasa” με κεντρικό ήρωα έναν νεαρό μεγαλωμένο σε ορφανοτροφείο, ο οποίος αναζητά την ταυτότητά του μέσα από ένα περιπετειώδες ταξίδι.
Η ανυπόφορη ζέστη και η έλλειψη νερού διαταράσσουν τις ανθρώπινες ισορροπίες σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην ταινία Καύσωνας της Τζόις Νασαουάτι.
Σε ένα μικρό νησί, ένας μυστηριώδης θάνατος κι ένας ρεπόρτερ που αναζητά την αλήθεια, αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο μιας κλειστής κοινωνίας στην ταινία “Ειμαρμένη” του Ανδρέα Μαριανού.
Μια ξεχωριστή διεισδυτική ματιά στις ερωτικές σχέσεις καταθέτει ο Σπύρος Αμοιρόπουλος στην ταινία “Στην κουζίνα” με επίκεντρο έξι ζευγάρια σε διαφορετικά χρονικά στάδια των σχέσεών τους.
Κρίσιμα ζητήματα, όπως η κρίση και το trafficking, πραγματεύονται δυο ταινίες που θα κάνουν επίσης πρεμιέρα στο φεστιβάλ:
Το φιλμ “Μέλος οικογένειας” του Μαρίνου Καρτίκκη, με επίκεντρο την οικονομική κρίση στην Κύπρο, παρουσιάζει μια οικογένεια που καταφεύγει σε παράτυπες οδούς για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Στη “Zenaida” των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου, η νεαρή ηρωίδα, θύμα trafficking, φτάνει στην Ελλάδα από την Αφρική και αγωνίζεται να επιβιώσει σε μια εχθρική Αθήνα.
Οι έξι ταινίες πρόσφατης παραγωγής που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα και θα προβληθούν στην 56η διοργάνωση είναι οι εξής:
Το νουάρ αποχρώσεων “Τετάρτη 04:45” του Αλέξη Αλεξίου καταγράφει τον αγώνα ενός άνδρα να διασώσει όλα όσα δίνουν νόημα στη ζωή του, μέσα σε μόλις 32 ώρες.
Το ατμοσφαιρικό “Σύμπτωμα” του Άγγελου Φραντζή ένα αλλόκοτο πλάσμα αναστατώνει τους κατοίκους ενός απομονωμένου νησιού.
Η ταινία “Μικρή Άρκτος” της Ελισάβετ Χρονοπούλου ξετυλίγει μια ιδιόμορφη ιστορία αγάπης που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό.
Στις “Όχθες” του Πάνου Καρκανεβάτου, ο έρωτας ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, με φόντο ένα ποτάμι-σύνορο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Στην ταινία “Από έρωτα” του Θοδωρή Αθερίδη ένας άνδρας νιώθει διχασμένος ανάμεσα σε δυο γυναίκες, οι οποίες συνυπάρχουν στη ζωή του με τον πιο παράδοξο τρόπο, ενώ τέλος ο ήρωας του φιλμ “Illusion” του Σάββα Καρύδα βυθίζεται σε έναν κόσμο, όπου τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα είναι θολά.
Σημαντική είναι και φέτος η ελληνική παρουσία (με τέσσερα κινηματογραφικά σχέδια που συμμετέχουν στο11ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads) στην Αγορά του 56ου ΦΚΘ, με συμμετοχές στα τμήματα Crossroads και Agora Works in Progress αλλά και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου.