PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ιρλανδία: Πρώτες εκλογές μετά το μνημόνιο



Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, οι Ιρλανδοί. Ο πρωθυπουργός Έντα Κένι μπορεί να έβγαλε την Ιρλανδία από το οικονομικό τέλμα, ωστόσο η εκλογική διαδικασία δεν αναμένεται να είναι για αυτόν περίπατος. Αντιθέτως αναμένεται να χάσει την πλειοψηφία.

Η Ιρλανδία δεν συνηθίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Πριν από μερικά χρόνια απασχόλησε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και τους αναλυτές λόγω της κρίσης και της οικονομικής της κατάρρευσης. Ακόμη λιγότερο φαίνεται να ενδιαφέρουν το εξωτερικό οι σημερινές βουλευτικές εκλογές. Εντούτοις, στην πραγματικότητα το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ιρλανδικό παράδοξο». Γεγονός είναι ότι από το 2011 ο Κένι και ο κυβερνητικός του συνασπισμός κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Με 7% η Ιρλανδία κατέγραφε στα τέλη του 2015 τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η ανεργία μειώθηκε από το 14% στο 8,8%.

Παρόλα αυτά τόσο το συντηρητικό Fine Gael του Έντα Κένι όσο και οι συγκυβερνώντες Εργατικοί εμφανίζονται δημοσκοπικά αρκετά αποδυναμωμένοι. Το κόμμα του πρωθυπουργού συγκεντρώνει μόλις 26%, ενώ τα ποσοστά του Labour έχουν κατρακυλήσει στο 8%. Αν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν ακριβείς τα δυο κόμματα αναμένεται να χάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς να διαφαίνονται προς το παρόν εναλλακτικές λύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

«Προσφέρουμε μια σταθερή κυβέρνηση και ένα υλοποιήσιμο σχέδιο», λέει ο Κένι, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας». Το σύνθημα του κόμματός του είναι «ας συντηρήσουμε την ανάκαμψη».

Η ανάκαμψη αυτή όμως δεν ήρθε για όλους. Ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε σημαντικά ενώ το 30% του πληθυσμού υποφέρει, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, από ελλείψεις και φτώχεια. Η ανάπτυξη και η ανάκαμψη αποτελούν μόνον τη μια πλευρά του νομίσματος, επισημαίνουν οι επικριτές του Κένι.

Στον αντίποδα σημαντική απήχηση φαίνεται να έχει ο αριστερός Τζέρι Άνταμς και το ρεπουμπλικανικό του κόμμα Sinn Fein. Στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του έχει εκτοξευτεί στο 17%. Το κόμμα κατηγορείται ωστόσο ότι είχε παλαιότερα διασυνδέσεις με την παραστρατιωτική οργάνωση IRA, παρότι ο ίδιος ο Άνταμς διατείνεται ότι ουδέποτε υπήρξε διοικητής της.

Ο Έντα Κένι έχει διαμηνύσει ήδη ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μετεκλογικά με το Sinn Fein, και αυτό όχι μόνον εξαιτίας του «σκοτεινού παρελθόντος» των ηγετικών στελεχών του. «Εάν το Sinn Fein συγκροτήσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, τότε η χώρα μας θα καταλήξει σαν την Ελλάδα», προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Τα μετεκλογικά σενάρια

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις τότε οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αναμένονται εξαιρετικά δύσκολες και χρονοβόρες. Ακόμη και το κεντροδεξιό Fianna Fail, το έτερο συντηρητικό κόμμα της Ιρλανδίας, δεν έχει απαλλαγεί από τις σκιές του παρελθόντος. Ήταν στην κυβέρνηση όταν επήλθε η οικονομική κατάρρευση της χώρας και η εσπευσμένη προσφυγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. «Δεν θα παραδώσουμε τη χώρα σε εκείνους που την κατέστρεψαν», τονίζει ο Κένι.

Πιθανότατα ο Κένι θα αναγκαστεί μετά τις εκλογές να αναζητήσει τη συνεργασία με ανεξάρτητους, εκτιμούν αναλυτές. Οι ανεξάρτητοι αναμένεται να εξασφαλίσουν τον 12% περίπου των ψήφων. Σε κάθε περίπτωση ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να εξελιχθεί σε γρίφο για δυνατούς λύτες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Χιονοθύελλα πλήττει τη Γαλλία

Peristeri News

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις Μέρκελ στα απομνημονεύματά της

Peristeri News

Κλείνει η ελληνική πρεσβεία στην Ουκρανία

Peristeri News

Leave a Comment