Το Ιράν έχει καινούργιο πρόεδρο και, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, αυτός είναι ο μεταρρυθμιστής Μασούντ Πεζεσκιάν.
Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Πεζεσκιάν επικράτησε του υπερσυντηρητικού Σαΐντ Τζαλιλί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξασφαλίζοντας 16.384.403 ψήφους έναντι 13.538.179 του αντιπάλου του. Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν μόλις 49,8%.
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν
Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, ο μετριοπαθής, χαμηλών τόνων Μασούντ Πεζεσκιάν έχει επωμιστεί τις ελπίδες εκατομμυρίων Ιρανών που επιζητούν λιγότερους περιορισμούς στις κοινωνικές ελευθερίες, αλλά και μία πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική.
Ο Πεζεσκιάν, νίκησε τον σκληροπυρηνικό Σαΐντ Τζαλιλί στο δεύτερο γύρο των χθεσινών προεδρικών εκλογών, ενώ είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, το οποίο, είναι πιθανό να είναι ευπρόσδεκτο από τις παγκόσμιες δυνάμεις που ελπίζουν ότι ο ίδιος, είναι ενδεχόμενο να αναζητήσει την ειρηνική εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο αναπτύσσεται ταχύτατα.
Ο Πεζεσκιάν κατάφερε να νικήσει προσελκύοντας ένα εκλογικό σώμα, ο πυρήνας του οποίου πιστεύεται ότι είναι η αστική μεσαία τάξη και οι νέοι ψηφοφόροι που έχουν ευρύτατα απογοητευτεί εδώ και χρόνια, από την εφαρμογή σκληρών μέτρων από τις δυνάμεις ασφαλείας που κατέστειλαν κάθε δημόσια απόκλιση από την πιστή τήρηση του ισλαμικού τυπικού.
Ο 69χρονος καρδιοχειρουργός έχει υποσχεθεί ότι θα προωθήσει μία ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, θα αποκλιμακώσει τις εντάσεις για τις διαπραγματεύσεις που έχουν τελματωθεί με τις μεγάλες δυνάμεις για την αναζωογόνηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και θα βελτιώσει την προοπτική της ιρανικής κοινωνίας για κοινωνική φιλελευθεροποίηση και πολιτικό πλουραλισμό.
Κυβερνητικά στελέχη μέχρι τον ανώτατο ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προέβλεψαν υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής καθώς ξεκινούσαν οι εκλογές, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει εικόνες με μέτριες ουρές σε ορισμένα εκλογικά κέντρα.
Ωστόσο, τα διαδικτυακά βίντεο υποτίθεται ότι δείχνουν κάποιες κάλπες κενές, ενώ μια έρευνα σε αρκετές δεκάδες τοποθεσίες στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη, έδειξε μικρή κίνηση εν μέσω έντονης παρουσίας ασφαλείας στους δρόμους. Περισσότεροι από 61 εκατομμύρια Ιρανοί ηλικίας άνω των 18 ετών είχαν δικαίωμα ψήφου, με περίπου 18 εκατομμύρια από αυτούς μεταξύ 18 και 30 ετών. Η ψηφοφορία επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα, αλλά παρατάθηκε μέχρι τα μεσάνυχτα για να ενισχυθεί η συμμετοχή.
Ο εκλιπών πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος πέθανε σε συντριβή ελικοπτέρου τον Μάιο, θεωρήθηκε προστατευόμενος του Χαμενεΐ και πιθανός διάδοχος του ανώτατου ηγέτη. Ενώ ο Χαμενεΐ παραμένει ο τελικός λήπτης των αποφάσεων σε θέματα κράτους, όποιος άνδρας καταλήξει να κερδίσει την προεδρία θα μπορούσε να κάμψει την εξωτερική πολιτική της χώρας είτε προς την αντιπαράθεση είτε προς τη συνεργασία με τη Δύση.
Πολλοί γνώριζαν τον Ραΐσι για τη συμμετοχή του στις μαζικές εκτελέσεις που διεξήγαγε το Ιράν το 1988 και για τον ρόλο του στις αιματηρές καταστολές των διαφωνούντων που ακολούθησαν διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι το 2022, μιας νεαρής γυναίκας που συνελήφθη και βασανίστηκε από την αστυνομία επειδή φέρεται ότι φορούσε με λάθος τρόπο τη χιτζάμπ.
Τον Απρίλιο, το Ιράν εξαπέλυσε την πρώτη του άμεση επίθεση στο Ισραήλ, ενώ ομάδες πολιτοφυλακής που εξοπλίζει η Τεχεράνη στην περιοχή – όπως η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ και οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης – συμμετέχουν στις μάχες και έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους.
Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα σχεδόν όπλα και διατηρεί ένα απόθεμα αρκετά μεγάλο για να κατασκευάσει πολλά πυρηνικά όπλα, εάν το επιλέξει.
Στην προεκλογική εκστρατεία θίχτηκε επίσης επανειλημμένα το τι θα συνέβαινε εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδιζε τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ απέσυρε την Αμερική από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2018. Το Ιράν είχε έμμεσες συνομιλίες με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, αν και δεν υπήρξε σαφής οπισθοδρόμηση προς τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα για την άρση των οικονομικών κυρώσεων.