Την αντίδραση των ΗΠΑ και αρκετών ευρωπαϊκών κρατών έχει προκαλέσει η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι χθες σε αεροδρόμιο της Μόσχας.
Ο Ναβάλνι επέστρεφε στη Ρωσία για πρώτη φορά μετά τη δηλητηρίασή του το περασμένο καλοκαίρι. Ήταν εκτός Ρωσίας για πέντε μήνες.
Ο Ναβάλνι, ένας από τους πιο εξέχοντες επικριτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο εσωτερικό, ανακοίνωσε την απόφασή του να επιστρέψει από τη Γερμανία την Τετάρτη, λέγοντας ότι του λείπει η Μόσχα και αδιαφορεί για τις επινοημένες, όπως τις χαρακτήρισε, ποινικές υποθέσεις εναντίον του.
Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται την ανάμειξή της στην δηλητηρίαση του Ναβάλνι.
ΗΠΑ και ΕΕ αντέδρασαν στην σύλληψη του Ναβάλνι καλώντας την Ρωσία να τον αφήσει ελεύθερο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να σιωπήσουν τους επικριτές τους, ζητώντας παράλληλα την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του. «Οι πολιτικοί ηγέτες που διαθέτουν αυτοπεποίθηση δεν φοβούνται τους τις επικριτικές φωνές, ούτε ασκούν βία ούτε συλλαμβάνουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους», υπογράμμισε ο Μάικ Πομπέο.
Στο ίδιο πνεύμα και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν. «Οι επιθέσεις του Κρεμλίνου εναντίον του κ. Ναβάλνι δεν αποτελούν απλά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά προσβολή στον ρωσικό λαό που θέλει να ακουστούν οι φωνές τους», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.
Η ευρωπαϊκή αντίδραση στη σύλληψη Ναβάλνο δεν είχε λιγότερη ενόχληση, με τη Γαλλία, την Ιταλία και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ, να αιτούνται την απελευθέρωσή του.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε επίσης ότι «ανησυχεί βαθιά» με τη σύλληψη του Ναβάλνι, προσθέτοντας ότι «αντί να διώκουν το θύμα αυτού του τρομερού εγκλήματος, οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν πώς ένα χημικό όπλο χρησιμοποιήθηκε σε ρωσικό έδαφος».