Με τις απουσίες κορυφαίων στελεχών να κάνουν περισσότερο… θόρυβο και από τις παρουσίες στο Μουσείο Μπενάκη και την εκδήλωση για τα 38 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ χθες, παρουσιάστηκε το ανανεωμένο έμβλημα του κόμματος.
Με τις απουσίες κορυφαίων στελεχών να κάνουν περισσότερο… θόρυβο και από τις παρουσίες στο Μουσείο Μπενάκη και την εκδήλωση για τα 38 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ χθες, παρουσιάστηκε το ανανεωμένο έμβλημα του κόμματος.
Ο νέος, τρισδιάστατος «ήλιος» σε πράσινο χρώμα, με πορτοκαλί παραλλαγές, εν είδει ελπίδας για την ανατολή του εκ νέου, έχει πλέον επτά ακτίνες, όσες και οι άξονες πολιτικής του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως τους παρουσίασε στην ομιλία του.
Δεν τους άκουσαν όμως ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, που επέλεξαν να μην παραβρεθούν. Απόντες ήταν ακόμα ο παρ΄ολίγον υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών αλλά και γραμματέας του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης, ο Ηλίας Μόσιαλος, ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Φλωρίδης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο για την ιστορία της παράταξης από τον Χαρίλαο Τρικούπη μέχρι σήμερα, αναδρομή που επιχείρησε στον λόγο του και ο πρόεδρος του κόμματος, αναφερόμενος στους μη προνομιούχους και τους μικρομεσαίους που ανέδειξε ιστορικά το ΠΑΣΟΚ, στο αίτημά του για Αλλαγή και στην Ελλάδα που «ανήκει στους Έλληνες». Παραδέχθηκε πάντως τις ευθύνες της παράταξης για τα γονίδια δημαγωγίας στην κοινωνία, ενώ αναφέρθηκε στα όσα δύσκολα αποφάσισε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, προβαίνοντας σε περικοπές μισθών και συντάξεων.
«Ξέρω ότι όσα πω σήμερα τελούν υπό την κρίση δύσκολων αποφάσεων που καλούμαστε να πάρουμε», είπε, θέτοντας ως στόχο να μπορέσει να διαβεβαιώσει και εκείνος τον λαό ότι «αυτό είναι πράγματι το τελευταίο σκληρό και επώδυνο πακέτο μέτρων, που πρέπει να είναι ισορροπημένο και δίκαιο», όπως είπε, θέτοντας ως προϋποθέσεις την ύπαρξη αναπτυξιακών και κοινωνικών μέτρων, αλλά και άμεσες κινήσεις των εταίρων μας στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης, ώστε να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και οι επικοινωνιακές εντυπώσεις εις βάρος της χώρας που αδικούν την ελληνική προσπάθεια. Χαρακτηρίζοντας πάντως κάτι τέτοιο ως εφικτό, ζήτησε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.
Στο δεύτερο μέρος της μακροσκελούς ομιλίας του, που το χώρισε συμβολικά σε επτά άξονες – τόσες είναι πλέον οι ακτίνες του «ήλιου» του ΠΑΣΟΚ – ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στις βάσεις του «νέου ΠΑΣΟΚ»:
• Εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα. Ταύτισε τον πατριωτισμό με την αξιοποίηση των διεθνών συσχετισμών και την ικανότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής
• Δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία. Έθεσε θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος και εκτεταμένης αναθεώρησης του Συντάγματος
• Κράτος Δικαίου
• Κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη
• Η Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής-Η Ελλάδα ανάπτυξης. Μίλησε για νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο.
• Ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας. Ως προϋπόθεση έθεσε την απόκτηση ξανά του δικαιώματος ισότιμης συμμετοχής στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς
• Οικολογική ευαισθησία
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ακόμα στον διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις του ευρύτερου πολιτικο-ιδεολογικού χώρου, αφού πάντως νωρίτερα είχε αφήσει αιχμές κατά της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ, θυμίζοντας την κριτική τους στο ΠΑΣΟΚ και καλώντας τις να εξετάσουν τις προτάσεις του για Εθνική Στρατηγική.