Περισσότερα από τα μισά παγκόσμια μνημεία της φύσης, τα οποία προστατεύονται ως κληρονομιά της ανθρωπότητας, κινδυνεύουν με καταστροφή εξαιτίας επισφαλών βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF). Τα παγκόσμια μνημεία φύσης προσφέρουν πολλά στους ανθρώπους αλλά και στο περιβάλλον γενικότερα και σήμερα κινδυνεύουν από πρακτικές όπως είναι οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, η εξόρυξη μεταλλευμάτων και ορυκτών αλλά και η παράνομη υλοτομία.
Η έκθεση που παρουσιάστηκε για λογαριασμό της WWF από την εταιρεία Dalberg Global Development Advisors δείχνει ότι τα παγκόσμια μνημεία της φύσης συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος. Δυστυχώς, η ανθρωπότητα δεν έχει κάνει αρκετά για να τα προστατεύσει.
Στα 114 από τα 229 παγκόσμια μνημεία της φύσης αλλά και σε μεικτά μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας υπάρχουν γεωτρήσεις πετρελαίου, αερίου ή ορυχεία που τα απειλούν με καταστροφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 11 εκατ. άτομα βασίζονται σε αυτές τις τοποθεσίες για τροφή, νερό, κατάλυμα και φάρμακα. Είναι προφανές ότι θα επηρεαστούν αρνητικά από τις συνέπειες της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας.
Πέραν αυτού, τα παγκόσμια μνημεία της φύσης μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της παγκόσμιας αειφόρου ανάπτυξης που συμφωνήθηκαν την περασμένη χρονιά από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.
Η έκθεση, εξάλλου, επισημαίνει ότι το 90% αυτών των φυσικών μνημείων δίνουν δουλειά στους τοπικούς πληθυσμούς. «Πρέπει να πεισθούμε ότι τελικά οι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που προστατεύουν τα μνημεία, αλλά το αντίθετο.
Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στα μακροπρόθεσμα οφέλη και να σεβαστούν το στάτους που έχουν αυτές οι πανέμορφες τοποθεσίες», τόνισε ο γενικός διευθυντής του WWF Μάρκο Λαμπερτίνι. «Θα πρέπει να απομακρύνουμε αυτές τις επισφαλείς βιομηχανικές δραστηριότητες και να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε βιώσιμες εναλλακτικές που ενισχύουν τα παγκόσμια μνημεία της φύσης, τις αξίες τους και τα οφέλη που μας προσφέρουν».
Η μελέτη, η οποία τιτλοφορείται «Προστατεύοντας τους ανθρώπους μέσα από τη φύση. Τα παγκόσμια μνημεία της φύσης ως οδηγοί αειφόρου ανάπτυξης», δείχνει επίσης ότι τουλάχιστον το 20% αυτών των τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς κινδυνεύει ταυτόχρονα από πολλαπλές επισφαλείς βιομηχανικές δραστηριότητες. Ενα παράδειγμα είναι το σύστημα διατήρησης του κοραλλιογενούς υφάλου της Μπελίζ, που κινδυνεύει με καταστροφή από την παράκτια οικοδομική ανάπτυξη, την υλοτομία και τον καθαρισμό των μαγκρόβιων δασών, την επικίνδυνη απορροή γεωργικών λιπασμάτων αλλά και τις γεωτρήσεις.
Αυτές οι απειλές θέτουν σε κίνδυνο την ευμάρεια 190 χιλιάδων ανθρώπων. Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται από την έκθεση είναι η δέσμευση του ιδιωτικού τομέα ότι δεν θα προχωρήσει σε δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο τα μνημεία της φύσης, ενώ προτείνεται η διακοπή χρηματοδότησης προγραμμάτων που περιλαμβάνουν επισφαλείς βιομηχανικές δραστηριότητες.
Τέλος, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους δραστηριότητες κοντά στα παγκόσμια μνημεία φύσης ή σε περιοχές που τα επηρεάζουν και θα πρέπει να παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή οι δραστηριότητες των πολυεθνικών εταιρειών.