PeristeriNews.gr
Οικονομία

Η τρόικα προκρίνει τιτλοποίηση για τις αποκρατικοποιήσεις



Την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, μέσω του μοντέλου της τιτλοποίησης εσόδων, φέρεται να ζητεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση.

Την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, μέσω του μοντέλου της τιτλοποίησης εσόδων, φέρεται να ζητεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung την Τρίτη.

Πρακτικά, η διαδικασία αυτή σημαίνει ότι «το υπό σύσταση Ταμείο διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας θα προσδιορίσει τα ακίνητα που είναι προς πώληση και θα εκδώσει πιστωτικούς τίτλους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τους αγοράσουν αμέσως», αναφέρει η εφημερίδα.

«Αργότερα και όταν το ταμείο διαχείρισης πουλήσει πράγματι τα ακίνητα, ο κάτοχος των τίτλων θα πάρει τα λεφτά του πίσω συν τους τόκους».

Το πλεονέκτημα που έχει αυτή η διαδικασία για το κράτος είναι ότι θα εισπραχθούν άμεσα τα χρήματα, χωρίς να έχει προχωρήσει πραγματικά η πώληση της κρατικής περιουσίας και χωρίς να χρειάζεται να περιμένει την τεχνικά δύσκολη και χρονοβόρα διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών.

Η εφημερίδα επικαλείται «κύκλους στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες» που επιβεβαίωσαν σχετικές σκέψεις, προσθέτοντας, όμως, ότι «τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί».

Στην Κομισιόν φέρεται να θεωρούν ότι «ένα τέτοιο μοντέλο τιτλοποίησης συνιστά εγγύηση ότι οι Έλληνες θα αρχίσουν επιτέλους τις ιδιωτικοποιήσεις».

Σημειώνεται ότι η SD ανέφερε ακόμη, επικαλούμενη πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, ότι τα δημοσιεύματα περί υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας με αντάλλαγμα το νέο δάνειο αποτελούν «ανοησίες», καθώς δεν θα βοηθούσε κανέναν αν τα ΕΛΤΑ για παράδειγμα περιέρχονταν στην ιδιοκτησία του προσωρινού μηχανισμού ευρω-στήριξης, αν η Αθήνα δεν καταφέρει να διευθετήσει το χρέος της.

Οι τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων αποτελούν εργαλείο που αποσκοπεί στην «προσωρινή» αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους.

Το προϊόν των τιτλοποιήσεων, αν και δάνειο, δεν αναγράφεται άμεσα στο ύψος του χρέους, γεγονός που εξυπηρετεί την βραχυχρόνια διαχείριση.

Την τελευταία δεκαετία το Ελληνικό Δημόσιο επιδόθηκε στην χρήση του συγκεκριμένου χρηματοοικονομικού εργαλείου, γεγονός που αντιμετωπίσθηκε στο παρελθόν επικριτικά από το ΔΝΤ, το οποίο σε παλαιότερη έκθεσή του είχε επισημάνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια εμπεριέχουν μεγάλες προμήθειες που αυξάνουν το χρέος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Τελειώνει ο χρόνος για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Peristeri News

Τέλη κυκλοφορίας 2025: Λήγει η προθεσμία για τη πληρωμή τους

Peristeri News

Ποιες μέρες θα είναι ανοικτές οι τράπεζες στις γιορτές

Peristeri News

Leave a Comment