Στον κρίσιμο και πολυδιάστατο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες την εποχή της κρίσης, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του κατά τις εργασίες του 4ου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και πρώην Περιφερειάρχης ΑττικήςΓιάννης Σγουρός.
Ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι οι Περιφέρειες καλούνται σήμερα ξεπερνώντας τις αρμοδιότητές τους να συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, διότι το ένζυμο της αποσύνθεσης ωριμάζει επικίνδυνα.
Αναφερόμενος στη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει για αλλαγές στον Καλλικράτη τόνισε ότι αξίζει να συνεχιστεί η συζήτηση για την απλή αναλογική, αλλά ότι ο νέος νόμος θα πρέπει να μελετηθεί πολύ καλά ώστε να εγγυάται την απρόσκοπτη διακυβέρνηση των ΟΤΑ και ότι θα πρέπει να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Επίσης επισήμανε ότι η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μετατρέπεται με τις ευλογίες των κομμάτων σε σταθμό μετεπιβίβασης, όσων θέλουν να φτιάξουν την πολιτική τους καριέρα και εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του με την ημερομηνιακή ταύτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές.
Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του :
- Η κρίση όχι μόνο η οικονομική αλλά κυρίως η πολιτική και η κοινωνική βαθαίνει. Η ανεργία τσακίζει τις ελπίδες και τα οράματα των νέων που φεύγουν κατά κύματα στο εξωτερικό. Η Ελλάδα αιμορραγεί επικίνδυνα.
- Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, ο νεοσύστατος θεσμός των αιρετών Περιφερειών, έχει να διαδραματίσει ένα πολύ κρίσιμο ρόλο : Να συμβάλλει – όσο μπορεί και όσο του το επιτρέπουν οι δυνατότητές του – στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, διότι το ένζυμο της αποσύνθεσης ωριμάζει επικίνδυνα.
- Στην πρώτη θητεία οι περιφέρειες έβαλαν τα θεμέλια, ώστε ο θεσμός παράτην υποχρηματοδότηση να μην καταρρεύσει, να πατήσει γερά στα πόδια του, να φανεί χρήσιμος στην κοινωνία.
- Τώρα ο πήχης ανεβαίνει για όλους. Και πρωτίστως για το κεντρικό κράτος. Διότι τώρα το κεντρικό κράτος ξέρει και ο πολίτης βλέπει ότι οι Περιφέρειες και θέλουν και μπορούν.
- Η κεντρική διοίκηση οφείλει να στηρίξει στην αυτοδιοίκηση στους παρακάτω άξονες :
- Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Όλα τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν στηδομήτης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης τηςχώρας. Το κράτος πρέπει να είναι επιτελικό, οι περιφέρειες να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, οι δήμοι ασκούν αρμοδιότητες με βάση την αρχή της εγγύτητας.
- Ουσιαστική αυτοτέλεια. Το αίτημα για πραγματική αυτοτέλεια του θεσμού και για φορολογική αποκέντρωση που στα λόγια όλοι υπόσχονται, αλλά στην πράξη ποτέ δεν γίνεται, παραμένει ζητούμενο.
- Ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Η Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει να επανεξετάσει δαπάνη προς δαπάνη, φόρο προς φόρο το σύνολο των δραστηριοτήτων του κράτους, επιλέγοντας με ολοκληρωμένο τρόπο τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει βηματισμό, με σημαντικό συντελεστή εξωστρέφειας.
- Καταγραφή αρμοδιοτήτων και διαχωρισμός τους ανάμεσα στους βαθμούς διοίκησης στην κατεύθυνση της απλοποίησης. Οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν ενισχυμένο, ουσιαστικό ρόλο στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και στον αναπτυξιακό προγραμματισμό.
- Αποδοτικός έλεγχος. Πρέπει επιτέλους να μπει τάξη στο χάος των πολλαπλών και αναποτελεσματικών ελέγχων από διάφορους φορείς που προκαλούν καθυστερήσεις και χρονοτριβές.
- Γραφειοκρατία. Η καταπολέμηση της μπορεί να αποφέρει μόνο οφέλη. Καμία κυβέρνηση ωστόσο δεν έχει καταφέρει να την περιορίσει. Η γραφειοκρατία είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης της διαφθοράς και το χειρόφρενο στην ανάπτυξη.
- Συνέχεια. Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και όχι κάθε κυβέρνηση να γκρεμίζειό,τιφτιάχνει η προηγούμενη. Είναι ενθαρρυντικό ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν τήρησε αυτά που έλεγε προεκλογικά ότι ο Καλλικράτης δεν διορθώνεται, καταργείται.
- Κομματικοποίηση. Απαγκίστρωση της αυτοδιοίκησης από την κομματικοποίηση. Δεν μπορεί όμως η αυτοδιοίκηση να μετατρέπεται με τις ευλογίες των κομμάτων σε σταθμό μετεπιβίβασης, όσων θέλουν να φτιάξουν μέσω αυτής την πολιτική τους καριέρα.