Επί της ουσίας πρόκειται για αλλαγή πορείας, με λιγότερο σκληρά και πάντως διαφορετικά μνημόνια, με άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Το τελικό κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 28ης και 29ης Ιουνίου, θεωρείται ότι αποτελεί την αρχή διεργασιών για την περεταίρω ενοποίηση (ομοσπονδοποίηση) της Ευρώπης. Παράλληλα αποτελεί την αφετηρία θέσπισης μιας μοναδικής αρχής ελέγχου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος αλλά και την επιβεβαίωση μιας νέας αντίληψης όπου η δαπάνη διάσωσης των ιδιωτικών τραπεζών δεν προστίθεται στο δημόσιο χρέος των κρατών.
Επί της ουσίας πρόκειται για αλλαγή πορείας, με λιγότερο σκληρά και πάντως διαφορετικά μνημόνια, με άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Προφανώς η αλλαγή πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας οφείλεται στην ανάγκη διάσωσης της Ισπανίας και της Ιταλίας. Καθίσταται σαφές από το τελικό ανακοινωθέν πως οι νέοι όροι δεν αφορούν τις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Αντιθέτως υπάρχει αναφορά στην Ιρλανδία της οποίας το πρόβλημα είχε να κάνει καταρχήν με την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος και όχι τόσο με το δημόσιο χρέος της. Παρόλα αυτά η αλλαγή νοοτροπίας και η απόκρουση των γερμανικών στρατηγικών με κοινό και αποκλειστικό παρανομαστή την λιτότητα και την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, θα έχει στο μέλλον και θετικές επιπτώσεις στο ελληνικό ζήτημα υπό προϋποθέσεις όπως άλλωστε επισήμανε στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Επειδή το κείμενο αυτό ενδεχομένως να αποδειχθεί κομβικό για την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η zougla.gr δημοσιεύει το επίσημο ανακοινωθέν στα αγγλικά καθώς και την μετάφραση του στα ελληνικά.
Το κείμενο αυτό έχει ως εξής:
Ελληνική Μετάφραση
-Επιβεβαιώνουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημοσίου χρέους. Η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα προτάσεις δυνάμει του άρθρου 127, παράγραφος 6, για ενιαίο εποπτικό μηχανισμό. Ζητούμε από το Συμβούλιο να μελετήσει κατεπειγόντως αυτές τις προτάσεις μέχρι το τέλος του 2012. Αφ’ ότου θεσπισθεί αποτελεσματικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες στην ευρωζώνη, στον οποίον θα συμμετέχει και η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ θα μπορούσε, κατόπιν αποφάσεως, να έχει τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό θα υπόκειται στις κατάλληλες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η συμμόρφωση προς τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες για κάθε ίδρυμα, τομέα ή οικονομία, και θα διατυπωθούν τυπικά σε μνημόνιο συμφωνίας. Η Ευρωομάδα θα εξετάσει την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ιρλανδίας με στόχο να βελτιωθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής που σημειώνει καλές επιδόσεις. Παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπισθούν αναλόγως.
– Ζητούμε την ταχεία σύναψη του μνημονίου συμφωνίας που συνδέεται με την παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα. Επιβεβαιώνουμε ότι η χρηματοδοτική συνδρομή θα παρασχεθεί από το ΕΤΧΣ μέχρις ότου καταστεί διαθέσιμος ο ΕΜΣ και ότι εν συνεχεία θα μεταφερθεί στον ΕΜΣ, χωρίς καθεστώς προτεραιότητας.
-Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας να πράξουμε παν αναγκαίον για να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας ειδικότερα τα υφιστάμενα μέσα ΕΤΧΣ/ΕΜΣ με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να σταθεροποιηθούν οι αγορές των κρατών μελών που τηρούν τις ανά χώρα συστάσεις και τις λοιπές δεσμεύσεις τους, περιλαμβανομένων των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων, δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών. Οι όροι αυτοί θα πρέπει να αποτυπωθούν σε μνημόνιο συμφωνίας. Εκφράζουμε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ΕΚΤ συμφώνησε να διεκπεραιώνει για λογαριασμό του ΕΤΧΣ/ΕΜΣ πράξεις της αγοράς αποτελεσματικά και αποδοτικά.
-Αναθέτουμε στην Ευρωομάδα να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις μέχρι τις 9 Ιουλίου 2012.
Διαβάστε το επίσημο ανακοινωθέν στα Αγγλικά:
Brussels, 29 June 2012
EURO AREA SUMMIT STATEMENT
– 29 June 2012
• We affirm that it is imperative to break the vicious circle between banks and sovereigns. The Commission will present Proposals on the basis of Article 127(6) for a single supervisory mechanism shortly. We ask the Council to consider these Proposals as a matter of urgency by the end of 2012. When an effective single supervisory mechanism is established, involving the ECB, for banks in the euro area the ESM could, following a regular decision, have the possibility to recapitalize banks directly. This would rely on appropriate conditionality, including compliance with state aid rules, which should be institution-specific, sector-specific or economy-wide and would be formalised in a Memorandum of Understanding. The Eurogroup will examine the situation of the Irish financial sector with the view of further improving the sustainability of the well-performing adjustment programme. Similar cases will be treated equally.
• We urge the rapid conclusion of the Memorandum of Understanding attached to the financial support to Spain for recapitalisation of its banking sector. We reaffirm that the financial assistance will be provided by the EFSF until the ESM becomes available, and that it will then be transferred to the ESM, without gaining seniority status.
• We affirm our strong commitment to do what is necessary to ensure the financial stability of the euro area, in particular by using the existing EFSF/ESM instruments in a flexible and efficient manner in order to stabilise markets for Member States respecting their Country Specific Recommendations and their other commitments including their respective timelines, under the European Semester, the Stability and Growth Pact and the Macroeconomic Imbalances Procedure. These conditions should be reflected in a Memorandum of Understanding. We welcome that the ECB has agreed to serve as an agent to EFSF/ESM in conducting market operations in an effective and efficient manner.
• We task the Eurogroup to implement these decisions by 9 July 2012.