Κοινές δηλώσεις έκαναν οι ηγέτες Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, Αλέξης Τσίπρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης αντίστοιχα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τριμερούς συνόδου κορυφής στη Λευκωσία.
Νετανιάχου: Οικοδομούμε μια καλή συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
Στη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ σε διάφορους τομείς στάθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι «οικοδομούμε μια καλή συμμαχία για το καλό των τριών χωρών».
«Πριν από δύο χρόνια είχαμε μια μεγάλη φωτιά στο Ισραήλ, την οποία σταμάτησαν Έλληνες πυροσβέστες. Χτες ένας αστυνομικός στην Κύπρο τραυματίστηκε στην Κύπρο και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ. Χτίζουμε σταθερά συνεργασία μεταξύ των λαών μας», σημείωσε.
Στάθηκε επίσης στην αύξηση του αριθμού των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Κύπρο ή την Ελλάδα κάθε χρόνο, καλώντας τους να ανταποδώσουν και να επισκεφθούν το Ισραήλ.
Σημείωσε, δε, ότι τα προηγούμενα χρόνια «ήμασταν απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αυτό είναι απίστευτο».
Ο κ. Νετανιάχου επιτέθηκε στο καθεστώς της Τεχεράνης, λέγοντας πως επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ, ενώ κατηγόρησε το Ιράν ότι επιχειρεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα μέσα στη Συρία.
Ν. Αναστασιάδης: Κοινό όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή
Τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ μπορεί να προωθήσει τα αμοιβαία συμφέροντα των τριών χωρών εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Ο πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε ότι ο μηχανισμός που καθιερώθηκε από τις τρεις χώρες μετουσιώνει το «κοινό όραμά» τους «για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια σε μία εύφλεκτη περιοχή» και υπογράμμισε την σημαντική γεωπολιτική αξία του τριμερούς πλαισίου συνεργασίας.
Στη συνάντηση όπως είπε, συζητήθηκε και το άλλο σημαντικό έργο κοινής ωφέλειας, αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.
Σημείωσε ακόμη ότι απόδειξη της συνεργασίας των τριών χωρών αποτελεί η υπογραφή μνημονίων συναντίληψης στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, της διαστημικής τεχνολογίας, αλλά και της συμφωνίας για την αντιμετώπιση των περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.
Αλ. Τσίπρας: Έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας ο EastMed
Τα επόμενα βήματα για το πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου EastMed συμφωνήθηκαν κατά τις εργασίες της 4ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στη Λευκωσία, με στόχο να υπογραφεί η σχετική διακρατική συμφωνία εντός του 2018, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στις κοινές του δηλώσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι λαμβάνει σάρκα και οστά μία στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας τον αγωγό EastMed.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας πως οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, όπως αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
Είπε επίσης ότι εξέφρασε την ανησυχία του στους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Στάθηκε και στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Eurasia Interconnect, ενώ επέμεινε για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, με στόχο να καταστεί θάλασσα ειρήνης η Μεσόγειος.
Επίσης, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, συζητήθηκαν και συνεργασίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το περιβάλλον, με αιχμή τη θαλάσσια ρύπανση.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία, εξέφρασε τη στήριξή στον κ. Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ για το Παλαιστινιακό τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επανέναρξη άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.
Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «φεύγω περισσότερο αισιόδοξος από όσο ήρθα» και επεσήμανε πως έγινε ένα ουσιαστικό βήμα για συνεργασία.
Εξέφρασε επιπλέον τα συλλυπητήριά του στον Κύπριο πρόεδρο για την απώλεια της μητέρας του.