PeristeriNews.gr
Υγεία

Η σωματική ψυχοθεραπεία σήμερα



Η σωματική ψυχοθεραπεία είναι μία ολιστική προσέγγιση θεραπείας και μία από τις πιο διαδεδομένες.

της Μαρίας Κυρίτση

Σε αυτή το σώμα, ο λόγος και το συναίσθημα κατέχουν ισότιμη θέση στη θεραπεία του ατόμου. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τη σωματική ψυχοθεραπεία μέσα από το πρίσμα του Βίλχελμ Ράιχ.

Ο Βίλχελμ Ράιχ ήταν ψυχίατρος. Υπήρξε μαθητής του Φρόϋντ και το ψυχαναλυτικό του υπόβαθρο φαίνεται σε ολόκληρη τη θεωρία του. Όμως διαφοροποιήθηκε από τον πατέρα της ψυχανάλυσης παρατηρώντας και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο σώμα. Η στάση του σώματος, η τονικότητα των μυών, η κατάσταση της αναπνοής, το βλέμμα αποτελούν διαγνωστικό εργαλείο σε αυτή την προσέγγιση. Η σωματική ενεργοποίηση, η λεκτική και συναισθηματική επεξεργασία αποτελούν μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας.

Ο Ράιχ μέσα από την κλινική του έρευνα παρατήρησε πως το κάθε άτομο έχει το δικό του Χαρακτήρα. Μιλώντας για χαρακτήρα συμπεριλαμβάνει και το σώμα. Για να θεραπευτεί το άτομο, ο Ράιχ χρησιμοποιεί τις μεθόδους της Ανάλυσης του Χαρακτήρα και της Νευροφυτοθεραπείας.

Έχει παρατηρηθεί πως κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το άτομο αλλάζει τη στάση σώματος, τη χροιά της φωνής και τη τονικότητα, αφού έρθει σε επαφή και επεξεργαστεί τόσο το σώμα του όσο και τα συναισθήματα του. Για παράδειγμα, ένα άτομο που επιθυμεί τη σωματική ψυχοθεραπεία εκτός του ότι θα λεκτικοποιήσει και θα αισθανθεί τα πραγματικά του συναισθήματα, θα διαπιστώσει ότι το σώμα του νιώθει πιο ενεργητικό, λιγότερο σφιγμένο, απαλλαγμένο από εντάσεις ή υποτονία.

Ας γίνω πιο συγκεκριμένη, φτάνει στο γραφείο ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με κρίση πανικού. Τις περισσότερες φορές το σώμα μαρτυρεί από μόνο του την κατάσταση. Οι ώμοι είναι σφιγμένοι και έρχονται κοντά στο ύψος των αυτιών, ο θώρακας είναι πιεσμένος και η αναπνοή του ατόμου ρηχή. Ακόμα και αν δεν αντιλαμβάνεται πως έφτασε στην κρίση πανικού, μέσα από τη θεραπεία θα έρθει σε επαφή με το σώμα του και σταδιακά θα φτάσει και στα καταπιεσμένα του συναισθήματα.

Όταν αυτά αναδυθούν, το άτομο θα τα επεξεργαστεί και λεκτικά και σωματικά. Και αυτό γιατί το σώμα έχει κυτταρική μνήμη και βοηθάει να εκφραστούν συναισθήματα, τα οποία τις περισσότερες φορές το άτομο δεν πίστευε ότι υπήρχαν. Κατά κάποιο τρόπο μέσα από τη θεραπεία αφήνει τη “μάσκα” και την “πανοπλία” πίσω από τα οποία είχε θωρακιστεί προκειμένου να επιβιώσει. Κατανοεί πως εκείνο το παλιό σενάριο δεν τον βοηθά πια… Αντίθετα τον περιορίζει και συναισθηματικά και σωματικά. Και μέσα από αυτό το ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης, το άτομα ξαναγεννιέται πιο ζωντανό και ενεργό από ποτέ.

* Η Μαρία Κυρίτση είναι Σωματικής Ψυχοθεραπεύτριας..

 

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», στα πλαίσια της ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας σε κοινωνικά θέματα, εγκαινιάζει μια νέα ενότητα, σύμφωνα με την οποία θα φιλοξενεί άρθρα/κείμενα/συνεντεύξεις ανθρώπων καταξιωμένων στο χώρο τους!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Δωρεάν εξετάσεις για HIV και Ηπατίτιδες στον Δήμο Περιστερίου

Peristeri News

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας για τα self test του παχέος εντέρου

Peristeri News

Βρετανία: Ειδικοί σε θέματα ύπνου καλούν να καταργήσουν τις αλλαγές της ώρας

Peristeri News

Leave a Comment