PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου



Η Ρωσία φαίνεται να έχει προμηθεύσει τη Βόρεια Κορέα με πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων του Open Source Centre, μιας ερευνητικής ομάδας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πετρέλαιο αυτό φέρεται να αποτελεί αντάλλαγμα για όπλα και στρατεύματα που η Πιονγκγιάνγκ έχει στείλει στη Μόσχα για να υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Βόρεια Κορέα, η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπεται να αγοράζει πετρέλαιο από την ελεύθερη αγορά, έχει ανώτατο όριο 500.000 βαρελιών ετησίως, πολύ χαμηλότερα από τις ανάγκες της.

Οι μεταφορές αυτές παραβιάζουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ, οι οποίες απαγορεύουν την πώληση πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, εκτός από πολύ μικρές ποσότητες. Τα δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι πάνω από δώδεκα βορειοκορεατικά τάνκερ επισκέφθηκαν ρωσικά λιμάνια στην Άπω Ανατολή 43 φορές μέσα σε οκτώ μήνες, παραδίδοντας πετρέλαιο που ενισχύει τη στρατιωτική και οικονομική σταθερότητα της Πιονγκγιάνγκ.

Πετρέλαιο για πυραύλους και στρατιώτες

Η συνεργασία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας δεν περιορίζεται μόνο στο πετρέλαιο. Σύμφωνα με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμμι, η ανταλλαγή αυτή περιλαμβάνει πυρομαχικά, στρατιωτική τεχνολογία και στρατεύματα.

«Η Ρωσία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη Βόρεια Κορέα για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις για την ασφάλεια στην Κορεατική Χερσόνησο, την Ευρώπη και την Ινδο-Ειρηνική περιοχή.

Εκτός από το πετρέλαιο, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στη Ρωσία 16.000 κοντέινερ με πυρομαχικά, ενώ χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες φέρονται να βρίσκονται ήδη στη Ρωσία, συμμετέχοντας σε μάχες. Πιο πρόσφατα, οι δύο χώρες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία, ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία ενδέχεται να παρέχει στην Πιονγκγιάνγκ τεχνολογία για βελτίωση δορυφόρων και βαλλιστικών πυραύλων.

Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα αντιδράσει «αυστηρά» σε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, οι κυρώσεις του ΟΗΕ δυσχεραίνουν τις διεθνείς προσπάθειες παρακολούθησης των μεταφορών, καθώς η Ρωσία διέλυσε την ομάδα παρακολούθησης το 2024, μπλοκάροντας τις διαδικασίες με τη χρήση του βέτο της.

Η αυξανόμενη συνεργασία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενισχυμένη διεθνή επιτήρηση και διπλωματική δράση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Χιονοθύελλα πλήττει τη Γαλλία

Peristeri News

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις Μέρκελ στα απομνημονεύματά της

Peristeri News

Κλείνει η ελληνική πρεσβεία στην Ουκρανία

Peristeri News

Leave a Comment