Μεγάλος αριθμός ανθρώπων που κινδυνεύουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, μπορούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μόνο με τη διατροφή, συγκεκριμένα τη μεσογειακή.
Σύμφωνα με Βρετανούς γιατρούς, η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά με το αν έπαιρναν στατίνες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι θα έπρεπε να μειωθεί η εξάρτηση πολλών ανθρώπων από τις στατίνες.
Με δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Prescriber», οι Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση και διακοπή του καπνίσματος, μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει την ανάγκη για θεραπεία με στατίνες. Επισημαίνουν δε ότι οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των στατινών και να αποφασίζουν εκείνοι αν θα πάρουν τα φάρμακα.
Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο παίρνουν τακτικά στατίνες, που μειώνουν τη χοληστερόλη και κατ’ επέκταση τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς εκτιμάται ότι όσοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο 10% να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα πρέπει να πάρουν στατίνες, ενώ παλιότερα το «κατώφλι» για τη χορήγησή τους ήταν 20%.
Κακές διατροφικές συνήθειες
Ωστόσο οι επιστήμονες αντιτείνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα (80%) των καρδιοπαθειών προκαλείται από τον κακό τρόπο ζωής (ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα κ.ά.), συνεπώς ο σχετικός κίνδυνος μπορεί να μειωθεί χωρίς φάρμακα, μόνο με εγκατάλειψη των κακών συνηθειών.
Επισημαίνουν επίση ότι μόνο περιορισμένο ποσοστών ασθενών ωφελούνται πραγματικά από τις στατίνες, οι οποίες προκαλούν συχνά παρενέργεις, όπως μυικούς πόνους ή ακόμη και διαβήτη (στο 1%). Αν και οι στατίνες μπορούν να προστατεύσουν έναν άνθρωπο στους 40 να μην ξαναπάθει δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, λένε οι ειδικοί, πολύ λιγότεροι αναλογικά άνθρωποι (μεταξύ ένας στους 50 και ένας στους 200), που είναι σχετικά υγιείς και δεν έχουν πάθει ποτέ καρδιαγγειακό επεισόδιο, ζουν περισσότερο χάρη στα συγκεκριμένα φάρμακα.