Σε μάχη χαρακωμάτων τείνει να εξελιχθεί η διαδοχή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την παραίτηση του Στρος Καν.
Σε μάχη χαρακωμάτων τείνει να εξελιχθεί η διαδοχή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την παραίτηση του Στρος Καν.
Η μία μετά την άλλη οι χώρες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές περιοχές του πλανήτη αλλά και διαφορετικά συμφέροντα δείχνουν τις προτιμήσεις τους, αλλά η Ευρώπη δε φαίνεται να το διαπραγματεύεται, όπως προκύπτει από επίσημες δηλώσεις Μπαρόζο και Μέρκελ.
Η Ιαπωνία και η Κίνα μιλούν για την ανάγκη αξιοκρατικής και δίκαιης διαδικασίας.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica θεωρεί οτι θα είναι αρνητική για την Ελλάδα η εκλογή ενός μη Ευρωπαίου.
Oι New York Times και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως “φαβορί” τη Γαλλίδα Υπουργό Οικονομικών Λαγκάρντ.
Δηλώσεις Μπαρόζο και Μέρκελ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιθυμεί να επιλεγεί ως διάδοχος του Γάλλου Ντομινίκ Στρος-Καν επικεφαλής του ΔΝΤ ένας “ισχυρός και ικανός” ευρωπαίος υποψήφιος, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Μπαρόζο τονίζοντας οτι “το ΔΝΤ έχει ανάγκη μια ισχυρή ηγεσία”. Είναι φυσικό τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σ’ έναν ισχυρό και ικανό υποψήφιο που να μπορέσει να συγκεντρώσει υποστήριξη γύρω από το πρόσωπό του”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα ότι ένας Ευρωπαίος πρέπει να είναι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ και πως το γεγονός ότι ο Στρος-Καν παραιτήθηκε πριν από τη λήξη της θητείας του είναι ένα επιχείρημα προς την κατεύθυνση αυτή. Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν το δικαίωμα αυτό μεσοπρόθεσμα, όμως στην παρούσα κατάσταση, δεδομένων των σημαντικών προβλημάτων μας με το ευρώ, στα οποία εμπλέκεται πολύ το ΔΝΤ, θα πρέπει να καταστεί δυνατό να προταθεί ένας ευρωπαίος υποψήφιος”, πρόσθεσε η Μέρκελ
Στη Σουηδία, ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ είπε για τον Στρος Καν ότι “υπηρέτησε εξαιρετικά τον κόσμο στη διάρκεια μιας από τις δυσκολότερες περιόδους” και πρόσθεσε ότι είναι “σημαντικό” το ποιος θα είναι ο διάδοχός του.
Η πιθανή υποψηφιότητα Λαγκάρντ
Ο ευθύς λόγος της Λαγκάρντ με την εντυπωσιακή παρουσία και την αδυναμία στις Chanel ζακέτες, έχει συμβάλλει στην φήμη της ως μιας εκ των σημαντικότερων Ευρωπαίων πρεσβευτών στον κόσμο της διεθνούς Οικονομίας, αναφέρουν οι New York Times, προκρίνοντας- όπως και το Bloomberg, Wall Street Journal και Guardian- τη Γαλλίδα Υπουργό Οικονoμικών ως το φαβορί για τη θέση.
Η ίδια η Λαγκάρντ δήλωσε στους δημοσιογράφους οτι “οποιαδήποτε υποψηφιότητα, όποια κι αν είναι, πρέπει να προέρχεται από κοινού, από όλους μαζί τους Ευρωπαίους”, δήλωσε η Λαγκάρντ προς τους δημοσιογράφους.
Στους πιθανούς υποψηφίους ακούγεται και το όνομα του Τουρκου πρώην υπουργού Οικονομικών ο οποίος θεωρείται οτι αναγέννησε της τουρκικής οικονομίας από τη φοβερή οικονομική κρίση του 2001, με την εξασφάλιση δανείου από το ΔΝΤ.
Δημοσιεύματα
Στην Ιταλία, η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα θεωρεί οτι “οι χώρες των λεγόμενων αναδυόμενων οικονομιών, πιστεύουν ότι με τον Στρος- Καν η Ελλάδα αντιμετωπίσθηκε με ευνοϊκότερους όρους, απ’ ότι συνέβη, παραδείγματος χάρη, με την Βραζιλία. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που ο νέος γενικός διευθυντής δεν είναι Ευρωπαίος, αλλά λατινοαμερικανός, Ινδός ή Τούρκος, η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την ελληνική κρίση, θα είναι σίγουρα πολύ πιο άκαμπτη και τυπική. Μια αρνητική εξέλιξη για την Αθήνα”.