Σημαντικές είναι οι αντιδράσεις στις σαρωτικές αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου για την κρατική ραδιοτηλεόραση.
Σημαντικές είναι οι αντιδράσεις στις σαρωτικές αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου για την κρατική ραδιοτηλεόραση.
Με στόχο, όπως δηλώθηκε, να αποκρατικοποιηθεί και να αποκομματικοποιηθεί, οι αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας της παραπέμπονται στο άμεσο μέλλον.
Η κυβέρνηση προτίθεται να αναθέσει σε ειδική ανεξάρτητη επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα δίκτυα Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Σουηδίας, τη σύνταξη πορίσματος για το μοντέλο διακυβέρνησης του δημόσιου φορέα, ο οποίος ωστόσο παραμένει υπό σφιχτό έλεγχο ως ΔΕΚΟ.
Το πόρισμα θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τον Οκτώβριο, ενώ αναμένεται να αλλάξει και ο τρόπος ορισμού του διοικητικού συμβουλίου.
Μακροπρόθεσμα θα αποφασιστεί και η πολιτική μετάδοσης διαφημίσεων, δεν τίθεται προς το παρόν θέμα μείωσης του ανταποδοτικού τέλους, ενώ οι συχνότητες ραδιοφώνου και τηλεόρασης που θα απελευθερωθούν παραμένουν στην κατοχή της ΕΡΤ.
Ως ΔΕΚΟ η ΕΡΤ απειλείται άμεσα με μείωση προσωπικού, αρχής γενομένης από την απόλυση των συμβασιούχων εργασίας.
Ωστόσο, ο φόβος των αντιδράσεων οδήγησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει την πρώτη φάση των ριζικών μεταρρυθμίσεων στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Τα λουκέτα στην ΕΤ1, στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» και στους δέκα από τους δεκαεννέα περιφερειακούς σταθμούς. Επίσης, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της με εκποίηση αρχικώς του οικοπέδου στην Περαία αξίας 300 εκατ. ευρώ και την παραχώρηση του κτιρίου της ΕΤ1 στην Κατεχάκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ενοποιημένη γενική διεύθυνση
Στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα προκύψει, αν τελικά επιτευχθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, θα λειτουργεί μια ενοποιημένη γενική διεύθυνση Τηλεόρασης, καθώς καταργείται ο διαχωρισμός ενημμέρωσης και ψυχαγωγίας.
Η ΕΤ3 συγχωνεύεται με την ΕΤ1, το πρόγραμμα της οποίας καταργείται και το τρίτο κρατικό κανάλι γίνεται πανελλαδικής εμβέλειας. Οι δημοσιογράφοι κατά κύριο λόγο μεταφέρονται στη νέα γενική διεύθυνση Πολυμέσων, η οποία αναβαθμίζεται και προβλέπεται να τροφοδοτεί με «περιεχόμενο» όλα τα άλλα Μέσα της κρατικής τηλεόρασης.
Στο δίκτυο των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών θα παραμείνουν στον αέρα οι σταθμοί σε Μυτιλήνη, Ρόδο, Κρήτη, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια νησιά, Θεσσαλία, Ηπειρο-Δυτική Μακεδονία και Μακεδονία-Θράκη.
Η ΕΡΤ σώζει επίσης και τη λειτουργία του ξενόγλωσσου σταθμού του δήμου Αθηναίων ON AIR εντάσσοντας τις υπηρεσίες του στο Ράδιο Φιλία.
Επίσης στοχεύει στην αναβάθμιση του Πρίσμα+, το οποίο εκπέμπει προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε αυτό θα ενταχθούν και σειρές των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, τις οποίες θα αναλάβει να υποτιτλίσει η ΕΡΤ με δικό της κόστος.
Από το σύνολο των παρεμβάσεων της πρώτης φάσης η κυβέρνηση δηλώνει πως θα εξοικονομηθούν 8,3 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να μειωθεί το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μηδενιστεί από το 2012 το σωρευμένο χρέος της ΕΡΤ.
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν ήδη σφοδρές αντιδράσεις. Τα σωματεία προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός κατήγγειλαν ήδη το σχέδιο συρρίκνωσης. Η επόμενη μέρα για την κρατική ραδιοτηλεόραση αναμένεται όπως όλα δείχνουν, επεισοδιακή.
Τι προβλέπει το σχέδιο
– Αναβάθμιση της ΝΕΤ σε ενημερωτικό-ψυχαγωγικό κανάλι, αναβάθμιση της ΕΤ3 σε πανελλαδικό κανάλι μέσω του δικτύου της ΕΤ1.
– Κλείνουν η ΕΤ1 και το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», αναβαθμίζονται το Πρίσμα+ και η ERT World με νέες παραγωγές.
– Καταργούνται οι γενικές διευθύνσεις Ειδήσεων και Ενημέρωσης, αναβαθμίζεται το συμβούλιο γενικών διευθυντών.
– Δημιουργείται γενική διεύθυνση Πολυμέσων.
– Διατηρείται η ERT HDTV, η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας.
– Δημιουργείται διαδικτυακό κανάλι (web TV).
– Ενοποιούνται διοικητικά οι δεκαεννέα ραδιοφωνικοί περιφερειακοί σταθμοί με έδρα την ΕΡΑ στην Αθήνα, κλείνουν δέκα ραδιόφωνα της περιφέρειας, συνεχίζουν να εκπέμπουν εννέα κοινό πρόγραμμα με αλλαγές ανά περιφέρεια.
– Συγχωνεύονται οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΤ3 σε έναν.
– Καταργούνται δεκαπέντε από τους είκοσι πομπούς στα Μεσαία, διατηρούνται μόνο πέντε (στο Αιγαίο) για εθνικούς λόγους.
– Η ΕΡΤ αναλαμβάνει την εκπομπή του δημοτικού σταθμού ON AIR του δήμου Αθηναίων μέσω συμπράξεων για παραγωγή ξενόγλωσσου προγράμματος.
– Καταργείται το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, και οι υπηρεσίες τους ενσωματώνονται στη διεύθυνση Μουσείου-Αρχείου της ΕΡΤ.
– Προχωρά η επένδυση ύψους 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38 εκατ. αφορούν ψηφιακές επενδύσεις.
– Καταγράφεται όλη η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ με σκοπό την αξιοποίησή της.
– Δίνεται προς αξιοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών το οικόπεδο της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης έκτασης 700 στρεμμάτων, αξίας 300 εκατ. ευρώ.
– Αποχωρεί η ΕΡΤ από το κτίριο της Κατεχάκη, το οποίο θα παραχωρηθεί στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη.
– Μειώνεται το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΡΤ κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, με σκοπό να μηδενιστεί το σωρευμένο χρέος της και να εμφανίσει κέρδη ήδη από το 2012.