Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους απέκλεισε κατηγορηματικά, για ακόμη μια φορά χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους απέκλεισε κατηγορηματικά, για ακόμη μια φορά χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους υποβοηθούμενη από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 7 δισ.ευρώ και δεν συζητά αναδιάρθρωση χρέους με τους πιστωτές της, κατέστησε σαφές ο κ.Παπακωνσταντίνου στη διάρκεια της συνέντευξης προς την ανταποκρίτρια του πρακτορείου στην Αθήνα Ντίνα Κυριακίδου.
Όπως επισημαίνεται στην ίδια συνέντευξη, η Ελλάδα, τα δημοσιονομικά προβλήματα της οποίας έθεσαν σε κίνηση πέρυσι την κρίση στην ευρωζώνη, έχει μειώσει το χρέος της και έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που ανέλαβε έναντι του ΔΝΤ και της ΕΕ για το δάνειο των 110 δισ.ευρώ προωθώντας μεταρρυθμίσεις και δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με κατόχους ομολόγων για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους.
“Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις”, είπε ο Παπακωνσταντίνου, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με τράπεζες.
“Αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, τους έλληνες πολίτες ή το ευρωπαϊκό πρόβλημα”.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα καταγράφει σταθερή πρόοδο για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και ότι προωθεί μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισ.ευρώ το Μάρτιο.
“Κλείνουμε το 2010 (σ.σ. έχοντας πετύχει) στο στόχο, οι μεταρρυθμίσεις είναι σύμφωνες με το χρονοδιάγραμμα”, είπε. “Δεν υπάρχει κανείς λόγος να αμφιβάλουμε για την επόμενη δόση, ή οποιαδήποτε άλλη δόση, εφόσον κάνουμε τη δουλειά μας σωστά.
Σύμφωνα με τον κ.Παπακωνσταντίνου, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ανέλθουν σε ένα δισ.ευρώ εφέτος και ακόμη έξη το 2012-2013, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, ΔΕΚΟ και ακίνητης περιουσίας καθώς και της πώλησης σειράς αδειών τυχερών παιγνίων.
“Η διαδικασία μας είναι πολύ ευέλικτη. Έχουμε έναν στόχο εσόδων αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εξειδικευμένη γνώση και η ώθηση που θα φέρει η ιδιωτική επένδυση σε αυτούς τους τομείς
Η Ελλάδα εμμένει στην επιστροφή της στις αγορές ομολόγων κάποια στιγμή το 2011, εξαρτωμένων των συνθηκών της αγοράς καθώς και στην έκδοση ομολόγων της διασποράς προς έλληνες του εξωτερικού, είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου.
Ακόμη, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι συνομιλίες σχετικά με την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Κίνα προχωρούν, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο στην Αθήνα τον Οκτώβριο, αλλά δεν μπορεί να πει τίποτε σχετικά με το ποσό ή το χρόνο της αγοράς.
Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ΔΝΤ/ΕΕ λέγοντας ότι “θα θέλαμε η επιμήκυνση να καλύψει ολόκληρο το ποσό του δανείου συμπεριλαμβανομένων των δόσεων που έχουν ήδη χορηγηθεί και όχι μόνον όσων δεν έχουν χορηγηθεί ακόμη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικό το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πρέπει να αναμείνουμε για τις οριστικές αποφάσεις του Eurogroup,” είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου.
Τέλος, σημείωσε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία στην ΕΕ σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου και ότι θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την έξοδό της από την κρίση.
“Είμαι απολύτως αισιόδοξος για έναν πολύ απλό λόγο. Μολονότι συχνά αργούμε να αντιδράσουμε, πιστεύω ότι εάν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ένα ζήτημα αυτό είναι ότι η ΕΕ πάντα σπεύδει και πάντα βρίσκει λύσεις για τη διατήρηση του δικού της δημιουργήματος, που είναι το κοινό νόμισμα”, κατέληξε ο κ.Παπακωνσταντίνου.