PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Η Ελαφόνησος βάζει στόχο να γίνει πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης



Ένα «διαμάντι» στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, γνωστό για τα κρυστάλλινα και τυρκουάζ νερά του, τις αμμώδεις παραλίες και την ξεχωριστή γαστρονομία, η Ελαφόνησος, κερδίζει κάθε χρόνο και περισσότερους “ οπαδούς” καθώς όσοι ανακαλύπτουν τον προορισμό, σχεδόν πάντα επιστρέφουν. Και αυτό γιατί παρά τους αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα, η Ελαφόνησος καταφέρνει και διατηρεί την αυθεντικότητά της, το χρώμα της και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική και ελκυστική στον επισκέπτη.

Είναι ένα νησί εξολοκλήρου προστατευόμενο και ενταγμένο στο δίκτυο Natura και όπως αναφέρει ο δήμαρχος Ελαφονήσου Άγγελος Τσιριγωτάκης κινείται στο πλαίσιο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

«Η Ελαφόνησος έχει φανατικούς επισκέπτες και repeaters. Εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει περισσότερο από όλα, είναι η παραλία του Σίμου (μικρού και μεγάλου) όπου βρίσκονται οι αμμόλοφοι με τους κέδρους που φύονται στην άμμο, κάτι σπάνιο και ασυνήθιστο. Φυσικά πόλο έλξης αποτελεί και το παραδοσιακό λιμανάκι με το φρέσκο ψάρι που υπάρχει στα καταστήματα εστίασης της περιοχής. Είναι ένας προορισμός που έλκει ως επί το πλείστον φυσιολάτρες», αναφέρει ο δήμαρχος.

«Εδώ και είκοσι χρόνια το νησί παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία και αύξηση της επισκεψιμότητας. Τα τελευταία τρία χρόνια ωστόσο παρατηρούμε ότι έχει σημειωθεί μείωση της αγοραστικής δύναμης του κόσμου και αυτό προφανώς έχει να κάνει με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση», προσθέτει ο κ.Τσιριγωτάκης.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στο νησί, υπάρχει ενδιαφέρον και κινητικότητα. Η Ελαφόνησος διαθέτει 4.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να φιλοξενήσει επιπλέον 2.000 άτομα στο κάμπινγκ που είναι ένα από τα πιο σύγχρονα.

«Το κάμπινγκ διαθέτει άρτιες υποδομές και είναι ένα από τα καλύτερα. Ο επισκέπτης θα βρει όσα χρειάζεται, κουζίνες, πλυντήρια, εστιατόριο (το οποίο έχει ανακαινιστεί) και γενικά θα ευχαριστηθεί τη διαμονή του στις σύγχρονες εγκαταστάσεις», σημειώνει ο δήμαρχος.

Όπως επισημαίνει, ο κ. Τσιριγωτάκης, «το νησί είναι όλο Natura και έχει αυστηρούς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος οι οποίοι τηρούνται. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις μισθώσεις που γίνονται για να τοποθετήσει κάποιος σε μια παραλία ομπρέλες στις περιοχές Natura, σύμφωνα με τον κανονισμό μπορούν να καλύψουν μόνο το 30% της περιοχής που μισθώνουν και αυτό στην Ελαφόνησο τηρείται. Στόχος μας είναι το νησί να αναπτυχθεί αλλά χωρίς να αλλοιωθεί. Άλλωστε η βιώσιμη ανάπτυξη γίνεται με κάποιους συγκεκριμένους όρους και υποδομές. Μάλιστα ήδη συζητάμε με τον Περιφερειάρχη μας Δημήτρη Πτωχό τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να εντάξουμε την Ελαφόνησο στα Gr Eco islands, να γίνει δηλαδή ένα «πράσινο» νησί που η ανάπτυξή του θα συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, την σωστή διαχείριση των απορριμάτων κτλ».

«Οι επισκέπτες της Ελαφονήσου προέρχονται από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά τώρα τελευταία παρατηρούμε και Ασιάτες και Αμερικάνους παρόλο που η μη ύπαρξη αεροπορικής σύνδεσης λειτουργεί αποτρεπτικά, υπογραμμίζει ο δήμαρχος και συμπληρώνει: «Για να προσελκύσουμε και άλλου είδους επισκέπτες καθώς υπάρχουν οι υποδομές, πρέπει να λύσουμε το θέμα της πρόσβασης. Για το λόγο αυτό εξετάζουμε και τη δυνατότητα κατασκευής μαρίνας που θα αναβάθμιζε ακόμη περισσότερο το νησί, δεδομένου ότι καθημερινά βρίσκονται αρόδου περίπου 60 σκάφη γύρω από την Ελαφόνησο».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Δωρεάν Διαδικτυακό Εργαστήριο Γονέων για το Διαδίκτυο και τα Social Media

Peristeri News

Ανοίγει τις πύλες του το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού στο Περιστέρι

Peristeri News

Έφτασε η ώρα για το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Bazaar στα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου

Peristeri News

Leave a Comment