Η πιο δημοφιλής πανσέληνος του καλοκαιριού και μια από τις «δυνατότερες» μερικές εκλείψεις της Σελήνης συνυπάρχουν τη Δευτέρα 7 Αυγούστου.
Αποτέλεσμα, η «βραδιά πανσελήνου» να επιφυλλάσει… δύο σε ένα. H πανσέληνος θα εμφανισθεί στις 22:11 ώρα Ελλάδας, ενώ η έκλειψη, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της λίγο πριν, στις 21:22 ώρα Ελλάδας.
Τι ακριβώς συμβαίνει
Η σκιά της Γης αναμένεται να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, για τους παρατηρητές από την Ελλάδα η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης.
Ένα μικρό σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το σεληνιακό δίσκο.
Η ανατολή της Σελήνης θα γίνει στις 20:23 από κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική και η έναρξη έκλειψης της σκιάς λίγο αργότερα, στις 20:23.
Η μέγιστη έκλειψη θα λάβει χώρα στις 21:22, ενώ το τέλος της έκλειψης σκιάς στις 22:18, λίγο μετά την εμφάνιση της πανσελήνου, οπότε η Σελήνη θα έχει πια βγει από την σκιά της Γης.
Πως μπορείτε να δείτε την έκλειψη
Η «βραδιά πανσελήνου» της Δευτέρας, ως εκ τούτου, δεν επιφυλλάσσει μόνο το ολόγιομο φεγγάρι αλλά και την έκλειψη που θα γίνει λίγο νωρίτερα.
Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ενώ η φωτογράφησή της με απλή φωτογραφική μηχανή.
Δύο εκλείψεις τον Αύγουστο
Ο Αύγουστος θα είναι ο μήνας των εκλείψεων, αφού στις 21 του ίδιου μήνα θα ακολουθήσει μια ηλιακή έκλειψη, που, ωστόσο, δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους αστρολόγους, η έκλειψη της Δευτέρας 7 Αυγούστου θα γίνει στον Υδροχόο, τον πιο απρόβλεπτο πλανήτη, ενώ η έκλειψη της Δευτέρας 21 Αυγούστου θα γίνει κοντά στον σταθερό αστέρα Regulus που είναι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «ανεξάρτητος, μαχητικός, βίαιος, γενναίος, ειλικρινής». Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά; Οι αστρολόγοι, τουλάχιστον, μιλούν για «ανακατατάξεις…».
Ανοιχτό το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα είναι ανοικτό στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, από τις 20:30 έως τις 22:30 για τους επισκέπτες που επιθυμούν να παρατηρήσουν τη Σελήνη και την μερική έκλειψή της.
Ειδικευμένο προσωπικό θα είναι διαθέσιμο, ώστε να παρέχει πληροφορίες για το φαινόμενο.