Οι πιο πολύ έχουμε συνδέσει τα ρομπότ με επικίνδυνα ή επαναλαμβανόμενα καθήκοντα που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι
Οι πιο πολύ έχουμε συνδέσει τα ρομπότ με επικίνδυνα ή επαναλαμβανόμενα καθήκοντα που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι. Αποστολές στον Άρη ή σε ραδιενεργές ζώνες, βιομηχανικές εφαρμογές κλπ. Στην πραγματικότητα όμως ένα ρομπότ μπορεί ακόμη και να αλληλεπιδράσουν με ανθρώπους και να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την κοινωνικότητα τους.
Επειδή όμως η έρευνα ως προς τον τομέα αυτό δεν έχει προχωρήσει αρκετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μελέτη με στόχο τη δημιουργία ρομπότ τα οποία θα μπορούν να επικοινωνούν με μικρά παιδιά.
Πρόκειται για το σχέδιο ALIZ-E, θα δίνει στα ρομπότ τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στα δεδομένα που θα τους εισάγουν οι άνθρωποι και να αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις. Στη συνέχεια τα ρομπότ αυτά θα δοκιμαστούν με παιδιά στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου.
Όπως ανακοινώθηκε, οι ερευνητές θα εξετάσουν αν το ρομπότ μπορεί να διατηρήσει το ενδιαφέρον του παιδιού προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά του ανάλογα με τις αντιδράσεις του.
Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη έρευνα με 8,2 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 10.6 εκατομμύριαευρώ