PeristeriNews.gr
Απόψεις

«Γνωρίζοντας την πόλη μας»



Άρθρο της Ανεξάρτητης Διαμερισματικής Συμβούλου 3ης Δημοτικής Κοινότητας Περιστερίου, Αδαμαντίας Ανουσάκη.

Κατά καιρούς διαβάζουμε και ακούμε  για την αναβάθμιση-ανάπλαση πολλών σημείων στο κέντρο του Περιστερίου. Όμως η νέα  γενιά αυτού του δήμου δεν έχει την στοιχειώδη ενημέρωση έτσι ώστε να γνωρίσει τη γειτονιά της και την πόλη της γενικότερα. Δεν έχει εικόνα των σημείων που αναπλάθονται, τί ήταν πριν και τι έγιναν μετά.

Υπάρχουν τόσα ιστορικά σημεία στον δήμο μας που δεν υπάρχει περίπτωση να τα γνωρίζει κάποιος, παρά μόνο ξεφυλλίζοντας  κάποιο σχετικό βιβλίο η μέσα από ιστορίες που θα ακούσουν από τους γηραιότερους .

Όπως η ιστορία της χώρας γίνεται γνωστή στους μαθητές μέσα από τα Μουσεία, Αρχαιολογικό, Νομισματικό, Βυζαντινό, Λαϊκής Τέχνης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων έτσι και οι μαθητές της πόλης μας θα μπορούσαν να γνωρίσουν τον τόπο τους με επισκέψεις σε διάφορα σημαντικά σημεία της πόλης, με αδιαμφισβήτητη ιστορική αξία.

Πόσα παιδιά του Περιστερίου γνωρίζουν για τις παράγκες (δεν γνωρίζουν καν σε πιο σημείο βρίσκονταν), ή για το Κάρβουνο και τα γεγονότα του; Πόσοι νέοι ξέρουν ότι υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα στο Περιστέρι; Γνωρίζουν τα ιστορικά προπολεμικά ή μεταπολεμικά σημεία; Γενικότερα την ιστορία του Περιστερίου, που, είμαι βέβαιη, ακόμη και πολλοί από εμάς τους ενήλικους  δεν γνωρίζουμε.

Πόσα από αυτά τα σημεία έχουν αναπλαστεί  ή έχουν αλλάξει υπόσταση που δεν θυμίζει σε τίποτα την ιστορία που κρύβουν;  Και πόσα από αυτά  μένουν ακόμα ανεκμετάλλευτα; Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα καταστήματα που βρίσκονται στις εργατικές κατοικίες, στο κέντρο του Περιστερίου. Θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί, ωστόσο παραμένουν κλειστά. Τι θα μπορούσε να γίνει; Για παράδειγμα τα εγκαταλελειμμένα καταστήματα θα μπορούσαν να είχαν διαμορφωθεί σε ένα χώρο ενημέρωσης, με φωτογραφικό υλικό η και με διαφορά ευρήματα, της εξέλιξη του τόπου μας.

Αλλά και η παλιά ψαραγορά,  κτήριο ιστορικό, δυστυχώς πέρασε σε επιχειρηματικά χεριά. Η διαμόρφωση του θα αλλάξει και δεν θα θυμίζει σε τίποτα τι ήταν. Άλλος ένας χώρος λοιπόν που θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει ως ιστορικός χώρος. Να διαμορφωθεί έτσι ώστε τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία   στο Περιστέρι,  αντί να εκτίθενται σε περιφερειακούς χώρους  όπως στο Μουσείο Πειραιά και αλλού, να παρουσιάζονται εκεί. Πόσοι από εμάς γνωρίζουν που υπάρχουν και φυσικά αν υπάρχουν αυτά τα ευρήματα; Πιστεύω κάνεις,  γιατί κάνεις δεν αναφέρθηκε ποτέ σ αυτά.

Ας γνωρίσουμε  λοιπόν τον τόπο μας με την υπέροχη και διδακτική ιστορία του. Ας κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν την πόλη τους.

Το Περιστέρι δεν είναι μόνο το Μπουρνάζι, η Αιμιλίου Βεάκη, το Άλσος, το εκθεσιακό κέντρο. Το Περιστέρι είναι το Κάρβουνο, οι εργατικές, οι  παράγκες, η ψαραγορά.

Πρέπει να μάθουμε την ιστορία μας για να αγαπήσουμε τον τόπο μας. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά πρέπει πρώτα κάποιοι αντί να αναπλάθουν  συνέχεια τα ίδια και ίδια σημεία, για την ψηφοθηρία, να αντιληφθούν ότι από το παρελθόν διδασκόμαστε και πράττουμε για το μέλλον.

Και το παρελθόν του Περιστερίου είναι πραγματικά διδακτικό.

nantia_anousaki

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γύρω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και την κατάργηση του «αγροτικού»

Peristeri News

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση: για να μην ξεχνιόμαστε…

Peristeri News

Δικαιώματα και Νομιμότητα στις ελληνικές παραλίες

Peristeri News

Leave a Comment