Απίθανος και πολύ γευστικός τρόπος για να μαγειρέψετε το χταπόδι με λαζάνια στον φούρνο (νηστίσιμη συνταγή).
Υλικά (για 6 άτομα)
1 χταπόδι 1800 γρ.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
μισό φλ. ελαιόλαδο
2 ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε κυβάκια
2 καρότα κομμένα καρέ
2 φλ. από τον ζωμό του χταποδιού
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη καρέ
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι και πιπέρι
500 γραμ. λαζάνια
Εκτέλεση
– Αφήνουμε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζουμε με το καπάκι της.
– Αφήνουμε το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
– Το σουρώνουμε και κρατάμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό.
– Αφαιρούμε το δόντι και κόβουμε τα πλοκάμια σε φετάκια. Κόβουμε την κουκούλα στη μέση, την πλένουμε προσεκτικά να φύγει η άμμος και την ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σ’ ένα μπολ.
– Σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρότο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέσα στην κατσαρόλα που βράσαμε το χταπόδι.
– Προσθέτουμε το σκόρδο και το χταπόδι, φέρνουμε μια δυο βόλτες και ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την δάφνη, τον ζωμό του χταποδιού, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά.
– Στην συνέχεια σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
– Αφού σουρώσουμε τα λαζάνια τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ και ρίχνουμε από πάνω όλα τα υλικά που έχουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας απαλά μια δυο φορές με μία ξύλινη κουτάλα.
– Βάζουμε στο φαγητό στο φούρνο για 35 – 40 λεπτά και μαγειρεύουμε στον φούρνο χωρίς καπάκι στους 200 °C.
– Ανακατεύομαι απαλά δυο με τρεις φορές με μία ξύλινη κουτάλα όσο βρίσκονται στο φούρνο.
Καλή όρεξη!