Τα πολυαγαπημένα γιουβαρλάκια αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους και είναι κατάλληλα για χειμώνα και καλοκαίρι για το οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά (για 6 άτομα)
750 γρ. κιμά
1/2 φλ. ελαιόλαδο + 3 κ.σ. για το μίγμα
1 φλ. ρύζι
1/2 φλ. ψιλοκομμένο χλωρό κρεμμύδι
1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
3 αβγά
2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
– Βάζουμε τον κιμά σε λεκάνη και προσθέτουμε το ρύζι (το οποίο έχουμε πλύνει 2-3 φορές), τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το δυόσμο, το ένα ασπράδι από τα αβγά, τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
– Τα ζυμώνουμε καλά. Τα αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο.
– Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να βράσουν.
– Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα, προσεκτικά χωρίς να τα διαλύσουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε. Η διαδικασία αυτή κρατάει περίπου 45 λεπτά.
– Σε ένα μπωλ κτυπάμε ελαφρά τα αυγά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε λίγες κουταλιές απο το ζουμί της σούπας.
– Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην σούπα και ανακινούμε ζωηρά για να μην κόψει το αυγολέμονο.
– Κατεβάζουμε απο την φωτιά και σερβίρουμε.