PeristeriNews.gr
Οικονομία

Γιούνκερ: «Η κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί σημαντικά»



Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό «Focus».

Για σημαντικό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας των Ελλήνων κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προαναγγέλλοντας την αποστολή τεχνοκρατών από διάφορες χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, οι οποίοι θα συμβάλουν στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων καθώς και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις.

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό «Focus» -η οποία δόθηκε αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης- ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι η «κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραματικά» και προειδοποιεί ότι «δεν πρέπει να προσβάλλουμε τους Έλληνες, αλλά να τους βοηθήσουμε».

Όπως σημειώνει ο κ. Γιούνκερ, οι Έλληνες «δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν συμβουλές τεχνογνωσίας από την Ευρωζώνη».

Mαζικές αποκρατικοποιήσεις

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ανάλογης κλίμακας με τις μαζικές αποκρατικοποιήσεις εταιρειών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας -κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, μετά την πτώση του κομουνισμού- εκφράζοντας αισιοδοξία ότι με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση, θα επιλυθούν τα προβλήματα χρέους της χώρας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι η Ελλάδα επί σειρά ετών ωφελήθηκε από το ευρώ.

«Με δική της υπαιτιότητα ορισμένα πράγματα ξέφυγαν. Και τώρα που πρέπει να τα επαναφέρει με ενωμένες δυνάμεις σε τάξη, πρέπει οι Έλληνες να αντιληφθούν ότι απαιτείται μια συλλογική απάντηση», λέει ο κ. Γιούνκερ.

Αναφέρει επίσης ότι και το ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν λειτουργεί «σε πλήρη έκταση».

Πρότυπο Ανατολική Γερμανία

Επίσης υποστηρίζει ότι «απαιτείται για το επικείμενο κύμα ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα μία λύση κατά το πρότυπο της γερμανικής Treuhand, αρχής που είχε αναλάβει πριν από 20 χρόνια τη διαχείριση της κρατικής περιουσίας της τότε Λαοκρατικής Γερμανίας.

Ο κ. Γιούνκερ δηλώνει πεπεισμένος ότι η νέα προσφορά βοήθειας προς την Ελλάδα θα επιτύχει.

«Το πακέτο μέτρων, με το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα θα φέρει και τη λύση στο πρόβλημα της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει επίσης ότι η χώρα χρειάζεται «ενέσεις» ανάπτυξης. «Προς τούτο πρέπει να συμβάλουν και επιχειρήσεις από άλλες χώρες της Ευρωζώνης», τονίζει ο κ. Γιούνκερ.

«Η Ε.Ε. θα πρέπει προσωρινά να παραιτηθεί από την υποχρέωση της Ελλάδας για συγχρηματοδότηση, θα πρέπει να δοθούν στη Ελλάδα τα μέσα για την οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του μεριδίου από την Αθήνα», τονίζει ο κ. Γιούνκερ.

Ανακοίνωση του ΔΝΤ

«Χαιρετίζουμε τη δέσμευση του Eurogroup να ακολουθήσει στρατηγική χρηματοδότησης που θα διασφαλίζει το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα» είπε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρολαϊν Ατκινσον, σε δήλωσή της, αναφερόμενη στην έγκριση της εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

«Η δέσμευση αυτή, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έγκριση από το κοινοβούλιο των φορολογικών μέτρων στην Ελλάδα, θα επιτρέψει το ΔΝΤ να εξετάσει την καταβολή της επόμενης δόσης» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος, η οποία ωστόσο, δεν προσδιόρισε πότε θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο με αντικείμενο συζήτησης το συγκεκριμένο θέμα.

Η συνέχιση της συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για την υποστήριξη του οικονομικού προγράμματος που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη διαφύλαξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας για τη δημιουργία συνθηκών την αύξηση και τη βιώσιμη βελτίωση της απασχόλησης, φέρεται πως είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Λαγκάρντ.

Κριτική για τους χειρισμούς της Ευρωζώνης

Κριτική για τους χειρισμούς της ευρωζώνης στην κρίση δημοσίου χρέους και το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, άσκησε το Σάββατο η πολωνική προεδρία με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ενα πρόγραμμα στήριξης πρέπει να έχει βασικό στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, κάτι που δεν γίνεται ακριβώς σήμερα και αυτή η φιλοσοφία θα πρέπει να αλλάξει, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόσκι.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό, η χώρα του οποίου δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη, στην Ελλάδα χρειάζεται σταθεροποίηση και ανάπτυξη, και όχι μόνο αντιμετώπιση του υψηλού ελλείμματος και χρέους.

Ο κ. Ροστόσκι χαρακτήρισε πιο παραγωγικό το ΔΝΤ στην εκπόνηση σχεδίων ανάκαμψης σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ για την ευρωζώνη είπε ότι βρίσκεται «πίσω από τα γεγονότα».

Ο νέος προεδρεύων του Συμβουλίου Ecofin υποστηρίζει ότι για να υπάρξουν αποτελέσματτα χρειάζονται οι κατάλληλες αναλογίες τόσο στον αριθμητή (μείωση χρέους) όσο και στον παρονομαστή (οικονομική ανάπτυξη).

Ανησυχία για τη συμπεριφορά των πλούσιων χωρών

Ο Πολωνός υπουργός εξέφρασε την ανησυχία για την συμπεριφορά των πλούσιων χωρών του κοινοτικού Βορρά, της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, οι οποίες εμφανίζονται όλο και πιο διστακτικές στο να τείνουν χείρα βοηθείας στις χώρες του Νότου.

Πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην διευρυνθεί αυτή η τάση και να διατηρηθεί πολιτικά υπό έλεγχο, προειδοποίησε ο κ. Ροστόσκι.

Η Βαρσοβία πιέζει, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και η εκ περιτροπής προεδρίας της Ε.Ε., όταν η χώρα που την ασκεί δεν μετέχει στο ευρώ, ώστε να υπάρχει ένας στενότερος συντονισμός μεταξύ των εντός και εκτός ευρωζώνης.

Ο κ. Ροστόσκι χαρακτήρισε παράδοξο να συμμετέχει στις συναντήσεις της ευρωζώνης ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και όχι η προεδρία της Κοινότητας, όπως έγινε στη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας.

Προτάσεις για ένα New Deal

Την προώθηση επενδύσεων, μέσω ενός ‘New Deal’ κατά το αμερικανικό πρότυπο, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, η οικονομική και κοινωνική συνοχή, που σήμερα απειλούνται από την κρίση χρέους, ζητεί σε διακήρυξή της ομάδα πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Το «New Deal» ήταν το αμερικανικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του ’30 μέσω πολλαπλών κρατικών επενδύσεων.

Η Ευρωζώνη θα μπορούσε κι αυτή, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, να συγκεντρώσει χρήματα, «προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη, αντί να επιβάλλει μέτρα λιτότητας» αναφέρει διακήρυξη την οποία υπογράφουν οι πρώην πρωθυπουργοί του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, της Ιταλίας, Τζουλιάνο Αμάτο, της Γαλλίας, Μισέλ Ροκάρ, καθώς και ο πρώην Πορτογάλος πρόεδρος, Ζόρζε Σαμπάγιο.

Η πρωτοβουλία για τη διακήρυξη προήλθε σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό από το πρόεδρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς και από τον Βρετανό πολιτικό του κόμματος των Εργατικών και καθηγητή Οικονομίας Στιούαρτ Χόλαντ. Όπως υποστηρίζουν, με τα κεφάλαια του «New Deal», θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν κυρίως έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης

Peristeri News

Στις χώρες με τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη η Ελλάδα

Peristeri News

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές στις συντάξεις Δεκεμβρίου

Peristeri News

Leave a Comment