Άρθρο του Κωνσταντίνου Γεννάδη…
Άρθρο του Δικηγόρου, Κωνσταντίνου Γεννάδη
Είναι γεγονός ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης έχει πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση που βιώνει η πατρίδα μας εδώ και μια τετραετία. Η φορολόγηση εισοδήματος και περιουσίας, σε συνδυασμό με την ανεργία και το υψηλό κόστος ζωής, οδηγούν σε αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών βιοτικών αναγκών, και κατ’ επέκταση σε απόγνωση και απελπισία πολλούς συμπολίτες μας. Η αξιοπρεπής διαβίωση αντικαταστάθηκε από την ανάγκη για επιβίωση.
Σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, θα έπρεπε ως πολίτες να ενδιαφερόμαστε για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας; Και αν η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι καταφατική, για ποιο λόγο;
Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι ένας βασικός πυλώνας για την επιβίωσή μας ως έθνος. Η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της, που αποτέλεσε για αιώνες – και αποτελεί και σήμερα – σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική) είναι ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι πολλών άλλων κρατών. Η συμμετοχή μας σε θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε βάθος χρόνου μας βοήθησαν να θωρακίσουμε τα σύνορά μας και να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι γεωστρατηγικοί και γεωπολιτικοί συσχετισμοί μεταβάλλονται συνεχώς (είναι γνωστές οι πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, στην Μέση Ανατολή), και είναι απόλυτη ανάγκη να τους παρακολουθούμε και να μην εφησυχάζουμε, γιατί αργά ή γρήγορα μπορεί να επηρεάσουν και την δική μας καθημερινότητα.
Μια επιτυχημένη εξωτερική πολιτική βοηθάει στην σύσφιγξη των διακρατικών σχέσεων, και συμβάλλει αποφασιστικά στην προσέλκυση επενδύσεων. Η προσέλκυση επενδύσεων οδηγεί στην σταδιακή μείωση της ανεργίας. Εκλείπει έτσι και η επιτακτική ανάγκη φορολόγησης του εισοδήματος και περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.
Και επειδή η οικονομία είναι ψυχολογία, το αρνητικό κλίμα αντιστρέφεται, και μπορούμε να ευελπιστούμε σε ένα καλύτερο μέλλον.