PeristeriNews.gr
Απόψεις

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γύρω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και την κατάργηση του «αγροτικού»



Γράφει ο Γιώργος Σιδέρης

1. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, διαμέσου της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Αγαπηδάκη, περιορίζονται σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των «προσωπικών γιατρών» οι οποίοι θα συνεχίσουν να αντιστοιχούν στο σημερινό άθλιο επίπεδο στελέχωσης και εξοπλισμού των δημόσιων Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων ιατρείων τους.

Αυτό που καθορίζει τον στόχο της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα είναι η ανάπτυξη ενός μηχανισμού μέσω του οποίου θα μπορεί να ελέγχει τον περιορισμό των δαπανών για τις ανάγκες του λαού, με παροχή ελάχιστων, στοιχειωδών υπηρεσιών, αλλά και της δαπάνης των εργαζόμενων υγειονομικών. Στο πλαίσιο αυτού του κεντρικού στόχου που θα μπορούσε να έχει σύνθημα το «λίγα, για λίγους και για λίγο» διαμορφώνονται και οι σημερινές προτάσεις, οι οποίες ακόμα και αν υλοποιηθούν, δεν πρόκειται να αποτελέσουν βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας για τους ασθενείς και τον λαό. Για παράδειγμα όταν τα Κέντρα Υγείας είναι αποψιλωμένα από ειδικότητες γιατρών και άλλους κλάδους υγειονομικών και εργαστηριακών υποδομών, πού ακριβώς θα αντιμετωπίζονται οι ασθενείς όταν ο προσωπικός γιατρός θα χρειάζεται τη συνεργασία άλλης ειδικότητας;

2. Στις εξαγγελίες οι γιατροί υπαίθρου (αγροτικοί γιατροί) μετονομάζονται σε «προσωπικοί γιατροί». Αυτό κατά το υπουργείο, εκτός των άλλων, θα δημιουργήσει κίνητρα ώστε να πληθύνουν οι ειδικότητες της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής οι απόφοιτοι των οποίων -εάν και εφόσον θελήσουν- θα εντάσσονται στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως «προσωπικοί γιατροί», μισθό τουλάχιστον 30.000€ τον χρόνο. Αυτό που ξέχασε να μας πει το υπουργείο είναι πως το ποσό των 30.000€ καθαρά, υπήρχε ως κίνητρο και για να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί στο σύστημα του «προσωπικού γιατρού» και η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ ομολόγησε ότι δεν αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για να το επιλέξουν. Πώς εκτιμά ότι το ίδιο αυτό ποσό σε συνδυασμό με τους αρνητικούς όρους (συνθηκών δουλειάς, επιστημονικής εξέλιξης, κοινωνικών και άλλων αναγκών) που παραμένουν και επιδεινώνονται θα έχει κάποιο αποτέλεσμα; Εκτός από αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ -αντί να αυξήσει σε όλους τους τους μισθούς- τιμωρεί τους γιατρούς που επέλεξαν να μείνουν στη χώρα μας και τριπλασιάζει σχεδόν τις ετήσιες απολαβές των γιατρών που θέλει να …επαναπατρίσει. Δημιουργεί έτσι γιατρούς πολλών ταχυτήτων, προτρέποντας και άλλους να φύγουν αφού συνεχίζει να κρατάει καθηλωμένους τους μισθούς τους.

3. Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα αύξανε την κρατική χρηματοδότηση, θα προχωρούσε σε μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων για τη στελέχωσή τους, θα ανέπτυσσε όλες τις απαραίτητες υποδομές, θα τις ενίσχυε με σύγχρονο εξοπλισμό κ.ο.κ. Όμως, τόσο η σημερινή όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ταυτίζονται στη βασική στρατηγική αντίληψη ότι ο τομέας της Υγείας γενικότερα, και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ειδικότερα, αποτελεί πεδίο περικοπών των δαπανών και των παροχών από το κράτος και τον ΕΟΠΥΥ, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Με μια κουβέντα, όσο οι προτάσεις της κυβέρνησης υπηρετούν την πολιτική «κόστος – όφελος», τόσο οι ανάγκες των ασθενών θα ικανοποιούνται στον βαθμό που δεν εκτρέπονται οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι, δηλαδή ποτέ.

4. Είναι αναχρονιστικό τη σημερινή εποχή οι κάτοικοι της επαρχίας, για τα ζητήματα της υγείας τους, να στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε γιατρούς οι οποίοι μόλις έχουν αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή. Η λύση δεν βρίσκεται στο να αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι πτυχές ή ακόμα και το όνομα του θεσμού του αγροτικού γιατρού, αλλά στην κατάργησή του.

Οι απόφοιτοι της Ιατρικής μπορούν και πρέπει να στελεχώσουν -στο πλαίσιο της ειδικότητάς τους- και τις μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο των αστικών κέντρων όσο και των άλλων περιοχών. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι το ενιαίο, καθολικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών δομών Υγείας που πληρούν τις προϋποθέσεις, με κεντρικό σχεδιασμό και αποκλειστικά κρατική οργάνωση και λειτουργία, και ένταξη σε αυτό όλων των επιστημόνων και των εργαζόμενων υγειονομικών. Η θέση του ΚΚΕ είναι πως ο «προσωπικός γιατρός» ή πιο ορθά ο «οικογενειακός γιατρός» αποτελεί σοβαρό θεσμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που όμως πρέπει να αποτελεί μέρος του πλήρως αναπτυγμένου δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με πλήρη στελέχωση όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, ύπαρξης εργαστηρίων κλπ. προκειμένου να αντιμετωπίζονται ενιαία από τις συνεργαζόμενες ειδικότητες οι ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης των ασθενών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όπου χρειάζεται η παραπομπή στα άλλα επίπεδα του δημόσιου συστήματος.

 

  • Ο Γιώργος Σιδέρης είναι γιατρός στο Αττικό νοσοκομείο, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου και υπευθύνος του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία

Peristeri News

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση: για να μην ξεχνιόμαστε…

Peristeri News

Δικαιώματα και Νομιμότητα στις ελληνικές παραλίες

Peristeri News

Leave a Comment