Στο ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας ως το φθινόπωρο εστιάζει σε δημοσιεύματά του ο γερμανικός Τύπος.
Στο ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας ως το φθινόπωρο εστιάζει σε δημοσιεύματά του ο γερμανικός Τύπος
Όπως σημειώνουν η Frankfurter Allgemeine και η Die Welt, κύκλοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητείται μια νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας αναμένεται να παραταθεί στα τέλη του μήνα ως το φθινόπωρο.
«Τεχνικά αυτό το βήμα δεν μπορεί να αποφευχθεί. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα ώστε να περάσει η Ελλάδα το καλοκαίρι», επεσήμαναν κύκλοι, όπως αναφέρει η Welt. Στην περίπτωση που αποφασιστεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος, θα δοθούν νέα χρήματα στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της η FAZ αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας επιθυμούν να θέσουν στη διάθεση της Αθήνας ένα μέρος των 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαίοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σε αντάλλαγμα οι πιστωτές θα ζητήσουν, μεταξύ άλλων τη μείωση των όλων των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.
Όπως σημειώνει η Handelsblatt, κύκλοι της ΕΚΤ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μέσα στον Ιούνιο. Γι’ αυτό και θεωρούν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να δοθούν νέα χρήματα στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πάντως ότι άλλη πηγή από τις διαπραγματεύσεις δήλωσε στη Welt ότι «ακόμη τίποτε δεν έχει αποφασιστεί». Όπως όμως υποστηρίζει η εφημερίδα ένα μέρος του Eurogroup όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να υποστηρίξουν την πρόταση αυτή.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, εξηγεί η Welt, επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα της Ελλάδας πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας G7 αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς θα ήθελε να αποφύγει να κυριαρχήσει στις συζητήσεις. Και μάλιστα, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Μέρκελ ενδέχεται να πετύχει τον στόχο της, διότι όπως ακούγεται στους κύκλους των διαπραγματεύσεων υπολογίζουν σε μια συμφωνία ως σήμερα, εκτίμηση ωστόσο που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα.