Νίκη της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραμένει καγκελάριος, αλλά σε αναζήτηση νέων κυβερνητικών εταίρων δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, που τελικά είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή από την αναμέτρηση του 2013, παρότι είχαν χαρακτηριστεί “ανιαρές” από αναλυτές.
Οι απώλειες είναι βαριές τόσο για τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και για τους Σοσιαλδημοκράτες.
Σημαντικά ενισχύεται το AfD και είναι η πρώτη φορά μετά το 1950 που ακροδεξιό κόμμα μπαίνει στη γερμανική Βουλή.
Σύμφωνα με την πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) λαμβάνει 32,9%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 20,8 %, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)13,1 % (βγάζει 90 έδρες στη Βουλή), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 10,5%, οι Πράσινοι 8,9% και η Αριστερά 8,9%.
Πράσινοι και Αριστερά ενισχύθηκαν ελαφρώς ενώ οι Φιλελεύθεροι σημείωσαν καλή επίδοση.
Ενδεικτικό για την πορεία του AfD είναι ότι ένα εκ. πρώην ψηφοφόροι του CDU τους ψήφισαν αυτή τη φορά. Το ποσοστό αύξησής του αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης των Χριστιανοδημοκρατών (περίπου 8%).
Το σημαντικότερο για το τί μέλλει γενέσθαι είναι πως οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, δύο κόμματα με σοβαρές διαφορές στις πολιτικές τους ατζέντες.
Πρώτες δηλώσεις των υποψήφιων εταίρων
Η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ δήλωσε ότι μία ισχυρότερη Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες για το κόμμα του και ότι θα δει εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ανοικτός σε συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Αγγελα Μέρκελ. “Αλλά χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας”, πρόειδοποίησε.
Πανηγυρίζει η ακροδεξιά
“Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία”, δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του κόμματος.
Το κόμμα δέχτηκε “καταιγισμό” συγχαρητηρίων από ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ αυτών της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και του Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία.
“Μπράβο στους συμμάχους μας του AfD για αυτό το ιστορικό ποσοστό! Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν”, έγραψε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν στο Twitter.
“Συγχαίρω την @Φράουκε Πέτρι (συμπρόεδρο του AfD) και το @AfD”, επεσήμανε ο Βίλντερς, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) επίσης στο Twitter, προτού δημοσιεύσει μια φωτογραφία του ιδίου μαζί με τη Λεπέν και την Πέτρι.
“Γρίφος” η επόμενη ημέρα
Τα πρώτα συμπεράσματα από τις εκλογές είναι πως ο μεγάλος νικητής είναι η Εναλλακτική για την Γερμανία και ο μεγάλος χαμένος το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο καταγράφει το χαμηλότερο μεταπολεμικό ποσοστό του.
Στους χαμένους καταγράφονται και οι Χριστιανοδημοκράτες, παρά την επιτυχία τους να είναι και πάλι πρώτο κόμμα, αφού το ποσοστό τους μειώνεται κατά περίπου 8%, δηλαδή το δεύτερο χαμηλότερο μεταπολεμικά.
Ακόμα χειρότερο είναι το αποτέλεσμα του αδελφού (υπερσυντηρητικού) βαυαρικού βραχίονά του, του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU), το οποίο κατέγραψε το χειρότερο μεταπολεμικό ποσοστό του (38,5%) και ενδεχομένως να σκληρύνει τη στάση του σε θέματα όπως το προσφυγικό.
Τα δύο μεγάλα κόμματα, λόγω της θεαματικής πτώσης τους, θα είναι πιο αδύναμα από ποτέ στην μεταπολεμική εκλογική ιστορία της Γερμανίας.
Η ολική επαναφορά του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), το οποίο δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι επανερχόμενο στην κυβέρνηση, υπό την κ. Μέρκελ, θα ωφεληθεί και δεν θα έχει την τύχη του SPD.
Ο πρόεδρός του Κρίστιαν Λίντνερ θα προτιμούσε να βρίσκεται στην αντιπολίτευση και πάντως στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα διεκδικήσει ενδεχομένως και το υπουργείο Οικονομικών.
Οι Πράσινοι κατάφεραν να μπουν στην Βουλή έστω και με μειωμένο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, κάτι που οι δημοσκοπήσεις πριν το καλοκαίρι δεν θεωρούσαν πάντα ως απολύτως βέβαιο. Η συγκατοίκησή τους με το FDP αν και μοιάζει δύσκολη ποτέ δεν αποκλείστηκε προεκλογικά από την ηγεσία τους κόμματος.
Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) δεν κατάφερε να παραμείνει τρίτο κόμμα, παραμένει όμως σταθερή και θα μπορούσε να αποτελέσει στο Κοινοβούλιο μια ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση με το SPD, εάν βέβαια αυτό κάνει στροφή προς τις παραδοσιακές του πολιτικές αξίες, όπως υπαινίχθηκε ο Σουλτς.
Αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU, FDP και Πρασίνων δεν οδηγήσουν στο σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, κάτι το οποίο θα είναι πρωτόγνωρο στην Γερμανία και αποκλείεται μέχρι τώρα από όλους.
Μέρκελ: Επιθυμούσαμε καλύτερα αποτελέσματα
Την παραδοχή ότι επιθυμούσε καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και ικανοποίηση για την πρωτιά εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ευχαρίστησε τους οπαδούς του CDU και δεσμεύτηκε να πολεμήσει την ακροδεξιά.
“Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης, δήλωσε.
Αναφέρθηκε στην επιτυχία της Εναλλακτικής για την Γερμανία, τονίζοντας ότι αυτούς τους. ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δίνοντας καλές λύσεις στα προβλήματα.
Ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, δήλωσε νωρίτερα ότι οι Χριστιανοδημοκράτες “πετύχαμε τον εκλογικό μας στόχο, που ήταν να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα και έχουμε εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση”.
Σουλτς: Χάσαμε τις εκλογές
Δεν παραιτείται από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών ο Μάρτιν Σουλτς, παρά τις εκκλήσεις στελεχών του κόμματος, μετά το χειρότερο ποσοστό σε εκλογές που έχει καταγράψει το SPD, σύμφωνα με τα στοιχεία των exit polls.
Παραδέχτηκε πως οι εκλογές χάθηκαν, δεσμεύτηκε να μην στηρίξει πλέον τους Χριστιανοδημοκράτες και δεσμεύτηκε πως θα πολεμήσει τους ακροδεξιούς.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα. “Χάσαμε τις εκλογές”, είπε.
Παράλληλα επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν το SPD στην αντιπολίτευση.
Σε ό,τι αφορά την προεδρία του κόμματος, ο Σουλτς δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι το κόμμα είχε καταγράψει χειρότερη επίδοση μόνο στις εκλογές του 2009 με ποσοστό 23%.
Η συμμετοχή ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί το 2013. Σύμφωνα με το ARD, άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.